Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] AFL świruje jedna lampa - co z tym autem?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Wiem, że im więcej elektroniki tym więcej może się popsuć ale zaczyna mnie to wkurzać, tym razem chciałem szanowne grono autokącikowiczów zapytać co może być przyczyną tego, że jedna z lamp ksenonowych (prawa) AFL - robi zeza, wraca do ustawienia na wprost ale nie podnosi się tak wysoko jak powinna, kontrolka układu AFL zapala się przy włączeniu zapłonu i gaśnie prawidłowo a więc sam układ nie wykrywa usterki a jednak prawa lampa czasem się nie podniesie do wymaganego poziomu, usterka występuje raz na czas, nie ma żadnej reguły, zazwyczaj wyłączenie zapłonu i odpalenie samochodu ponownie pomaga, co może być przyczyną?

za wszelkie sugestie z góry dziękuję,

Napisano

Nie mam xenonów, więc nie pomogę w tej sprawie, ale widzę, że nie tylko mnie "jakość" Astry H zaczyna wkurzać 270751858-jezyk.gif

W związku z tym planuję pchnąć Astrę do ludzi i Oplowi powiedzieć w końcu 30.GIF

Napisano
  • Autor

> Nie mam xenonów, więc nie pomogę w tej sprawie

spoko, z tego co czytałem po forach to ludzie mają podobne usterki tylko rozwiązań brak sick.gif gdyby to się miało nasilać lub całkiem coś się zepsuć drogiego to lepiej będzie zdemontować ksenony, sprzedać sprawną lampę, uszkodzoną sprzedać na części, sprzedać moduł AFL, a za uzyskane pieniądze kupić NOWE lampy Hella na zwykłe żarówki H1/H7 i zamontować je w aucie (różnica w użytkowaniu na co dzień niewielka, a koszty znacznie mniejsze),

> ale widzę, że nie tylko mnie "jakość" Astry H

> zaczyna wkurzać

fakt, (moja) Astra G była niezrównana, jeździłem, robiłem przeglądy co 15kkm i prócz eksploatacyjnych rzeczy i drobnych detali nic się nie działo,

> W związku z tym planuję pchnąć Astrę do ludzi i Oplowi powiedzieć w końcu

no właśnie... a szkoda, bo ja polubiłem to auto,

wiem, że to może chore ale ja niezależnie od wieku lubię mieć auto w takim stanie technicznym jakby było nowe, wszystko ma działać, nic ma nie stukać etc. a to zaczyna mnie sporo kosztować w przypadku A-H, będę obserwował dalej i po czasie zdecyduję co robić, pewnie będzie tak, że powymieniam wszystko, w końcu sie wkurzę i sprzedam, a kolejny właściciel będzie miał jak nowe auto hahaha.gif

Napisano

Ja już kilka rzeczy wymieniłem, bo też chciałem aby wszystko było jak fabryka zrobiła (łożyska, poduszki mcphersonów, łączniki stabilizatora, wahacz), to mi teraz zaczyna coś postukiwać przy skręcaniu kierownicą i znajomy stawia na maglownicę, bo wszystko co ma związek obmacał i nie ma żadnego luzu.

Ja rozumiem, że są dziury na drogach, ale do cholery dlaczego nie zużyła się końcówka drążka albo sam drążek tylko magiel angryfire.gif

Zapowiedziałem sobie - koniec z Oplem, za przeproszeniem gówno jakich mało. Udokumentowane 170000 km gdyby ktoś pytał.

Napisano

Eee przesadzasz, równie dobrze można wpaść z deszczu pod rynnę grinser006.gif

A co do tematu, to skoro usterka nie jest regularna to być może w lampie występuje brak dobrego styku, na początek obejrzałbym dokładnie wszystkie połączenia kablowe.

Napisano

> Eee przesadzasz, równie dobrze można wpaść z deszczu pod rynnę

Taaak, to czemu zamieniłeś Astrę na francuza?

Napisano

> Taaak, to czemu zamieniłeś Astrę na francuza?

Bo AG została rozbita, tak to dalej bym jeździł, bo nikt by mi nie dał podobnej kwoty jaką za nią chciałem skromny.gif

A kupiłem bo w Oplu nie było co wybrać, chcąc mieć w miarę świeże auto, na rynku z benzyn pełno jest Z16XER i Z18XER a tych nie chciałem. crazy.gif

Citroen też ma swoje wady...w zasadzie każda marka ma. crazy.gif

Napisano

> Citroen też ma swoje wady...w zasadzie każda marka ma.

o to to ok.gif

jak to mówią - wszędzie dobrze gdzie nas nie ma wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja już kilka rzeczy wymieniłem, bo też chciałem aby wszystko było jak fabryka zrobiła (łożyska,

> poduszki mcphersonów, łączniki stabilizatora, wahacz),

to jest taka trochę droga bez końca, bo zrobisz jedno za chwilę leci coś innego, kolega z pracy ma Octavię II i po Octavii I którą miał wcześniej (sprzedał z nalotem coś 350kkm) to Octavia II to jest porażka, co chwile coś mu się dzieje, a to do serwa hamulcowego nalała się... woda, a to ESP, a to klimatyzacja, i tak w kółko,

tak naprawdę nie wiadomo co kupić, bo każde auto coś ma, ja się teraz serio zastanawiam nad francuzem (C4 Picasso albo Laguna III )

> to mi teraz zaczyna coś postukiwać przy

> skręcaniu kierownicą i znajomy stawia na maglownicę, bo wszystko co ma związek obmacał i nie

> ma żadnego luzu.

pytanie czy te nowe łożyska są OK? bo ponoć w A-H potrafią stukać już po kilku tys km od wymiany...

> Zapowiedziałem sobie - koniec z Oplem, za przeproszeniem gówno jakich mało. Udokumentowane 170000

> km gdyby ktoś pytał.

tylko co kupić? bo jakbym miał znów wybierać to nie wiem co bym wybrał... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A co do tematu, to skoro usterka nie jest regularna to być może w lampie występuje brak dobrego

> styku, na początek obejrzałbym dokładnie wszystkie połączenia kablowe.

czyli demontaż zderzaka i lampy... ech...

Napisano

Kolega w Omedze miał podobny problem. Winnym okazał się czujnik ustawienia lampy przy tylnym kole. Błędu żadnego nie pokazywał. U niego są dwa czujniki drugi przy przednim kole.

Napisano
  • Autor

> Kolega w Omedze miał podobny problem. Winnym okazał się czujnik ustawienia lampy przy tylnym kole.

> Błędu żadnego nie pokazywał. U niego są dwa czujniki drugi przy przednim kole.

hmm obstawiałbym czujniki gdyby obie lampy zachowywały się tak, że świecą albo za nisko albo za wysoko, a tutaj niepoprawnie zachowuje się jedna lampa... ciekawe czy widać w jakimś bloku pomiarowym sygnał z czujników,

Napisano

> hmm obstawiałbym czujniki gdyby obie lampy zachowywały się tak, że świecą albo za nisko albo za

> wysoko, a tutaj niepoprawnie zachowuje się jedna lampa... ciekawe czy widać w jakimś bloku

> pomiarowym sygnał z czujników,

Opcom nie pokazuje żadnych błędów w sekcji AFL/AHL ?

Napisano
  • Autor

> Opcom nie pokazuje żadnych błędów w sekcji AFL/AHL ?

nie, jak wchodzę w AFL to jest 0 błędów, blok pomiarowy czujnika obciążenia tyłu ma kalibrację na 370, wskazywana w momencie odczytu było 346,

brat

Napisano

Miałem tak w VC. Okazało się winne... pęknięte mocowanie lampy, po naprawie przeszło. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem tak w VC. Okazało się winne... pęknięte mocowanie lampy, po naprawie przeszło.

mocowanie lampy do nadwozia? shocked.gif

zdejmę atrapę i zobaczę czy widać dolne mocowanie, górne na pewno są OK, zdaje się że bez demontażu zderzaka i tak się nie obejdzie, bo jeżeli mam jeszcze sprawdzić połączenia to i tak czeka mnie demontaż,

dzięki za sugestię,

Napisano

> mocowanie lampy do nadwozia?

> zdejmę atrapę i zobaczę czy widać dolne mocowanie, górne na pewno są OK, zdaje się że bez demontażu

> zderzaka i tak się nie obejdzie, bo jeżeli mam jeszcze sprawdzić połączenia to i tak czeka

> mnie demontaż,

> dzięki za sugestię,

Tak, mocowanie lampy do nadwozia. Lampa drżała i czujniki głupiały, po wymianie mocowania wszystko wróciło do normy i działa do dziś, czyli jakieś 5 lat. zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Tak, mocowanie lampy do nadwozia. Lampa drżała i czujniki głupiały, po wymianie mocowania wszystko

> wróciło do normy i działa do dziś, czyli jakieś 5 lat.

no i masz klnie.gif

wczoraj zepsuło się całkiem i teraz prawa lampa nie działa góra-dół - robi zeza tylko w poziomie. Oczywiście kontrolka AFL pracuje normalnie- nie wskazuje żadnego błędu, opcom też pokazuje zero błędów.

Wnioskuję, że padł silniczek poruszający soczewką góra-dół. Teraz już muszę wyciągnąć tę lampę i sprawdzić czy da się tam jakoś dostać - chociaż żeby poruszać złączami, kablami, etc.

Napisano
  • Autor

> A co do tematu, to skoro usterka nie jest regularna to być może w lampie występuje brak dobrego

> styku, na początek obejrzałbym dokładnie wszystkie połączenia kablowe.

Skoro całkiem padła regulacja lampy góra-dół to muszę się zabrać za znalezienie przyczyny.

Mając dwie lampy mogę zamieniać miejscami poszczególne elementy i sprawdzać co jest uszkodzone.

Zerknąłem w EPC i widzę, że nie jest tak źle, bo występują poszczególne elementy składowe reflektora AFL - moduł AFL przy lampie, silnik poziomujący, moduł AFL i jeszcze inne elementy - trochę nie ogarniam co jest co - ktoś to zna - co jest co na rysunkach?

Bo widzę że silnik poziomujący ma nr 62 07 087, ale jest jeszcze jakiś zestaw naprawczy 16 12 670 - tylko co to jest? - sama pokrywka silnika którą trzeba kupić żeby się dostać do oryginalnego silnika i w lampie trzeba wyciąć otwór (tak jak to miało miejsce w przypadku obudowy klimatyzacji w jakimś innym aucie) ? No i co to jest 63 35 258, co to jest 62 35 293? niewiem.gif

8f9c76b4-0522-4dd3-b8fc-6bbc2c3ee989_zps32abc23f.jpg

Napisano

> Skoro całkiem padła regulacja lampy góra-dół to muszę się zabrać za znalezienie przyczyny.

> Mając dwie lampy mogę zamieniać miejscami poszczególne elementy i sprawdzać co jest uszkodzone.

> Zerknąłem w EPC i widzę, że nie jest tak źle, bo występują poszczególne elementy składowe

> reflektora AFL - moduł AFL przy lampie, silnik poziomujący, moduł AFL i jeszcze inne elementy

> - trochę nie ogarniam co jest co - ktoś to zna - co jest co na rysunkach?

> Bo widzę że silnik poziomujący ma nr 62 07 087, ale jest jeszcze jakiś zestaw naprawczy 16 12 670 -

> tylko co to jest? - sama pokrywka silnika którą trzeba kupić żeby się dostać do oryginalnego

> silnika i w lampie trzeba wyciąć otwór (tak jak to miało miejsce w przypadku obudowy

> klimatyzacji w jakimś innym aucie) ? No i co to jest 63 35 258, co to jest 62 35 293?

Rzuć numerami z obrazka to Ci powiem co jest co. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Rzuć numerami z obrazka to Ci powiem co jest co.

2 24406569 6235149 CONTROL UNIT,HEADLAMP IGNITION,WITH SEAL

3 93177645 6235258 CONTROL UNIT,HEADLAMPS

4 13110381 6235292 CONTROL UNIT,HEADLAMPS,WITH SEAL (IDENT PQ) (USED WITH NON-DIRECTIONAL XENON HEADLAMPS)

22 13210773 6235467 CONTROL UNIT,HEADLAMP LEVELLING (USED WITH ADAPTIVE FORWARD LIGHTING XENON HEADLAMPS)

23 9185793 6207087 MOTOR,ASSY.,HEADLAMP LEVELLING (USED WITH ADAPTIVE FORWARD LIGHTING XENON HEADLAMPS)

- 93180336 1612670 REPAIR KIT,HEADLAMP LEVELLING MOTOR (USED WITH XENON HEADLAMPS)

Napisano

> 2 24406569 6235149 CONTROL UNIT,HEADLAMP IGNITION,WITH SEAL

Zapłonnik - zdaje się że wisi to pod lampą

> 3 93177645 6235258 CONTROL UNIT,HEADLAMPS

Przetwornica - wisi bezpośrednio na palniku

> 4 13110381 6235292 CONTROL UNIT,HEADLAMPS,WITH SEAL (IDENT PQ) (USED WITH NON-DIRECTIONAL XENON

> HEADLAMPS)

???

> 22 13210773 6235467 CONTROL UNIT,HEADLAMP LEVELLING (USED WITH ADAPTIVE FORWARD LIGHTING XENON

> HEADLAMPS)

To chyba jasne? zlosnik.gif

> 23 9185793 6207087 MOTOR,ASSY.,HEADLAMP LEVELLING (USED WITH ADAPTIVE FORWARD LIGHTING XENON

> HEADLAMPS)

To raczej też - podejrzewam że jeden jest od pionu, drugi od poziomu... a nie ma tam jakiś roczników stosowania?

> - 93180336 1612670 REPAIR KIT,HEADLAMP LEVELLING MOTOR (USED WITH XENON HEADLAMPS)

A to który numerek?

Napisano
  • Autor

> Zapłonnik - zdaje się że wisi to pod lampą

> Przetwornica - wisi bezpośrednio na palniku

> ???

> To chyba jasne?

> To raczej też - podejrzewam że jeden jest od pionu, drugi od poziomu... a nie ma tam jakiś

> roczników stosowania?

nie, jeden jest od poziomowania a drugi to wersja dla nie-AFL,

> A to który numerek?

chyba? 25X

popatrzyłem w schematy i rozumiem je, tylko nadal nie wiem co na schemacie odpowiada katalogowi,

sch_AFL_zps22a12f07.png

SchAFLopis_zps14c37cc7.png

nie wiem też który silnik to silnik dostępny w EPC, chyba ten prostszy na 4 przewody?

I jeszcze jedna rzecz, tam siedzą 2 żarówki ksenonowe w tej lampie? yikes.gif

Napisano

> nie, jeden jest od poziomowania a drugi to wersja dla nie-AFL,

> chyba? 25X

> popatrzyłem w schematy i rozumiem je, tylko nadal nie wiem co na schemacie odpowiada katalogowi,

> nie wiem też który silnik to silnik dostępny w EPC, chyba ten prostszy na 4 przewody?

Poddaje się, w tej chwili nie mam czasu aby to głębiej analizować. wink.gif

> I jeszcze jedna rzecz, tam siedzą 2 żarówki ksenonowe w tej lampie?

Nie, dlaczego? Bi-Xenon polega na ruchomej przesłonie w soczewce. Jest dodatkowa żarówka od długich, ale to pewnie wiesz.

Napisano
  • Autor

> Poddaje się, w tej chwili nie mam czasu aby to głębiej analizować.

spoko, i tak pewnie najpierw zacznę o wymiany miejscami silniczków i zobaczę czy problem przejdzie z prawej na lewą stronę, (zapewne to M1_E119R)

> Nie, dlaczego? Bi-Xenon polega na ruchomej przesłonie w soczewce. Jest dodatkowa żarówka od

> długich, ale to pewnie wiesz.

zastanowił mnie symbol dwóch żarówek E6_E119R, nie wiedziałem, że tam się przesuwa przysłona 20.GIF

Napisano

> spoko, i tak pewnie najpierw zacznę o wymiany miejscami silniczków i zobaczę czy problem przejdzie

> z prawej na lewą stronę, (zapewne to M1_E119R)

> zastanowił mnie symbol dwóch żarówek E6_E119R, nie wiedziałem, że tam się przesuwa przysłona

Też na to patrzę i nie kumam. Czy jest oddzielna wersja schematu dla samochodów z ksenonami bez AFL? Bo wymieniałem w AH palnik i był jeden. zlosnik.gif No więc nie wiem co artysta miał na myśli.

Napisano
  • Autor

> Też na to patrzę i nie kumam. Czy jest oddzielna wersja schematu dla samochodów z ksenonami bez

> AFL?

tak, osobne są schematy bez AFL,

> Bo wymieniałem w AH palnik i był jeden. No więc nie wiem co artysta miał na myśli.

a wymieniałeś w AFLu?

Napisano

> a wymieniałeś w AFLu?

ja wymieniałem w lampach bez AFL i był jeden palnik, jedno długie H7 i jedno postojowe...

Napisano

> tak, osobne są schematy bez AFL,

> a wymieniałeś w AFLu?

Tak miałem AFL - i jak piszą, 1xksenon, 1xH7 długie, 1xkierunek i 1xpozycja - tyle siedzi w lampie, razem 4.

Napisano
  • Autor

> Tak miałem AFL - i jak piszą, 1xksenon, 1xH7 długie, 1xkierunek i 1xpozycja - tyle siedzi w lampie,

> razem 4.

Czyli dokumentacja kłamie sick.gif

Napisano

> Czyli dokumentacja kłamie

no chyba tak, bo dla lewej strony jest już jedna "żarówka" crazy.gif

Napisano
  • Autor

> no chyba tak, bo dla lewej strony jest już jedna "żarówka"

haha no faktycznie, jak widać w dokumentacji elektrycznej też są "bugi" - i weź tu czasem szukaj usterki hehe.gif