Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy warto?

Featured Replies

Napisano

Jako nowy użytkownik, witam wszystkich serdecznie!!!

Od paru dni śledzę forum, ponieważ chyba lada dzień kupię Fiata Stilo 3d! (używany, 1,6, 2002r)

Szukałem wśród różnych kompaktów, wybór trudny - budżet mam ograniczony, a poza tym prócz technicznych, mam wysokie wymagania estetyczne. Stilo mi się bardzo podoba, ale mam mieszane uczucia co do marki.

Jedni chwalą, mówią że Stilo to dobry i niedoceniany wóz, inni odradzają Fiata. Z tego co czytałem na forum, najbardziej mnie przerażają te awarie centralek ABS, wtrysku i ogromne koszty ich wymiany...

Czy to częste przypadki? Jestem przygotowany na regularne serwisowanie (trudno oczekiwać bezawaryjności od kilkuletniego samochodu), ale nie wiem jak udźwigłąłbym wymienianie tak drogich elementów...

Auto już sprawdziłem w ASO, nie wykryli nic poważnego (parę drobnostek, wynikających z użytkowania)

Więc jak? Warto?

Napisano

Hmm, ja wprawdzie gościnnie, bo wyboru już dokonałem ale..

rok 2002 to pierwszy rok produkcji tego auta (no dobra - był od wrzęsnia 2001, ale i tak 2002 to początki), i wtedy te auta dość mocno niedomagały 9kłopoty z elektroniką. Później ponoć już pousuwali te problemy ale... niesmak pozostał (mnie - do tej pory )

Ja bym na Twoim miejscu spróbował dołożyctrochę (dobrac kredytem?) i kupił co njamniej rocznik 2003 lub wyżej - IMHO spokojniejsza głowa

Napisano
waytogo.gifja mam 1,6 16v 3D 2002 i narazie nie narzekam!!!odpukac !!! w karzdym aucie nie nowym cos sie bedzie dzialo czy to fiat czy inny wehikul. ja jak narazie jestem zadowolony mam auto ktore mnie sie podoba i zwraca uwage przechodniow!!!stilo to nietuzinkowe auto a ludzie ktorzy nimi jezdza i tworza ten kacik sa ok.gifbiglaugh.gif
Napisano
  • Autor

> Hmm, ja wprawdzie gościnnie, bo wyboru już dokonałem ale..

> rok 2002 to pierwszy rok produkcji tego auta (no dobra - był od

> wrzęsnia 2001, ale i tak 2002 to początki), i wtedy te auta dość

> mocno niedomagały 9kłopoty z elektroniką. Później ponoć już

> pousuwali te problemy ale... niesmak pozostał (mnie - do tej

> pory )

> Ja bym na Twoim miejscu spróbował dołożyctrochę (dobrac kredytem?) i

> kupił co njamniej rocznik 2003 lub wyżej - IMHO spokojniejsza

> głowa

hmmm, gdybym miał więcej pieniędzy to bym pewnie w co innego mierzył - początkowo miało być Audi A3 200r, ale spuchłem finansowo...

skoro samochód jeździ już 3,5 roku i w tej chwili wszystko w nim działa (w ASO sprawdzili) to może jest ok?

Napisano

> hmmm, gdybym miał więcej pieniędzy to bym pewnie w co innego mierzył

> - początkowo miało być Audi A3 200r, ale spuchłem finansowo...

> skoro samochód jeździ już 3,5 roku i w tej chwili wszystko w nim

> działa (w ASO sprawdzili) to może jest ok?

Jeżeli kolega kupuje od kogoś nie zarejestrowanego na tym kąciku to szansa że wszystko jest Allright hahaha.gif

Napisano

> Jako nowy użytkownik, witam wszystkich serdecznie!!!

witamy

> Od paru dni śledzę forum, ponieważ chyba lada dzień kupię Fiata Stilo

> 3d! (używany, 1,6, 2002r)

> Szukałem wśród różnych kompaktów, wybór trudny - budżet mam

> ograniczony, a poza tym prócz technicznych, mam wysokie

> wymagania estetyczne. Stilo mi się bardzo podoba, ale mam

> mieszane uczucia co do marki.

> Jedni chwalą, mówią że Stilo to dobry i niedoceniany wóz, inni

> odradzają Fiata. Z tego co czytałem na forum, najbardziej mnie

> przerażają te awarie centralek ABS

nie tyle awarie ale ich wrazliwosc (szczegolnie pierwsze miesiace produkcji) na niskie temeratury a tak naprawde na obnizona pojemnosc akumulatora w tychze - calosc skutkuje komunikatami o bledzie ABS ale komunikat ten znika, jezeli twoj pojazd takim czyms bylby dotkniety powinines zauwazyc to po starcie silnika. Pomaga naladowany akumulator (z regoly) lub centralka z przeprogramowanym softem

, wtrysku

zadkosc zeby to pierdlo - ostatnio jednemu koledze po ladowaniu akumulatora - ogolnie zdarzenie incydentalne

i ogromne koszty ich

> wymiany...

no malo to nie jest ale jakos ogromnie duzo tez nie - pojawilo sie bardzo duzo czesci na allegro, ogolnie koszt czesci (o ile nie ciagnie sie nowek z aso) nie jest powalajacy

> Czy to częste przypadki? Jestem przygotowany na regularne

> serwisowanie (trudno oczekiwać bezawaryjności od kilkuletniego

> samochodu), ale nie wiem jak udźwigłąłbym wymienianie tak

> drogich elementów...

miec zaufanego mechanika to podstawa

> Auto już sprawdziłem w ASO, nie wykryli nic poważnego (parę

> drobnostek, wynikających z użytkowania)

> Więc jak? Warto?

jezdziles juz nim? jakies wrazenia z jazdy? jak spalanie? jak pod maska (wycieki?) jak zawieszenie?

jaka to wersja? jakies extrasy?

Napisano

> Więc jak? Warto?

Jezeli samochód jest sprawdzony, serwisowany, ma wpisana historie i cena jest atrakcyjna to ja bym brał. W kazdym nowoczesnym aucie moze coś paść jak np. komp, ale tego nie mozesz przewidzieć. Kupisz stilo i np. bedzie bezawaryjny, a mozesz trafic na Audi co bedzie sie sypało. Tego nie mozesz byc pewien. Na pewno teraz jest duza dostepność części z rozbitków itp. jak miałbym sie wszystkiego bać to bym z domu nie wychodził

Napisano

> Jeżeli kolega kupuje od kogoś nie zarejestrowanego na tym kąciku to

> szansa że wszystko jest Allright

tuk.gifco zajec Poziomka cie tu naslal ze swoimi madrosciami? hahaha.gif

Napisano

Miałem ten sam problem 3 tyg. temu. Też zacząłem od studiowania forum. I co? Przesiadłem się z Xsary 1,4('99) na stilo 1,2 ('03). Na razie jest super. Też sprawdzałem w serwisie: kompa, zawieszenie, blacharkę. Wszystko Ok. Na pewno przekonał mnie też fakt, że przed Citoenem miałem Fiata Brava 1,6 z którym nic, dosłownie nic się nie działo. A przejechałem nim ok.80 tyś. W stilo 1,2 tylko obawiałem się małego silnika . Co prawda to 80 kucyków w 16V, a w xsarze miałem tylko 75. Po mieście, w korkach, całkowicie wystarczy. Może dzięki temu będzie bardziej ekonomiczny. Osobiście zamiany nie żałuję i niech tak pozostanie. Ale ja jestem nowiciusz w stilonkach. Więc najlepiej posłuchaj Starszych Braci.

Napisano

> co zajec Poziomka cie tu naslal ze swoimi madrosciami?

nie no sorry , ale jak ktoś szukałby Punciaka też bym tak napisał... taki żarcik hahaha.gif

Napisano

> Może to Ci trochę pomoże: KLIK

Nie wszyscy mają takie(go) pecha - szczęście ?! biglaugh.gif

Napisano

> Może to Ci trochę pomoże: KLIK

Ja chyba Cię zaraz zbanuję. zlosnik.gif Tak straszyć kolegę. nono.gif Twoje stilo jest wyjątkiem potwierdzającym regułę, która brzmi: STILO SUPER JEST! zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja chyba Cię zaraz zbanuję. Tak straszyć kolegę. Twoje stilo jest

> wyjątkiem potwierdzającym regułę, która brzmi: STILO SUPER JEST!

hehe, spokojnie, banować nie musisz, jak już pisałem, forum czytam już od paru dni, przeczytałem chyba kilkaset wątków ;-)))

Napisano
  • Autor

> ja mam 1,6 16v 3D 2002 i narazie nie narzekam!!!odpukac !!! w

> karzdym aucie nie nowym cos sie bedzie dzialo czy to fiat czy

> inny wehikul. ja jak narazie jestem zadowolony mam auto ktore

> mnie sie podoba i zwraca uwage przechodniow!!!stilo to

> nietuzinkowe auto a ludzie ktorzy nimi jezdza i tworza ten kacik

> sa

Powiedzieć że zwraca uwagę przechodniów to chyba przesada, ale na pewno ładniejsze jest od konkurencji (chociażby od AstryII, GolfaIV, Civic, Almery...)

A jak silnik? Nie jest zbyt mułowaty? Nie za dużo pali? Bo ja właśnie taki sam kupuję ;-)

Napisano

> hehe, spokojnie, banować nie musisz, jak już pisałem, forum czytam

> już od paru dni, przeczytałem chyba kilkaset wątków ;-)))

Pamiętaj, że w zasadzie ludzie nie piszą wątków, gdy samochód jeździ poprawnie. Wątki się pojawiają, jak zaczyna niedomagać. To co czytasz, to są tylko problemy. Brak jest natomiast tej drugiej strony - radości z jazdy i niezawodności. smile.gif

Napisano
  • Autor

> witamy

> nie tyle awarie ale ich wrazliwosc (szczegolnie pierwsze miesiace

> produkcji) na niskie temeratury a tak naprawde na obnizona

> pojemnosc akumulatora w tychze - calosc skutkuje komunikatami o

> bledzie ABS ale komunikat ten znika, jezeli twoj pojazd takim

> czyms bylby dotkniety powinines zauwazyc to po starcie silnika.

> Pomaga naladowany akumulator (z regoly) lub centralka z

> przeprogramowanym softem

z tego co wiem alumulator ma wymieniony, żadne kontrolki nie paliły jak go oglądałem.

> , wtrysku

> zadkosc zeby to pierdlo - ostatnio jednemu koledze po ladowaniu

> akumulatora - ogolnie zdarzenie incydentalne

> i ogromne koszty ich

> no malo to nie jest ale jakos ogromnie duzo tez nie - pojawilo sie

> bardzo duzo czesci na allegro, ogolnie koszt czesci (o ile nie

> ciagnie sie nowek z aso) nie jest powalajacy

to prawda, ceny części wyglądają zdecydowanie lepiej niż francuzów czy japończyków

> jezdziles juz nim? jakies wrazenia z jazdy? jak spalanie? jak pod

> maska (wycieki?) jak zawieszenie?

> jaka to wersja? jakies extrasy?

jeździłem, ale co to za jeżdzenie - stres tylko, żeby nie swojego autka nie rozwalić ;-)

ogólnie mówiąc - wygodnie, na niskich obrotach ok, na wysokich fajnie ;-) pod maską raczej ok, w serwisie zauważyli niewielki wyciek ze skrzyni, ale powiedzieli ze to nic groźnego - kwestia przeczyszczenia i ew. uszczelnienia. zawieszczenie ok, jedna tulejka i perę innych dupereli do wymiany, ale nic poważnego

Napisano
  • Autor

> Pamiętaj, że w zasadzie ludzie nie piszą wątków, gdy samochód jeździ

> poprawnie. Wątki się pojawiają, jak zaczyna niedomagać. To co

> czytasz, to są tylko problemy. Brak jest natomiast tej drugiej

> strony - radości z jazdy i niezawodności.

w takim razie mam nadzieję rzadko na waszym forum pisywać ;-))

Napisano
waytogo.gifjezdzac widze ze ludzie ogladaja sie za moim stilakiem i nie sa to czcze slowa !! mnie linia stilaka 3D BARDZO SIE PODOBA !! jezeli chodzi o silnik ,jest dosc zrywny i elastyczny przy wadze auta ok1250kg 103 km to nie jest malo !! a pali zaleznie od ciezaru nogi !! przed tym autem mialem skode felicie 1,3 mpi i powiem ci ze spalanie jest prawie porownywalne z nia!! ja jestem zadowolony i mnie to auto bardzo pasuje!!mysle ze podejmiesz sluszna decyzje !!ale musi to byc twoja decyzja 30.GIFtongue.gifapa
Napisano

> w takim razie mam nadzieję rzadko na waszym forum pisywać ;-))

Na NASZYM forum. smile.gif A jeśli na technicznym nie będziesz miał o czym pisać, to zapraszam na kącik towarzyski SSP. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Na NASZYM forum.

napiszę "na naszym" jak już stilon będzie mój ;-)

Napisano

> Ja chyba Cię zaraz zbanuję.

str.gif

> Twoje stilo jest wyjątkiem

Takich "wyjątkowych" egzemplarzy znam kilka tooth.gif, więc nie jest to jakiś niezwykle unikatowy przypadek. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Takich "wyjątkowych" egzemplarzy znam kilka , więc nie jest to jakiś

> niezwykle unikatowy przypadek.

może po tym pierwszym ciężkim roku będzie już lepiej? co się miało zepsuć, to sie juz zepsulo ;-)

Napisano

Auto mogę smiało polecić. Czaiłem się na nową Megankę, ale koniec końców kasy nie styknęło, ale nie żałuję. W styczniu kupiłem Stilo 1.6 2001r. z uszkodzoną elektroniką za 21tys. Dzięki temu forum naprawa uszkodzenia sprowadziła się do wyczyszczenia przepustnicy (50,-zł zamiast 600,- za czujnik, który wskazywa l komputer). Od tego czasu auto bezawaryjne, choć po ostatnim składaniu siedzenia pasażera mam airbag failure, ale o tym też jest sporo na forum, więc czekam na wolny weekend i do roboty food.gif Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Super prowadzenie, dobre wyposazenie, spalanie w mieście nieco ponad 9l.

Napisano

co się miało

> zepsuć, to sie juz zepsulo ;-)

ok.gifnie badz takim pesymista !! wszystko moze byc waytogo.gif/jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz/ jak powiadaja gorale 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Czy to prawda, że Stilo mają ocynkowaną blachę?

"Nadwozie samochodu STILO zbudowane jest w 100% z blachy bicynkowanej (ocynkowanej po obu stronach).

Większa część elementów jest pokryta standardową grubością cynku (8 mikronów), a na wszystkich elementach bezpieczeństwa, jak na przykład na ukośnikach i wzdłużnicach, na miejscach połączenia zawieszeń, grubość cynku dochodzi do 20 mikronów." zrodlo: materialy Fiata

Napisano

> "Nadwozie samochodu STILO zbudowane jest w 100% z blachy bicynkowanej

> (ocynkowanej po obu stronach).

> Większa część elementów jest pokryta standardową grubością cynku (8

> mikronów), a na wszystkich elementach bezpieczeństwa, jak na

> przykład na ukośnikach i wzdłużnicach, na miejscach połączenia

> zawieszeń, grubość cynku dochodzi do 20 mikronów." zrodlo:

> materialy Fiata

Hmm to ciekawe czemu progi rdzewieją hmm.gif

Napisano
  • Autor

To miło z ich strony ;-) Z tego co się orientuję nie wszystkie samochody tej klasy są w ten sposób wykańczane...

Napisano

> Hmm to ciekawe czemu progi rdzewieją

jak masz walony samochod to moze i ci rdzewieja, nie mam takich problemow - ogolnie z zadnym fiatem ktorego mialem nie bylo takich klockow (tipo,bravo,stilo). Jest jedno miejsce na tylnym nadkolu ktore lubi sobie piasek - piaskowac ale rdzy na swoim aucie nie doswiadczylem.

Napisano

> Hmm to ciekawe czemu progi rdzewieją

Bo kamienie lecące spod przednich kół na progi zdzierają wszystko jak leci - lakier, ocynk, itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.