Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rover 75 2.0 cdt 85 kW wymiana koła pasowego wału korbowego

Featured Replies

Napisano

witam,

ponoć silnik z tematu, to twór BMW, więc zapytam tu:

jako, że zajmuję się nieco inną gałęzią mechaniki, chciałbym zapytać o wymianę KPWK w aucie z tematu - wczoraj sąsiadka poprosiła mnie o pomoc, bo zerwało pasek wielorowkowy - na wszelki wypadek kupiłem oba, ale po ich wymianie na niskich obrotach tak napierdzielało, że nie wiedziałem co to - zdjąłem paski i zauważyłem, że koło pasowe (to z tłumikiem drgań) już nie spełnia swojej roli i nadaje się tylko i wyłącznie do wymiany i tu pytanie - czy da się to odkręcić pneumatem i czy nie na bałaganię nic z rozrządem ? Wolałbym nic nie popsuć, więc pytam tu fachowców

Czy tam jest zwykły gwint, czy może lewy ?

Poproszę o jakiekolwiek wskazówki

Napisano

E46 i frilander 2,0td maja zwykly gwint, tylko mocno dokrecone z klejem, do nowego kolo nowa sruba

Napisano

Nie wiem czy uda Ci się pneumatem. Ja musiałem zmontować klucz na 3/4 + 1,5m rura. Do odkręcenia trzeba zblokować wał a żeby to zrobić trzeba dostać się do zaślepki nad rozrusznikiem i włożyć jakiś trzpień podpowiem, żeby dostać się to owej zaślepki trzeba raczej ściągnąć wsio z góry wraz z ssącym z tego co pamiętam. Szukaj więcej info na forach BMW niestety w silniach M47 to typowa usterka.

Napisano
  • Autor

> E46 i frilander 2,0td maja zwykly gwint, tylko mocno dokrecone z klejem, do nowego kolo nowa sruba

dzięki, koło odkręcone przy pomocy nasadki i dłuuugiej rury - w nowym kole nie ma nowej śruby - można użyć starej ?

nie widzę tam żadnych klinów, tylko rowek, który nie wiem, do czego służy palacz.gif

Napisano
  • Autor

a jest tam jakiś klin, czy tylko rowek "do niczego" ? czy ustawienie koła ma jakieś znaczenie ?

Napisano

Jest otwór ok 10-12mm średnicy i w niego wkładasz coś czym zablokujesz wał, ja użyłem okrągłego punktaka/przecinaka kręcą wałem w pewnym momencie wskoczył i się zablokował.

Napisano
  • Autor

> Jest otwór ok 10-12mm średnicy i w niego wkładasz coś czym zablokujesz wał, ja użyłem okrągłego

> punktaka/przecinaka kręcą wałem w pewnym momencie wskoczył i się zablokował.

możemy zamknąć temat zlosnik.gif już zrobione 20.GIF

Napisano

> możemy zamknąć temat już zrobione

Poszło pneumatem ?

Napisano
  • Autor

> Poszło pneumatem ?

ni kuta, dopiero po założeniu sztywnej pokrętki i ok. 1,5m rury spineyes.gif