Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki z przodu z prawej strony

Featured Replies

Napisano

Moja zona.gif ostatnio zwróciła uwagę na stuki dobiegające z okolic przodu po prawej stronie.

Pacjent to Skoda Octavia 02 wer.Kombi z silnikiem 1,9 TDI ALH z przebiegiem 220kkm

Stuki występują przy puszczeniu sprzęgła na zapiętym biegu.

Podobne te stuki są przy wywalonym silentblocku tylnym wahacza.

W lipcu tego roku wymieniono sworznie wahacza z obu stron, łączniki stabilizatora z obu stron, przeguby wewnętrzne z obu stron (te co prawda nie górna półka ale są nowe i mają jakieś 5kkm przebiegu), uszczelniacze półosi, olej w skrzyni biegów.

W ub. roku wymieniono silentbloki tylne w przednich wahaczach.

Na stacji diagnostycznej pomimo delikatnego luzu na prawym łożysku koła nie stwierdzono nic więcej pomimo szarpania na wszelkie możliwe sposoby. Luz na łożysku koła minimalnie wyczuwalny ale jeszcze nie huczy więc powiedzmy że w miarę ok.

Luzu na jarzmach zacisku nie stwierdzono z żadnej strony, klocki nie latają luźno w prowadnicach a jednak cały czas stuka.

Do tego dochodzi drżenie w czasie wciskania gazu przy jeździe na wprost. Drżenie wyczuwalne na podłodze przedniego pasażera.

Na podniesionych kołach i zapiętym biegu z obu stron kołem można przekręcić jakieś 30` i słychać metaliczny stuk załączającego się dyfra.....

i teraz tak.....wróżenie z fusów czy :

- sypiący się ponownie przegub

- zbyt nadmierny luz na dyfrze

- kończy się DKZ

porównałem ruch koła ze stojącym na placu u mnie A4 z silnikiem AFN i luz jest podobny, minimalnie mniej słychać metaliczny odgłos stuknięcia.....

dobrze obstawiam? jeśli tak to jakie koszta mnie czekają pi x drzwi ?

Napisano
  • Autor

> Sprawdź poduszki silnika/skrzyni. Od tego bym zaczął.

no właśnie też teraz na to wpadłem, poduszki, sprężyna zawieszenia lub łożysko mcpersona......

Napisano

Jeśli nie poduszki to warto spojrzeć na górne mocowanie amorka, może guma być wybita

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie poduszki to warto spojrzeć na górne mocowanie amorka, może guma być wybita

no dobra...ale co z tym luzem na mechanizmie różnicowym w trakcie próby kręcenia kołem?

tak ma być?

Napisano

U mnie taki stuk powodowal uszkodzony amorek

Napisano

> U mnie taki stuk powodowal uszkodzony amorek

tylko na zapiętym biegu? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> tylko na zapiętym biegu?

no właśnie, jadąc sobie wciskam sprzęgło i puszczam - w chwili puszczenia słychać stuk....

przy uszkodzonych poduchach pod skrzynią czy silnikiem byłoby to również słyszalne szarpiąc gazem.....a tu tego nie ma...

słychać go najbardziej w chwili kiedy zatrzymam się, wrzucę wsteczny i ruszę jest stuk....znów się zatrzymam, wrzucę jedynkę ruszę i jest stuk....albo w trakcie jazdy kiedy przy zmianie biegów puszcza się sprzęgło.....

Napisano

> no właśnie, jadąc sobie wciskam sprzęgło i puszczam - w chwili puszczenia słychać stuk....

> przy uszkodzonych poduchach pod skrzynią czy silnikiem byłoby to również słyszalne szarpiąc

> gazem.....a tu tego nie ma...

> słychać go najbardziej w chwili kiedy zatrzymam się, wrzucę wsteczny i ruszę jest stuk....znów się

> zatrzymam, wrzucę jedynkę ruszę i jest stuk....albo w trakcie jazdy kiedy przy zmianie biegów

> puszcza się sprzęgło.....

Miałem to samo w mojej O1 przy nalocie niecałe 300kkm, tyle że u mnie było to wyraźnie słychać z lewej strony.

Też miałem duży luz na mechanizmie różnicowym i obstawiam że to było przyczyną. Podejrzewałem koło dwumasowe ale skoro u Ciebie dźwięk jest po prawej stronie to jednak nie było to.

Auto sprzedałem więc nie wiem jak się sprawa rozwiązała, ale podejrzewam że nic z tym nie zrobiono.

P.

Napisano

> tylko na zapiętym biegu?

Tak, przy ruszaniu - ale nie za każdym razem. Myślałem, że to od sprzęgła, a okazało się zawieszenie.