Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie [G]

Featured Replies

Napisano

Nie dzała regulacja temperatury. Cały czas leci zimne powietrze, nagrzewnica jest delikatnie ciepła. Wiem, że sam zepsułem jak szukałem przewodów do wentylatora klimatyzacji, który też nie działa. Przy sterownku podłączyłem 12v z aku, bo myślałem, że to te przewody. Okazało się, że nie, i coś zaiskrzyło. Od tego czasu z regulacją temperatury mam problem. Na początku grzał mimo tego, że suwak był na niebieskim polu. Teraz wcale nie działa regulacja.

Pomóżnie co rozebrać, co wymienić, żeby nie potrzebnie pół kokpitu nie rozwalić. Wersja z klimą manualną.

Napisano

> Nie dzała regulacja temperatury. Cały czas leci zimne powietrze, nagrzewnica jest delikatnie

> ciepła. Wiem, że sam zepsułem jak szukałem przewodów do wentylatora klimatyzacji, który też

> nie działa. Przy sterownku podłączyłem 12v z aku, bo myślałem, że to te przewody. Okazało się,

> że nie, i coś zaiskrzyło.(...)

Nie brzmi to dobrze.

Masz moduł chłodzenia? Kontrolka od chłodzenia działa normalnie ?

Jest pytanie czy masz elektrozawór na zasilaniu nagrzewnicy? w środku siedzi silniczek który przestawia dopływ cieczy do nagrzewnicy albo robi by-pass. Pewnie uwaliłeś coś co steruje tym elektrozaworem - nie mam schematów więc nie kojarzę czy sterowanie idzie z panelu na desce czy z modułu chłodzenia. Możesz spróbować podać zasilanie na ten elektrozawór aby go przestawić tak aby był otwarty cały czas.

Napisano

> Pewnie elektrozawór spalony.

myślę, że jak poleciały iskry to spalił coś innego, bo ZTCK to w zaworze jest silniczek który pracuje prawo-lewo - więc podanie zasilania z dowolną polaryzacją nie będzie miało wpływu na sam zawór - natomiast istnieje realna szansa, żeby uwalić elektronikę sterującą tym zaworem.

Napisano

> ... w środku siedzi silniczek który

> przestawia dopływ ciepłego powietrza do nagrzewnicy albo robi by-pass.

Czy aby nie jest to raczej zawór cieczy chłodzącej silnik

podawanej na nagrzewnicę?

Napisano

> Czy aby nie jest to raczej zawór cieczy chłodzącej silnik

> podawanej na nagrzewnicę?

thx ok.gif

oczywiście - myślałem o cieczy a napisałem o powietrzu mlot.gif

Napisano
  • Autor

> myślę, że jak poleciały iskry to spalił coś innego, bo ZTCK to w zaworze jest silniczek który

> pracuje prawo-lewo - więc podanie zasilania z dowolną polaryzacją nie będzie miało wpływu na

> sam zawór - natomiast istnieje realna szansa, żeby uwalić elektronikę sterującą tym zaworem.

Ja bym go chętnie sprawdził, ale nie wiem gdzie ma zasilanie. Tam wszystko tak zabudowane, że cieżko bez demontażu tunela sie dostać do nagrzewnicy. Wyjąłem filtr PP i mimo, że steruję suwakiem zimno-ciepło, nagrzewnica jest letnia (ok 20*C). Załącze klime to stygnie momentalnie.

Jeżeli chodzi o kontrolki, to zaświeca się lampka z wiatrakiem, jak silnik ma wysoką temp. albo jakde na klimie. To dlatego, że nie działa wentylator na chłodnicy od klimy i ten drugi załacza się w tyrybie awaryjnym.

Napisano

> Ja bym go chętnie sprawdził, ale nie wiem gdzie ma zasilanie. Tam wszystko tak zabudowane, że

> cieżko bez demontażu tunela sie dostać do nagrzewnicy.

poszukaj wątków w archiwum n/t tych zaworów - było już o nich pisane bo one się psuły i słychać było pyrkanie/cykanie spod deski rozdzielczej i ludzie nie wiedzieli co to jest, zawór wygląda na rysunku w EPC tak

zawor_zps6650027c.png

> Wyjąłem filtr PP i mimo, że steruję

> suwakiem zimno-ciepło, nagrzewnica jest letnia (ok 20*C). Załącze klime to stygnie

> momentalnie.

a jesteś pewien że to nagrzewnica? Bo ZTCW to gdy wyjmiesz filtr pyłkowy to dostęp masz do parownika klimatyzacji a nie do nagrzewnicy, nagrzewnica jest głębiej - parownik robi się zimy tylko jak włączysz klimatyzację bo on działa na zasadzie lodówki, rozprężający się gaz na zaworze rozprężnym momentalnie się wychładza i przechodząc przez parownik wychładza go, a opływające powietrze wychładza się od parownika - więc w parowniku jest gaz chłodniczy. Nagrzewnica jest głębiej i przez nią przepływa ciecz z chłodzenia silnika.

> Jeżeli chodzi o kontrolki, to zaświeca się lampka z wiatrakiem, jak silnik ma wysoką temp. albo

> jakde na klimie. To dlatego, że nie działa wentylator na chłodnicy od klimy i ten drugi

> załacza się w tyrybie awaryjnym.

cóż, trzeba by odczytać (wymigać jeżeli się da) błędy, żeby coś powiedzieć,