Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Falowanie obrotów na rozgrzanym silniku - 1.7 cdti 101KM

Featured Replies

Napisano

Witam,

od pewnego czasu moje auto ma dziwną przypadłość. Objawy zaobserwowałem po wizycie w ASO Opla i wymianie oleju wraz ze wszystkimi filtrami. Nie będę się rozpisywał, lecz zamieszczam krótki filmik, gdzie wskazówka obrotomierza minimalnie faluje, ale nie słychać, aby silnik pracował nierówno. Wszystko dzieje się, gdy silnik jest zagrzany. Na zimnym nic takiego, jak na filmiku, nie widać, błędów brak. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Dzięki za info.

Napisano

Film prywatny.

Spotkałem się z tym zjawiskiem i nie miałem powodu się nim interesować ani tym bardziej niepokoić.

Napisano
  • Autor

> Film prywatny.

> Spotkałem się z tym zjawiskiem i nie miałem powodu się nim interesować ani tym bardziej niepokoić.

Już odblokowałem. Nawet nie wiedziałem, że wrzucił się jako prywatny 270751858-jezyk.gif

Napisano

U mnie tez takowe falowanie występuje ale nie zawsze, faktycznie sluchowo nic nie słychać ale wskazowka faluje i w opcomie widac ze obroty skaczą na jalowym o jakies 30 obr/min

Napisano
  • Autor

> U mnie tez takowe falowanie występuje ale nie zawsze, faktycznie sluchowo nic nie słychać ale

> wskazowka faluje i w opcomie widac ze obroty skaczą na jalowym o jakies 30 obr/min

Dzięki za info. Będę musiał więc podjechać do kogoś, kto ma opcoma i sprawdzić. Pytanie tylko, co powoduje tak minimalne falowanie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dzięki za info. Będę musiał więc podjechać do kogoś, kto ma opcoma i sprawdzić. Pytanie tylko, co

> powoduje tak minimalne falowanie

a z którego roku masz tą astrę a może TY masz silnik A17DT.. bo wiele ludzi mimo wszystko go oznacza Z17DTH a w tych nowych to zawory dozujące pompy wtryskowej siadają i wtedy falują obroty

Napisano

Zawory w pompach padały ale w 99% dotyczyło to układów wtryskowych Denso.

Napisano
  • Autor

> a z którego roku masz tą astrę a może TY masz silnik A17DT.. bo wiele ludzi mimo wszystko go

> oznacza Z17DTH a w tych nowych to zawory dozujące pompy wtryskowej siadają i wtedy falują

> obroty

Ja mam silnik Z17DTH, 101 KM na osprzęcie Boscha, rocznik 2006 z grudnia. Co ciekawe w ostatnich dniach objaw tutaj omawiany pojawia się sporadycznie. Tak myślę, czy wpływ temperatury na to może jakiś być - nie wiem smile.gif Autko jeździ dobrze, a jeśli coś zacznie się dziać będę reagował.