Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Z18XE przydławienie

Featured Replies

Napisano

Odkąd kupiłem obecne auto (Z18XE) mam objaw jak opisuję poniżej. Nie jest to ani częste ani rzadkie więc i nie jest uciążliwe. Poprostu sobie występuje.

A wygląda to tak: Jak zaczynam jechać czyli na pierwszym biegu wciskam gaz- lekko bez szaleństw- to tak na sekundę go przymula, przydławia i po tej sekundzie idzie już jak szatan bananaevil.gif

Czasem wystepuje to też przy przejściu z jedynki na dwójkę. Na pozostałych biegach nie zauważyłem.

Świece wymienione, rozrząd wymieniony, filtr powietrza wymieniony.

Błędów poza występującym co jakiś czas błędem sondy 2 P0136 nie ma.

Objaw padającej cewki ?

Napisano

> Odkąd kupiłem obecne auto (Z18XE) mam objaw jak opisuję poniżej. Nie jest to ani częste ani rzadkie

> więc i nie jest uciążliwe. Poprostu sobie występuje.

> A wygląda to tak: Jak zaczynam jechać czyli na pierwszym biegu wciskam gaz- lekko bez szaleństw- to

> tak na sekundę go przymula, przydławia i po tej sekundzie idzie już jak szatan

> Czasem wystepuje to też przy przejściu z jedynki na dwójkę. Na pozostałych biegach nie zauważyłem.

> Świece wymienione, rozrząd wymieniony, filtr powietrza wymieniony.

> Błędów poza występującym co jakiś czas błędem sondy 2 P0136 nie ma.

> Objaw padającej cewki ?

Witam kolegę w klubie - pytałem już o to, do niczego nie doszedłem, jeżdżę tak ponad 35kkm devil.gif

Ps. Myślałem, że to zasyfiona przepustnica ale czyściłem i nic to nie pomogło. Chyba, że jest zasyfiona gdzieś w mechanizmie - gdzie nie udało mi się dotrzeć?

Napisano
  • Autor

> Witam kolegę w klubie - pytałem już o to, do niczego nie doszedłem, jeżdżę tak ponad 35kkm

> Ps. Myślałem, że to zasyfiona przepustnica ale czyściłem i nic to nie pomogło. Chyba, że jest

> zasyfiona gdzieś w mechanizmie - gdzie nie udało mi się dotrzeć?

Ja nawet nie zaglądałem dokładnie do przepustnicy. Raz tylko na szybko spojrzałem z ciekawości czy czysta i tyle. Bo poza tym co opisałem nic więcej nie występuje, obroty trzyma jakby wskazówkę zabetonowal.

W sumie w niczym to nie przeszkadza. wink.gif

Napisano

> Objaw padającej cewki ?

Nie sądzę, u mnie z Z16 po wymianie cewki się nie zmieniło.

Za to po wymianie tłumika środkowego zmniejszyło się i to znacznie.

Wygląda to na układ wylotowy, chyba że w autach z małym przebiegiem też tak jest icon_rolleyes.gif

A może to przepustnica nie zdanża zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Za to po wymianie tłumika środkowego zmniejszyło się i to znacznie.

ja narazie nie bede zmieniał bo szkoda kasy - jak się posypie to wtedy wink.gif

nie jest to aż tak uciążliwe

> A może to przepustnica nie zdanża

ale wówczas na każdym biegu tak by było... grinser006.gif

Napisano

Ja bym postawił na opóźnioną reakcję EGRa.

Napisano
  • Autor

> Ja bym postawił na opóźnioną reakcję EGRa.

którego tu nie mam od wyjazdu z fabryki 270751858-jezyk.gif

Napisano

Tez mam cos takiego,ale u mnie to sie objawia przy ruszaniu jak jest zimny. Jak mu dam normalnie gazu to sie przydławi i idzie juz normalnie. Jak mu dam po obrotach to jest ok.

Przepustnica czysta, egr sprawdzony,nowe swiece...

Napisano

> którego tu nie mam od wyjazdu z fabryki

problem się rozwiązał, to przez brak EGR biglaugh.gif

Zauważyłem że przy krótkim ale dość gwałtownym naciśnięciu i od razu puszczeniu pedału gazu występuje to dławienie. Jest to właśnie tak, jakby coś nie nadążało.

Napisano

To może inżynierowie zlikwidowali fizycznie zawór i wywalili z listy checków błędy od EGRa ale zapomnieli w sofcie usunąć minimalną zwłokę w otwarciu przepustnicy przeznaczoną na zamknięcie zaworu EGR icon_rolleyes.gif

Napisano

> To może inżynierowie zlikwidowali fizycznie zawór i wywalili z listy checków błędy od EGRa ale

> zapomnieli w sofcie usunąć minimalną zwłokę w otwarciu przepustnicy przeznaczoną na zamknięcie

> zaworu EGR

a to już byłby hardkor

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Witam kolegę w klubie - pytałem już o to, do niczego nie doszedłem, jeżdżę tak ponad 35kkm

> Ps. Myślałem, że to zasyfiona przepustnica ale czyściłem i nic to nie pomogło. Chyba, że jest

> zasyfiona gdzieś w mechanizmie - gdzie nie udało mi się dotrzeć?

A robiłeś adaptację przepustnicy ?