Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zdalne powiadomienie o otwarciu garażu? jak zrobić

Featured Replies

Napisano

stan faktyczny:

blok, pod blokiem garaże indywidualne, ja na 2 piętrze, dokładnie pode mną w pionie jest mój garaż, drzwi na automacie FAAC D600 na pilota.

chciałbym powiadominie jakieś w domu mieć że otwarto drzwi garażowe (najlepiej lampka świecąca podczas otwartyuch drzwi do garażu lub lampka z dingdongiem jakims), bez ciągnięcia kabli, wifi domowe sięga do garażu ledwo ledwo (ale tylko przy otwartych drzwiach do garażu), rozwiązanie NIE stacjonarne (tzn. łątwy montaż z możliwością demontażu bez pozostawianiu jakichś znaczacych śladów - dopuszczalne np: otwory w ścianie po kołkach)

jak to rozgrać ? chodzi mi po głowie albo dzwonek do drzwi bezprzewodowy (i jakoś kombinować z podłączeniem lampki) albo czujka ruchu (ale jak zrobić powiadomienie?)

Napisano

dzwonek bezprzewodowy. a na co Ci lampka?

Napisano

Pilot bezprzewodowy na niższe pasma ISM. Coś na 300 lub 433MHz.

Idealny byłby UMB50H lub UMB100H z Elmesu ale raczej już nie produkują.

W zależności od poziomu sygnału dodatkowa antenka do nadajnika.

Do wyjścia odbiornika podpięte cokolwiek chcesz. Lampka, brzęczyk itd.

Napisano

> dzwonek bezprzewodowy. a na co Ci lampka?

Dzwonek bezprzewodowy też będzie OK, tylko dobrze byłoby aby był na niższe pasma ISM.

Napisano
  • Autor

> dzwonek bezprzewodowy. a na co Ci lampka?

bo dzwonek zrobi dongdong i koniec ... mi chodzi żeby lampka się świeciłą stale przy otwartych drzwiach garażu

Napisano
  • Autor

> Pilot bezprzewodowy na niższe pasma ISM. Coś na 300 lub 433MHz.

> Idealny byłby UMB50H lub UMB100H z Elmesu ale raczej już nie produkują.

> W zależności od poziomu sygnału dodatkowa antenka do nadajnika.

> Do wyjścia odbiornika podpięte cokolwiek chcesz. Lampka, brzęczyk itd.

ale dinknie przy otwieraniu czy będzie cały czas dinkać gdy będzie otwarte - bo mi chodzi o sygnalizację otwartego garażu a nie otwierania garażu

Napisano

> bo dzwonek zrobi dongdong i koniec ... mi chodzi żeby lampka się świeciłą stale przy otwartych

> drzwiach garażu

może przecież robić dingdong przez cały czas otwarcia drzwi...

Napisano
  • Autor

> może przecież robić dingdong przez cały czas otwarcia drzwi...

i o to by mi chodziło

Napisano

> ale dinknie przy otwieraniu czy będzie cały czas dinkać gdy będzie otwarte - bo mi chodzi o

> sygnalizację otwartego garażu a nie otwierania garażu

Dowolnie. W zależności od zastosowanego sygnalizatora.

Z dzwonkiem będzie jednak prościej. Trzeba tylko zamontować krańcówkę przy bramie i podłączyć styk NC zamiast guzika dzwonka.

Jest wiele modeli na 433MHz.

Napisano

> Dowolnie. W zależności od zastosowanego sygnalizatora.

> Z dzwonkiem będzie jednak prościej. Trzeba tylko zamontować krańcówkę przy bramie i podłączyć styk

> NC zamiast guzika dzwonka.

> Jest wiele modeli na 433MHz.

Chyba raczej NO, pytanie czy ten dzwonek pójdzie przez dwa piętra.

Elmesa dalej produkują i ma się dobrze.

Napisano

> Chyba raczej NO...

NC bo przy zamkniętej bramie krańcówka będzie wciśnięta. Ma załączyć dzwonek dopiero po zwolnieniu.

>... pytanie czy ten dzwonek pójdzie przez dwa piętra.

> Elmesa dalej produkują i ma się dobrze.

Jeśli Wi-Fi przechodzi z trudem to 303MHz powinno bez problemu. To najlepiej penetrujące podpasmo UHF. Z dodatkową antenką w nadajniku niemal na pewno.

Napisano

Przeszło 20 lat mam z tym do czynienia na codzień i zawsze było tak że przy NC w stanie nienaruszonym (np zamknięte drzwi) styk jest zwarty. Przykładem może być kontaktron lub czujka ruchu, drzwi zamknięte lub brak ruchu w pomieszczeniu = styki zwarte.

Napisano

NC = normally connected (close) czyli styki w stanie normalnym, bez włączania połączone.

NO = normally opened czyli styki w stanie normalnym, bez włączania rozwarte.

Niewciśnięty włącznik jest w stanie normalnym.

Tak jak np. taki:

ap32_bok_140.jpg

Jeśli nie jest wciśnięty to styk NC jest zwarty.

Tak jak w opisie aukcji:

ap32_schemat_140.jpg

Na przykładzie pokazanym na schemacie obwód elektryczny jest zamknięty. Wciśnięcie przełącznika powoduje otwarcie obwodu elektrycznego i przerwanie dopływu prądu do odbiornika. Przypadek odwrotny zaznaczono na schemacie linią kropkową.

Napisano

> Przeszło 20 lat mam z tym do czynienia na codzień i zawsze było tak że przy NC w stanie

> nienaruszonym (np zamknięte drzwi) styk jest zwarty. Przykładem może być kontaktron lub czujka

> ruchu, drzwi zamknięte lub brak ruchu w pomieszczeniu = styki zwarte.

Ale on ma do dyspozycji zwykły dzwonek, a nie uC gdzie to czy sygnał jest fail-safe czy nie można dowolnie wybierać...

Napisano

OKI, wiem jaka jest różnica między NC a NO, po prostu siedzę zawodowo w alarmówce, a tam stan normalny, nienaruszony jest stanem NC.

Napisano

...

> normalny, nienaruszony jest stanem NC.

Stanem nienaruszonym proponowanej krańcówki jest również NC z tym, że stan nienaruszony będzie w tym przypadku przy otwartej bramie.

Tak w ogóle to zależy tylko od wyboru styku.

Nienaruszony to tylko: "N". "C" lub "O" sobie wybierasz według potrzeb.

wink.gif

Może mylisz stan nienaruszony alarmu ze stanem nienaruszonym krańcówki? To nie musi się pokrywać. Nawet centralkę możesz skonfigurować i tak i tak, chociaż naturalnie lepiej aby w stanie nienaruszonym alarmu wykorzystywać styki NC, które zostają otwarte przy naruszeniu (np. otwarciu drzwi czy zadziałaniu czujki) bo dzieki temu automatycznie wykrywa usterki obwodu czy sabotaż.

Tylko, że w takim przypadku też wykorzystuje się styk NC, więc już nie wiem skąd Ci ten NO przychodzi na myśl.

Może po prostu mylisz naruszenie bramy z naruszeniem styku? Bo to akurat będzie odwrotne. Nienaruszona brama będzie naruszała styk. Naruszona brama będzie zwalniała styk w stan nienaruszony.