Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Problem z pierwszym rozruchem po długim postoju

Featured Replies

Napisano

Pacjent: Astra G X16XEL z instalacją gazową II generacji BRC Just.

Problem: po dłuższym postoju, czyli po nocy, lub gdy postoi na polu kilka godzin występuje kłopot z odpaleniem, tzn. samochód zapala, ale dosłownie po sekundzie od razu gaśnie.

Za drugim razem odpala już bez problemu, tylko tak jakby bez "ssania", przy temperaturach 1-2 stopnie powinien chyba uruchamiać się z pułapu około 1500 obrotów, a nie 1100-1200.

Każde kolejne odpalanie bezproblemowe.

Podczas jazdy na benzynie nic nie szarpie, można go przeciągnąć do 5-6 tysięcy obrotów bez szarpnięcia.

Zaczęło się od wymiany listwy wtryskowej, bo wtryskiwacze już niedomagały i nie palił na wszystkie gary. Po wymianie listwy wtryskowej zaczął równiutko pracować.

Jednak był problem z rozruchem, mechanik zasugerował wymianę pompy paliwa, bo nie wierzył już w wężyki w baku, bo miałem w końcu założony oryginalny z ASO, który miał zakończyć moje problemy ... Wcześniej miałem 3x wymieniane na paliwowe zwykłe, wzmocnione, zbrojone, oplatane, itd. żadne z nich nie wytrzymywały dłużej niż 3 miesiące do pół roku.

Tłumaczył, że samochód z 1998 roku, instalacja gazowa, więc ta pompa paliwa już jest mocno wyeksploatowana.

Kupiłem więc nową pompę paliwa firmy "X" w sklepie zachwalano, że to dobra włoska pompka, choć w nazwie z naszym zachodnim sąsiadem.

Podczas wymiany okazało się, że jednak miałem rację, sugerując znowu wężyk, gdyż ten z ASO okazał się już sparciały, pęknięty, wóz - przewóz, skoro kupiłem to i wymieniłem tą pompę na nową, a przewód założyłem pneumatyczny tekalan (po długich zabawach odpowiednio wyprofilowany na ciepło, najgorzej było przy tych króćcach od pompy, bo trzeba było wygiąć kolanko 90 stopni, szybkozłączka niestety odpadła na starcie bo dekiel się nie domykał).

Mierzyłem ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej, z podłączonym wężykiem podciśnienia było 2.4-2.5 bar, natomiast ze zdjętym 3.0 bar, po podłączeniu z powrotem 2.4-2.5 bar.

Robiłem też dwa razy pomiar ciśnienia sprężania na ciepłym i zimnym silniku, w obu przypadkach równiutko na każdym cylindrze - wartość 17 bar.

Na komputerze: brak błędów.

Świece wymienione na nowe NGK.

Filtr powietrza nowy.

Poza opisanym problemem nie ma żadnych innych niepokojących objawów.

Poprzednia oryginalna pompa paliwa Bosch była bardzo cicha.

Ta nowa pompa paliwa zamontowana niedawno, bo 20.09.2014 r., teraz przy niższych temperaturach na polu strasznie głośno pracuje, ale nie zawsze - loteria.

Stara pompa działała stabilnie, nie loteryjnie, tzn. słychać ją było tylko w sytuacji, gdy w baku było bardzo mało paliwa (około 5 litrów).

Z tą nową jest loteria, potrafi cicho pracować, a za chwilę straszne buczenie, trzeszczenie.

Zresztą nie wspomnę już o pracy przy poziomach bliskich zapaleniu się kontrolki rezerwy.

W tym momencie, mam wlane ponad połowę baku świeżego paliwa ze Statoil, nie uciszyło to pompy paliwa i nie poprawiło rozruchu.

Panowie gdzie szukać problemu ?

Przewód z tekalanu załamał się i przez to występuje trudny rozruch ? - ale przecież samochód poszarpywałby podczas jazdy na benzynie ...

Czy zamiennik pompy paliwa może podawać za małe ciśnienie paliwa tylko przy rozruchu ? Podczas jazdy na benzynie nie poszarpuje ...

Problem jest z regulatorem ciśnienia paliwa ? - ale wtedy pomiar ciśnienia dałby inne wartości, a nie - 2.4-2.5 i 3.0 bez podciśnienia ...

Czujnik temperatury cieczy chłodzącej ? - temperatura odczytana rano na komputerze zbieżna z temperaturą otoczenia i temperaturą podawaną przez czujnik powietrza dolotowego, podmieniony dla pewności na inny oryginał Bosch - zero zmiany...

Silnik krokowy ? - podmieniony na oryginalny używany, jak również na nowy zamiennik firmy "Y" z odpowiednią adaptacją i resetowaniem map, itd. Efekt, wróciłem do swojego, bo był dobry...

Przepuszczają zawory gazowe ? - próbowałem gasić na benzynie - bez zmian, w tym momencie zakręciłem gaz na butli, wypaliłem do końca gaz, spróbuję odpalić ...

Jest to bardzo irytujące, zastanawiam się, czy nie wrzucić z powrotem swojej pompy paliwa Bosch, ale nie chcę znowu "wyjść przed szereg".

Pamiętam, że poprzednimi razy, gdy zaczynały się problemy z wężykiem zasilającym w baku występowały podobne objawy, które jednak szybko przechodziły w szarpanie i występowanie efektu jakby przepychania powietrza po dodawaniu gazu.

Tutaj nie ma problemów z jazdą na benzynie, tylko z samym rozruchem po dłuższym postoju połączonym jakby z brakiem "ssania".

Napisano

> w tym momencie zakręciłem gaz na butli, wypaliłem do końca gaz, spróbuję odpalić ...

Od tego bym zaczął.

Napisano

U mnie zalewał LPG po dłuższym postoju. Zakręciłem butlę i czekałem aż auto samo zgaśnie - wtedy bez problemu po dłuzszym postoju odplało od strzału. Najpierw wymieniłem elektrozawór na grodzi (ten z filtrem) ale po krótkim czasie znowu się pojawił problem z zapalaniem i wymieniłem cały parownik. Nie dało się dokupić samego elektozaworu do reduktora.

Napisano
  • Autor

Panowie wychodzi na to, że trop z gazem był słuszny i u mnie również bruździ instalacja gazowa.

Wczoraj po uprzednim zakręceniu butli i wypaleniu gazu, po 5 godzinach postoju na polu odpaliłem od strzała.

Żeby utwierdzić się, że to nie żaden zbieg okoliczności przejechałem trasę powrotną na benzynie z zakręconą butlą.

Efekt: dzisiaj rano również samochód odpalił od strzała.

Mam do Was pytania:

1) Czy naprawa tej usterki sprowadza się do naprawy stricte mechanicznej, czyli wymiany elektrozaworów przy filtrze gazu i parownika, jak opisał kolega wyżej ?

Czy można wyeliminować tą usterkę poprzez odpowiednią regulację mieszanki gazowej ?

2) Czy wszystkie zamienniki pomp paliwa pracują jak wirówki, tzn. bardzo głośno? Nie jestem przyzwyczajony do sytuacji, gdzie pompka tak głośno "mieli", słychać ją nawet na zewnątrz samochodu.

Chyba jedyny pozytyw w tej sprawie, że jak odmówi posłuszeństwa to nastanie cisza i nie będzie trzeba robić żadnych pomiarów ciśnienia itd., żeby się o tym dowiedzieć.

Napisano

> 1) Czy naprawa tej usterki sprowadza się do naprawy stricte mechanicznej, czyli wymiany

> elektrozaworów przy filtrze gazu i parownika, jak opisał kolega wyżej ?

> Czy można wyeliminować tą usterkę poprzez odpowiednią regulację mieszanki gazowej ?

Ale to nie kwestia mieszanki. Któryś elektrozawór się nie zamyka i przepuszcza gaz. Trzeba go wymienić.

Napisano

> 1) Czy naprawa tej usterki sprowadza się do naprawy stricte mechanicznej

Tak. Wymieniasz zawór na parowniku. On jest najbliżej i to od niego zależy czy gaz dostaje się do silnika, czy nie.

Te przy filtrze i butli są dla bezpieczeństwa.

> Czy można wyeliminować tą usterkę poprzez odpowiednią regulację mieszanki gazowej ?

Nie.

> 2) Czy wszystkie zamienniki pomp paliwa pracują jak wirówki, tzn. bardzo głośno?

Nie wszystkie. Jak Ci to przeszkadza, załóż starą... o ile ją jeszcze masz. Albo kup nową. Oryginalnie tam, zdaje się, Bosch był. Tylko kosztuje odpowiednio więcej.

Napisano

U mnie jeździł zestaw Landirenzo z 2004r. Nie mogłem dostać samego elektorozaworu do reduktora. Elektrozawory działały bo było słychać cykanie ale fachowcy mówili że to trzpienie / iglice w tych zaworach się zużywają i dlatego gaz puszcza. Więc kupiłem nowy zestaw Lovato ~ 150zł. (reduktor i filtr z elektrozaworem na grodź). Po wymianie samego filtra z elektrozaworem jakiś czas był spokój ale potem musiałem wymienić i reduktor. Jeśli u Ciebie da się dokupić całe elektrozawory i Ci się chce bawić to próbuj smile.gif