Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapalanie światła w garderobie przez otwarcie drzwi.

Featured Replies

Napisano

Jak to najprościej zrobić ? hmm.gif

Prąd ciągnę spod gniazdka elektrycznego.

Chcę w futrynie drzwi zamontować jakiś wyłącznik krańcowy - taki będzie dobry ?

http://allegro.pl/wylacznik-krancowy-wk625-mini-styk-rolka-441-i4802019356.html

http://allegro.pl/wylacznik-krancowy-wk821-mini-styk-445-i4827762030.html

Rozumiem, że tą krańcówkę należy zamontować przed lampami i na kablu fazowym ? hmm.gif

Jakieś jeszcze uwagi ? niewiem.gif

Elektrykiem zawsze byłem średnim...

Napisano

Raczej kup włącznik krańcowy w obudowie z wyprowadzeniem przewodu dlawikiem, mniejsze szanse na porażenie.

Napisano

> Jak to najprościej zrobić ?

> Prąd ciągnę spod gniazdka elektrycznego.

Tak samo jak zwykły łącznik instalacyjny. Faza do styku NC. Wyjście styku do oprawki na centralny styk.

Neutralny z gniazdka do oprawki na zewnętrzny styk.

Ochronny do oprawki na ochronny jeśli jest.

> Chcę w futrynie drzwi zamontować jakiś wyłącznik krańcowy - taki będzie dobry ?

Dałbym jakiś większy bo to są mikrowyłączniki i ciężko będzie nawet przewody zaizolować aby nie blokowały np. całkowitego zamykania itp.

> Rozumiem, że tą krańcówkę należy zamontować przed lampami i na kablu fazowym ?

> Jakieś jeszcze uwagi ?

Nie dotykać fazy.

Napisano
  • Autor

> Tak samo jak zwykły łącznik instalacyjny. Faza do styku NC. Wyjście styku do oprawki na centralny

> styk.

> Neutralny z gniazdka do oprawki na zewnętrzny styk.

> Ochronny do oprawki na ochronny jeśli jest.

Przecież mówiłem, że jestem lajkonikiem i tak należy mi tłumaczyć zlosnik.gif

To stara instalacja i w gniazdku są tylko 2 przewody, więc ochronnego nie ma gdzie prowadzić.

> Dałbym jakiś większy bo to są mikrowyłączniki i ciężko będzie nawet przewody zaizolować aby nie

> blokowały np. całkowitego zamykania itp.

Możesz zapodać coś przykładowego z allegro ?

I pytanie - jak są tam 3 końcówki to do których się podłączam ?

I po co jest trzecia ? hmm.gif

> Nie dotykać fazy.

To wiem - a czy będzie jakaś różnica czy ten łącznik będzie na dojściu (faza) czy na powrocie (zero) ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Raczej kup włącznik krańcowy w obudowie z wyprowadzeniem przewodu dlawikiem, mniejsze szanse na

> porażenie.

Mogę poprosić o przykładową aukcję na allegro ? hmm.gif

Napisano

...

> Możesz zapodać coś przykładowego z allegro ?

Tego portalu nie polecam ale może być taki.

shl-w255.jpg

> I pytanie - jak są tam 3 końcówki to do których się podłączam ?

Tak jak napisałem. Faza do NC a do żarówki wychodzi faza ze wspólnego. NO zostaje wolny.

> I po co jest trzecia ?

To jest właśnie styk NO, którego nie potrzebujesz.

> To wiem - a czy będzie jakaś różnica czy ten łącznik będzie na dojściu (faza) czy na powrocie

> (zero) ?

Będzie. W przypadku, kiedy będzie na powrocie, na żarówce cały czas będzie faza i jeśli komuś przyjdzie na myśl coś gmerać bo się nie świeci to może go zabić.

Masą dobrze jest załączać przy niskich napięciach, w aucie itp. Przy sieci 230V się tak nie robi bo to niebezpieczne.

Napisano

Ten powyżej to chyba najmniejszy z dławikiem, który znalazłem.

Możesz także dać większy. np. taki:

521.jpg

Jest tego dużo. Zwracaj uwagę aby styki były schowane.

Napisano

> Jak to najprościej zrobić ?

> Prąd ciągnę spod gniazdka elektrycznego.

> Chcę w futrynie drzwi zamontować jakiś wyłącznik krańcowy - taki będzie dobry ?

> http://allegro.pl/wylacznik-krancowy-wk625-mini-styk-rolka-441-i4802019356.html

> http://allegro.pl/wylacznik-krancowy-wk821-mini-styk-445-i4827762030.html

> Rozumiem, że tą krańcówkę należy zamontować przed lampami i na kablu fazowym ?

> Jakieś jeszcze uwagi ?

> Elektrykiem zawsze byłem średnim...

Tez mialem rozkminke co zrobic smile.gif ogladalem, czytalem i ... kupilem lampe z czujnikiem ruchu. LED 30W, wiec nawet jak sie poswieci chwile dluzej niz jestem w garderobie to nie powinienem zbankrutowac, smile.gif oczywiscie jest regulacja czasu swiecenia, czulosci i czujnik swiatla (chociaz przy moim zastosowaniu zupelnie niepotrzebny, bo tam zawsze bedzie dosc ciemno wink.gif

Napisano

> Mogę poprosić o przykładową aukcję na allegro ?

Kolega Ci już podrzucił wzory. Chodzi o to, żeby styki były zasłonięte obudową chroniącą przed przypadkowym dotknięciem i porażeniem.

Napisano

> Tez mialem rozkminke co zrobic ogladalem, czytalem i ... kupilem lampe z czujnikiem ruchu. LED

> 30W, wiec nawet jak sie poswieci chwile dluzej niz jestem w garderobie to nie powinienem

> zbankrutowac, oczywiscie jest regulacja czasu swiecenia, czulosci i czujnik swiatla (chociaz

> przy moim zastosowaniu zupelnie niepotrzebny, bo tam zawsze bedzie dosc ciemno

A ile W 'bierze' czujka ruchu? Bo to ze dziala 24h/dobe to sie zgodzisz? wink.gif

Napisano
  • Autor

> ...

> Tego portalu nie polecam ale może być taki.

> Tak jak napisałem. Faza do NC a do żarówki wychodzi faza ze wspólnego. NO zostaje wolny.

> To jest właśnie styk NO, którego nie potrzebujesz.

> Będzie. W przypadku, kiedy będzie na powrocie, na żarówce cały czas będzie faza i jeśli komuś

> przyjdzie na myśl coś gmerać bo się nie świeci to może go zabić.

> Masą dobrze jest załączać przy niskich napięciach, w aucie itp. Przy sieci 230V się tak nie robi bo

> to niebezpieczne.

145 PLN za kawałek stycznika, który robi to samo co taki za 2 PLN ? yikes.gif

Może nie napisałem, ale będzie on zasilał 2 lampki po 40W

Napisano
  • Autor

> Tez mialem rozkminke co zrobic ogladalem, czytalem i ... kupilem lampe z czujnikiem ruchu. LED

> 30W, wiec nawet jak sie poswieci chwile dluzej niz jestem w garderobie to nie powinienem

> zbankrutowac, oczywiscie jest regulacja czasu swiecenia, czulosci i czujnik swiatla (chociaz

> przy moim zastosowaniu zupelnie niepotrzebny, bo tam zawsze bedzie dosc ciemno

Czujka PIR bierze (kiedyś Lucyfer to bodajże mierzył 6W).

Ponieważ nie jest to jakiś rocket science to chciałem zrobić prosty meblowy stycznik (pamięta jeszcze ktoś o takim jaki się zapalał w barku w meblościance ?).

Napisano

> 145 PLN za kawałek stycznika, który robi to samo co taki za 2 PLN ?

> Może nie napisałem, ale będzie on zasilał 2 lampki po 40W

Aż poszukałem. To nie te ceny. Spójrz na to - http://allegro.pl/wylacznik-krancowy-me-8112-fvat-i4770797056.html

Podejrzewam, że podobny dostaniesz w każdym lokalnym sklepie elektrycznym. Często są w metalowych obudowach, ale ponieważ, jak piszesz, masz tylko dwa przewody, bez ochronnego PE sugerowałbym Ci w obudowie plastikowej, jak na tym obrazku w aukcji.

Napisano

> stycznika,

Przełącznik krańcowy to nie stycznik nono.gifzlosnik.gif

Idź do sklepu elektrotechnicznego i tam kup krańcówkę z stykami NC, napięcie 250V, prąd min. 1A, która na oko powinna pasować i ją kup wink.gif

Napisano

> 145 PLN za kawałek stycznika, który robi to samo co taki za 2 PLN ?

Są tańsze. To tylko przykład jak ma wyglądać.

Napisano

> I ten barkowy to będzie idealne rozwiązanie

> Wielkość odpowiednia, zamknięta obudowa i cena jeszcze akceptowalna.

> Jutro się przejadę do sklepu z akcesoriami meblowymi

jest zasadnicze pytanie czy drzwi tej garderoby będa zawsze zamknięte , jak masz dzieci to one nigdy nie domykają drzwi , zawsze im jakaś kurtka wystaje , jedym słowy masakra odłączyłem po tygodniu jak okazało się ze pół dnia świeciło się światło w szafie , jakoś się nie mogę zebrac do przerobienia ale jeżeli już to nowe rozwiązanie będzie na czujnikach ruchu tylko musze jakieś małe poszukać albo zaadaptować chińskie lampki z ikei która ma i czujnik ruchu u zmierzchu .

Napisano
  • Autor

> jest zasadnicze pytanie czy drzwi tej garderoby będa zawsze zamknięte ,

Tak

>jak masz dzieci to one

> nigdy nie domykają drzwi , zawsze im jakaś kurtka wystaje , jedym słowy masakra odłączyłem po

> tygodniu jak okazało się ze pół dnia świeciło się światło w szafie , jakoś się nie mogę zebrac

> do przerobienia ale jeżeli już to nowe rozwiązanie będzie na czujnikach ruchu tylko musze

> jakieś małe poszukać albo zaadaptować chińskie lampki z ikei która ma i czujnik ruchu u

> zmierzchu .

Będzie dobrze palacz.gif

Napisano

> I ten barkowy to będzie idealne rozwiązanie

> Wielkość odpowiednia, zamknięta obudowa i cena jeszcze akceptowalna.

> Jutro się przejadę do sklepu z akcesoriami meblowymi

20.GIF

Napisano

> A ile W 'bierze' czujka ruchu? Bo to ze dziala 24h/dobe to sie zgodzisz?

Wiem, ze to jest caly czas pod pradem smile.gif Jest to pewna wada, ale jezeli bierze to 6W jak juz ktos pisal, to daje koszt jakies 2,5 zł miesięcznie. Mysle, ze wszystkie urzadzenia w sumie w domu w stanie czuwania biora duzo wiecej. Do przezycia 893goodvibes.gif

Moze jak bede mial finalnie juz wszystko pomontowane to pomysle o jakims wlaczniku krancowym.

Napisano
  • Autor

Koniec końców zrobiłem jednak na zwykłym prymitywnym włączniku natynkowym zlosnik.gif