Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile może kosztować pogrubienie ściany?

Featured Replies

Napisano

A konkretnie taki myk:

Ściana (lany beton) otynkowana 4m x 2,5m z otworem drzwiowym 90cm.

Z jednej strony trzeba by czymś ocieplić (+ wygłuszyć).

Czyli jakaś wata, stelaż, płyta gipsowa, szpachel i malowanie.

Ile może zawołać za taką robotę złota rączka (z materiałami)?

Napisano

Rozrzut za robotę może być ogromny. Można znaleźć majsterkowicza, który zrobi to za dwie, trzy stówy a można znaleźć firmę, która zażyczy sobie w tysiącach.

Materiały nie będą drogie. Płyta koło stówy, profile, wkręty i wełna niewiele więcej.

BTW: to ściana wewnętrzna jak rozumiem? Bo można też użyć wełny elewacyjnej i tynk cienkowarstwowy ale wtedy nic nie powiesisz na ścianie a i chyba drożej wyjdzie?

Napisano
  • Autor

> Rozrzut za robotę może być ogromny. Można znaleźć majsterkowicza, który zrobi to za dwie, trzy

> stówy a można znaleźć firmę, która zażyczy sobie w tysiącach.

> Materiały nie będą drogie. Płyta koło stówy, profile, wkręty i wełna niewiele więcej.

No, to mnie pocieszyłeś waytogo.gif

Lokator narzeka, że głośno i zimno. Obiecałem, że poprawię mu warunki zlosnik.gif

> BTW: to ściana wewnętrzna jak rozumiem? Bo można też użyć wełny elewacyjnej i tynk cienkowarstwowy

> ale wtedy nic nie powiesisz na ścianie a i chyba drożej wyjdzie?

Ściana na nieogrzewaną klatkę schodową. Wieszać nic nie trzeba.

Zastanawia mnie, jakbym chciał w przyszłości założyć drugie drzwi. Jak wykończyć przy otworze drzwiowym hmm.gif

Ciężko będzie chyba założyć futrynę do płyty gipsowej

Napisano

> No, to mnie pocieszyłeś

Właśnie skończyłem coś takiego tylko więcej komplikacji. Mógłbym z faktur dokładnie policzyć ale chodziło mi o rząd wielkości.

> Lokator narzeka, że głośno i zimno. Obiecałem, że poprawię mu warunki

> Ściana na nieogrzewaną klatkę schodową. Wieszać nic nie trzeba.

Jeśli wewnętrzna to stelaż, wełna i GK. Dodatkowo pod profile podkładki wygłuszające jeśli ma spełniać tę funkcję.

> Zastanawia mnie, jakbym chciał w przyszłości założyć drugie drzwi. Jak wykończyć przy otworze

> drzwiowym

> Ciężko będzie chyba założyć futrynę do płyty gipsowej

Żaden problem. I tak po obwodzie drzwi musisz dać profil. Najlepiej wzmacniany, drzwiowy. Chociaż i nawet zwykłe CD dają. Niektórzy podwójnie ale i na jednym lekkie drzwi wewnętrzne wiszą. Przy cięższych lub zewnętrznych raczej dałbym drzwiowy. Jest z grubszej stali i od razu ma otwory do montażu śrub mocujących drzwi.

Napisano
  • Autor

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź 20.GIF

Napisano

> Właśnie skończyłem coś takiego tylko więcej komplikacji. Mógłbym z faktur dokładnie policzyć ale

> chodziło mi o rząd wielkości.

> Jeśli wewnętrzna to stelaż, wełna i GK. Dodatkowo pod profile podkładki wygłuszające jeśli ma

> spełniać tę funkcję.

> Żaden problem. I tak po obwodzie drzwi musisz dać profil. Najlepiej wzmacniany, drzwiowy. Chociaż i

> nawet zwykłe CD dają. Niektórzy podwójnie ale i na jednym lekkie drzwi wewnętrzne wiszą. Przy

> cięższych lub zewnętrznych raczej dałbym drzwiowy. Jest z grubszej stali i od razu ma otwory

> do montażu śrub mocujących drzwi.

Ja takie coś zrobiłem na drewnianych belkach 5x5cm i do tego KG.

Napisano

> Ściana na nieogrzewaną klatkę schodową. Wieszać nic nie trzeba.

> Zastanawia mnie, jakbym chciał w przyszłości założyć drugie drzwi. Jak wykończyć przy otworze

> drzwiowym

W starej kamienicy u teściowej, w podobnej sytuacji, bo ściana i sufit były do ocieplenia, pojechaliśmy metoda lekką mokrą. Tak jak na zewnątrz się robi: styropian na klej, na to klej-siatka-klej, a po wyschnięciu farba.

Napisano

> Ściana (lany beton) otynkowana 4m x 2,5m z otworem drzwiowym 90cm.

Żelbet najlepiej tłumi dźwięki. Więc jesteś pewien, że to przez ścianę?

Skoro to ściana od korytarza, to jaką ma temperaturę? A jaką ma ściana od strony sąsiada?

Napisano
  • Autor

> Żelbet najlepiej tłumi dźwięki. Więc jesteś pewien, że to przez ścianę?

> Skoro to ściana od korytarza, to jaką ma temperaturę? A jaką ma ściana od strony sąsiada?

Racja, ale to wszystko nieistotne. Zrobię to dla świętego spokoju. Lokator nie będzie mi marudził wink.gif