Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 147 1.9JTD - problemy z paleniem

Featured Replies

Napisano

W sobotę zatankowałem do pełna i zaparkowałem samochód do poniedizałku. W poniedziałek rano nie mogłem go odpalić, kręcił jak głupi ale nie odpalał ani na moment. Zaprowadziłem go do mechanika. Ten sprawdził świece i okazało się że grzeją. Odpalił maszynę na PLAKA facepalm%5B1%5D.gif ale nie bardzo chciał wchodzić na obroty i zgasł. Stwierdził zatkany filtr paliwa. Filtr wymieniony, auto zaczęło chodzić poprawnie i odzyskało jakieś 20KM mocy drive.gif (nie wiedziałem że może być aż taka różnica przy starym filtrze). Następnego dnia rano auto odpaliło bez problemu ale wyskoczył GLOW PLUG ERROR. Żona pojechała do pracy, wróciła i tez owiadczyła mi że wyskakuje GLOW PLUG ERROR. Pojechałem znowu do mechanika, ale błąd juz nie wyskoczył. Rano auto już nie chciało odpalić, wyświetlał się błąd GLOW PLUG ERROR. Przyechał mechanik, stwierdził że świece grzeją, stycznik działa, ale auto dalej nie odpala. Odpaliliśmy znowu na PLAKA facepalm%5B1%5D.gif, odpalił jak złoto i pojechałem do warsztatu. Tam błąd już się nie pojawiał. mechanik zbadał wszystko co mógł ale wszystko wygląda na sprawne, żadnych błędów nie wywalał. Zostawiłem auto u mechanika na noc. Dzisiaj rano odpalił u niego bez problemu. Odebrałem teraz auto, postało 3-4 godziny i z ciekawoci postanowiłem je odpalić. Kręcił dosyć długo jakieś 5-8 sekund ale odpalił, lecz znowu wyświetlił się błąd GLOW PLUG ERROR.

Co to może być? Jakieś porady?

Paliwo kijowe mogłoby dawać takie efekty?

Napisano

sczytywałeś błędy? Bo może błąd świec, to nie jedyny problem.

Napisano
mnie to na odległość śmierdzi zacinającym się EGRem. Oczywiście nie ma on nic wspólnego ze świecami, ale to jak auto zapala i jak nie zapala wg mnie wskazuje na EGR
Napisano

> mnie to na odległość śmierdzi zacinającym się EGRem. Oczywiście nie ma on nic wspólnego ze

> świecami, ale to jak auto zapala i jak nie zapala wg mnie wskazuje na EGR

potwierdzam, miałem ten problem 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> sczytywałeś błędy? Bo może błąd świec, to nie jedyny problem.

Tak, nie wykazuje innych bledow niz blad awarii swiec

Napisano

> Tak, nie wykazuje innych bledow niz blad awarii swiec

W Bravo szwankowaly czasem jakieś połączenia w centralce świec lub między centralką a samymi świecami - poszukaj tematu na fbk, pamiętam, że kilka osób miało z tym problem, a sprawę załatwiał elektryk za bodaj 200zł.

Napisano
  • Autor

> W Bravo szwankowaly czasem jakieś połączenia w centralce świec lub między centralką a samymi

> świecami - poszukaj tematu na fbk, pamiętam, że kilka osób miało z tym problem, a sprawę

> załatwiał elektryk za bodaj 200zł.

Znowu nie pali. Tym razem na razie nie wyswietla sie error glow plug. Czy jesli winny byłby EGR to nie paliłby się check? lub komp by cos pokazał?

Napisano

> Znowu nie pali. Tym razem na razie nie wyswietla sie error glow plug. Czy jesli winny byłby EGR to

> nie paliłby się check? lub komp by cos pokazał?

w JTD 115 KM nie pali się check, ale jest błąd w kompie.

Napisano

> Znowu nie pali. Tym razem na razie nie wyswietla sie error glow plug. Czy jesli winny byłby EGR to

> nie paliłby się check? lub komp by cos pokazał?

czasem może pokazać, a czasem nie. Ogólnie jeśli nie ma błędu, kręci jak głupi i nie pali to należy zacząć od sprawdzenia EGR. Wymontować, wyczyścić, podłączyć na krótko pod aku i jeśli jest mocne cyknięcie, to elektromagnes jest ok. Można jeszcze sprawdzić prąd zwarcia EGR - o ile pamiętam powinno być ok. 2A. Jeśli wszystko powyższe jest ok, to wziąć smar miedziowy (lub inny wysokotemperaturowy >600st C) najlepiej w sprayu i przesmarować oś, na której porusza się wewnętrzny element zaworu EGR. Powinien chodzić równo, bez zacięć i dość lekko i "sprężyście". Jedno smarowanie może nie pomóc, może być potrzebna powtórka.

Napisano
  • Autor

> czasem może pokazać, a czasem nie. Ogólnie jeśli nie ma błędu, kręci jak głupi i nie pali to należy

> zacząć od sprawdzenia EGR. Wymontować, wyczyścić, podłączyć na krótko pod aku i jeśli jest

> mocne cyknięcie, to elektromagnes jest ok. Można jeszcze sprawdzić prąd zwarcia EGR - o ile

> pamiętam powinno być ok. 2A. Jeśli wszystko powyższe jest ok, to wziąć smar miedziowy (lub

> inny wysokotemperaturowy >600st C) najlepiej w sprayu i przesmarować oś, na której porusza się

> wewnętrzny element zaworu EGR. Powinien chodzić równo, bez zacięć i dość lekko i "sprężyście".

> Jedno smarowanie może nie pomóc, może być potrzebna powtórka.

Postawiłem auto do innego mechanika, ponoć walnięty był czujnik połozenia wału. Wymieniony, zobaczymy czy sytuacja już się nie powtórzy. drive.gif

Napisano

> Postawiłem auto do innego mechanika, ponoć walnięty był czujnik połozenia wału. Wymieniony,

> zobaczymy czy sytuacja już się nie powtórzy.

czujnik położenia wału? no nie wiem, też to wymieniłem przy podobnych objawach... u mnie nie pomogło, oby u Ciebie było inaczej ok.gif