Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeżeli przewody zapłonowe mają przebicia...

Featured Replies

Napisano

... to czemu ich nie można po prostu okręcić taśmą izolacyjną lub czymś innym podobnym?

Nie to, że chce coś drutować, ale tak po prostu zrozumieć zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

no moze i mozna, ale czy to coś da?

Bo ludzie wymieniają przewody bo mają przebicia, a jakby tak po prostu taki przewód od jednego końca do drugiego oblecieć taśma izolacyjną - nie zda to egzaminu?

Napisano
  • Autor

> Można ale dalej będą łapać wilgoć i samochód może mieć czkawkę.

No ale czemu mają łapać wilgoć? Będą przecież zaizolowane zlosnik.gif

Napisano

> ... to czemu ich nie można po prostu okręcić taśmą izolacyjną lub czymś innym podobnym?

> Nie to, że chce coś drutować, ale tak po prostu zrozumieć

Bo izolacja taśmy wytrzymuje 500V a tam jest 30000V.

Trzeba by nawinąć 60 warstw.

Napisano
  • Autor

> Bo izolacja taśmy wytrzymuje 500V a tam jest 30000V.

> Trzeba by nawinąć 60 warstw.

No i nareszcie rzeczowa odpowiedz ok.gif A nie ma innego materiału zamiast taśmy izolacyjnej, który tyle wytrzyma?

Napisano

> No i nareszcie rzeczowa odpowiedz A nie ma innego materiału zamiast taśmy izolacyjnej, który tyle

> wytrzyma?

Pewnie jest ale nigdy takiego nie szukałem.

Napisano

> No i nareszcie rzeczowa odpowiedz A nie ma innego materiału zamiast taśmy izolacyjnej, który tyle

> wytrzyma?

Poszukaj taśmy izolacyjnej samowulkanizującej, która jest przeznaczona do naprawy kabli średniego napięcia. Tu masz przykładową taśmę: LINK

Ogólnie, to przy wysokich napięciach trzeba uważać na kilka innych rzeczy: wyładowania ślizgowe, dopuszczalne natężenia pola. Warstwa dobrej taśmy pewnie pozwoliłaby na naprawę przetarcia w połowie przewodu, ale jak przebicia pojawiają się na fajkach, to się tego nie naprawi.

Zasadniczo, to zwykłą taśmą elektryczną też można byłoby naprawić kabel - pewnie jakieś 3 warstwy rozwiązałyby problem iskier, bo tu nie chodzi do końca o wyizolowanie 30kV, tylko o zapobiegnięcie pewnym zjawiskom, o ile oczywiście izolacja główna kabla jako tako jeszcze się trzyma.

Napisano

> Bo izolacja taśmy wytrzymuje 500V a tam jest 30000V.

> Trzeba by nawinąć 60 warstw.

Teoretycznie to wystarczy 5 warstw, jeżeli użyjemy takiej taśmy grinser006.gif

Tylko nie wiem czy 1 rolka za te 50PLN starczy na wszystkie przewody, ponadto pod wpływem temperatury silnika może się to z czasem rozklejać, chyba jednak lepiej zainwestować w nowe kable zlosnik.gif

Napisano

> No ale czemu mają łapać wilgoć? Będą przecież zaizolowane

Sprawdź i przyłóż palec na odpalonym wozie w miejscu przebicia, będziesz wiedział, nic tak nie uczy jak doświadczenie ok.gif

Napisano

> Poszukaj taśmy izolacyjnej samowulkanizującej, która jest przeznaczona do naprawy kabli średniego

> napięcia. Tu masz przykładową taśmę: LINK

Naprawdę oszczędności będą zatrważające, ale +10pkt do druciarstwa a jakże zlosnik.gif

Napisano

> Teoretycznie to wystarczy 5 warstw, jeżeli użyjemy takiej taśmy

Świetna taśma! Mam cały kartonik. I do kompletu jeszcze karton takiej, samowulkanizującej:

1792aec953b6.jpg

Ale jeszcze lepszą dostałem od NEC-a. Jest jak płynny kauczuk prawie. Jak sie przylepi to już się nie da oderwać. I 5cm.szerokości.

665c06a0a9ce.jpg

7d34827db1ae.jpg

Tym powinno dać radę w kilku zwojach taki kabelek zaizolować.

No i można do zbiornika napchać. W końcu NoPb zlosnik.gif

ddb3b8dc647b.jpg

Napisano

> no moze i mozna, ale czy to coś da?

> Bo ludzie wymieniają przewody bo mają przebicia, a jakby tak po prostu taki przewód od jednego

> końca do drugiego oblecieć taśma izolacyjną - nie zda to egzaminu?

Widziałem popakowane w peszel, ale czy to cos daje to nie wiem niewiem.gif

Napisano

> Widziałem popakowane w peszel, ale czy to cos daje to nie wiem

boje_sie.gif a po co? Peszel to ochrona mechaniczna. Może dla ochrony przed gryzoniami hmm.gif

Napisano

> ... to czemu ich nie można po prostu okręcić taśmą izolacyjną lub czymś innym podobnym?

Można nawinąć ale pewnie byś takiego przewodu nie zgiął biglaugh.gif trzeba by nawinąć z centymetr tej taśmy, żeby mieć pewność. Pewnie koszt taśmy byłby większy iż nowe kable.

Napisano

> Ale jeszcze lepszą dostałem od NEC-a. Jest jak płynny kauczuk prawie. Jak sie przylepi to już się

> nie da oderwać. I 5cm.szerokości.

Mastic nie służy do izolowania. To taśma uszczelniająca mufę na kablu 15kV

Za to świetnie nadaje się do uszczelniania np. połączeń dwóch blach znitowanych albo przewodu dławicy, woda nie ma szans. ok.gif

Napisano

> a po co? Peszel to ochrona mechaniczna. Może dla ochrony przed gryzoniami

Nie mam zielonego pojęcia. Oglądałem kiedyś auto na sprzedaż z tak zabezpieczonymi kablami, ale nie spytałem po co to. W zasadzie to bardzo krótko oglądałem to auto bo to strup straszny był.

Napisano

> a po co? Peszel to ochrona mechaniczna. Może dla ochrony przed gryzoniami

nie tylko mechaniczna ale także tworząca izolację powietrzną (z racji karbowanej budowy peszla), przed gryzoniami na pewno nie chroni.

Napisano

> nie tylko mechaniczna ale także tworząca izolację powietrzną (z racji karbowanej budowy peszla),

przy tych napieciach izolacja powietrzna 2-3mm nic nie daje, jak ma przebicie to będzie siało i przez peszla

> przed gryzoniami na pewno nie chroni.

do pewnego stopnia chroni, jest szansa, że gryzoń zakończy skrobanie na peszlu i zainteresuje się np. wygłuszeniem biglaugh.gif

Napisano

> przy tych napieciach izolacja powietrzna 2-3mm nic nie daje, jak ma przebicie to będzie siało i

> przez peszla

jak masz możliwość to sprawdź najpierw zbliżając palec na 3 mm a potem dotykając...

edit: oczywiście mówię o przewodach "siejących na niebiesko" a nie uszkodzonych mechanicznie.

Napisano

> Mastic nie służy do izolowania. To taśma uszczelniająca mufę na kablu 15kV

Jasne, że tak. Z resztą nie tylko do tego. Ja akurat używałem jej do izolowania złącz feeder-ów na wieżach aczkolwiek fajniejsze moim zdaniem są te koszulki kurczliwe na zimno.

Napisano

> Jasne, że tak. Z resztą nie tylko do tego. Ja akurat używałem jej do izolowania złącz feeder-ów na

> wieżach aczkolwiek fajniejsze moim zdaniem są te koszulki kurczliwe na zimno.

W zestawach naprawczych kablowych jest wiecej "przydatnych" gadgetów biglaugh.gif

Ja jeszcze wykorzystuję żywicę epoksydową ok.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź i przyłóż palec na odpalonym wozie w miejscu przebicia, będziesz wiedział, nic tak nie uczy

> jak doświadczenie

Ej kurde, ale ja naprawdę nie chce niczego drutować - pytam z ciekawości wink.gif Kupiłem nowe kable...