Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parujące szyby

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś miesiąca mam problem z parującymi szybami. Auto wyczyszczone, odkurzone, szyby umyte, filtr kabinówka wymieniony na nowy, dywaniki gumowe suche i przy wyłączonej klimie szyby parują sciana.gif

Może to być wina filtra ? Zawsze używałem węglówki manna, teraz kupiłem jakiegoś millera.

Zauważyłem jakąś dziwną rzecz, że od czasu do czasu mam na podszybiu i desce rozdzielczej jakiś drobny pył, coś jak po spaleniu papierosa.

Macie koledzy jakiś pomysł o co chodzi ?

Napisano

> Od jakiegoś miesiąca mam problem z parującymi szybami. Auto wyczyszczone, odkurzone, szyby umyte,

> filtr kabinówka wymieniony na nowy, dywaniki gumowe suche i przy wyłączonej klimie szyby

> parują

> Może to być wina filtra ? Zawsze używałem węglówki manna, teraz kupiłem jakiegoś millera.

> Zauważyłem jakąś dziwną rzecz, że od czasu do czasu mam na podszybiu i desce rozdzielczej jakiś

> drobny pył, coś jak po spaleniu papierosa.

> Macie koledzy jakiś pomysł o co chodzi ?

Po wyłączeniu klimy może przez jakiś czas pakować. Klapka obiegu wewnętrznego otwiera się?

Napisano
  • Autor

> Po wyłączeniu klimy może przez jakiś czas pakować. Klapka obiegu wewnętrznego otwiera się?

jak to sprawdzić ?

mam pytanie co do montażu filtra, jest tam napis air flow i strzałki, te strzałki mają być skierowane w stronę kabiny cz w stronę czoła samochodu ? bo samo przepływ powietrza ze strzałkami niewiele mi wyjaśnia

Napisano

> jak to sprawdzić ?

> mam pytanie co do montażu filtra, jest tam napis air flow i strzałki, te strzałki mają być

> skierowane w stronę kabiny cz w stronę czoła samochodu ? bo samo przepływ powietrza ze

> strzałkami niewiele mi wyjaśnia

Wyjmij filtr i pod nim zobaczysz klapkę obiegu wew. Strzałki pokazują kierunek wlotu powietrza.

Napisano

> Od jakiegoś miesiąca mam problem z parującymi szybami. Auto wyczyszczone, odkurzone, szyby umyte,

> filtr kabinówka wymieniony na nowy, dywaniki gumowe suche i przy wyłączonej klimie szyby

> parują

> Może to być wina filtra ? Zawsze używałem węglówki manna, teraz kupiłem jakiegoś millera.

> Zauważyłem jakąś dziwną rzecz, że od czasu do czasu mam na podszybiu i desce rozdzielczej jakiś

> drobny pył, coś jak po spaleniu papierosa.

> Macie koledzy jakiś pomysł o co chodzi ?

U mnie to samo miałem po kupnie auta.

Zepsuty był silniczek od przełączania obiegu wewnątrz-zewnątrz i obieg był cały czas na "wewnątrz"

Jak przełączało się na zewnątrz to pod schowkiem było słychać cykanie.

Można naprawić bez kosztowo.

Tu masz linka z którego korzystałem.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2000144.html

Oczywiście jeśli to jest przyczyną.

Ogólnie jeśli klima sprawna to i tak powinien odparować.

U mnie klima wtedy też była walnięta.

Skorodowała chłodnica od klimy i nie włączał się kompresor-brak czynnika.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź

Wygląda na to, że ta klapa o której mówisz chyba jest zablokowana. Zrobiłem zdjęcie tego ustrojstwa przed chwilą, ciemno, ale coś tam wyszło. Zdjęcie w załączniku.

Rozumiem, że ta skrzynka przy obiegu zew. powinna się otworzyć jak szczęki ?

Co mnie jeszcze zastanowiło dzisiaj, ze przy zmianie obiegu z wew. na zew. coś trykało w samochodzie, jakby jakaś zębatka, teraz cisza nie ma żadnego dźwięku.

Jest sens przy tym grzebać samemu, czy jazda do warsztatu ?

Ktoś się spotkał z takim problemem ?

Jak pisałem posta to nie było wiadomości od @Fiksiu, to by wyjaśniało brak tego trykania.

post-152274-14352527559067_thumb.jpg

Napisano

> Dzięki za odpowiedź

> Wygląda na to, że ta klapa o której mówisz chyba jest zablokowana. Zrobiłem zdjęcie tego ustrojstwa

> przed chwilą, ciemno, ale coś tam wyszło.

> Rozumiem, że ta skrzynka przy obiegu zew. powinna się otworzyć jak szczęki ?

> Co mnie jeszcze zastanowiło dzisiaj, ze przy zmianie obiegu z wew. na zew. coś trykało w

> samochodzie, jakby jakaś zębatka, teraz cisza nie ma żadnego dźwięku.

> Jest sens przy tym grzebać samemu, czy jazda do warsztatu ?

> Ktoś się spotkał z takim problemem ?

He he

Pisaliśmy w tym samym czasie. cool.gif

Napisano
  • Autor

> He he

> Pisaliśmy w tym samym czasie.

20.GIF

ile to może kosztować w warsztacie, pewnie wymiana całego silniczka znając życie

problem jest przy ujemnych temp. bo klima wtedy się nie załącza

Napisano

no ja,

ale włączenie klimy nieważne na jakimobiegu - zawsze odparuje szyby.

( przynajmniej u mnie ) - bo na zimnym silniku zawsze obieg wewn jest chyba zamknięty. ( taki mam znaczek na wyświetlaczu).

Natomiast obecnie w ponizej zera klima sie nie włączy - więc parowanie będzie większe, jak wsiądziesz zgrzany do samochodu.

Napisano
  • Autor

Jak są teraz plusowe temp. to jest ok, klima działa, ładnie osusza, szyby czyste, ale jak wyłączę klimę to katastrofa.

Któregoś razu w trasie złapał mnie mróz i mi zaczęły parować szyby co mnie zdziwiło mocno. Teraz już wszystko jasne, klapa obiegu zewn. zamknięta, sprężarka od klimy się wyłączyła i klops. Nie dało się jechać w ogóle. Musiałem stanąć na poboczu, otwierać okna, przecierać szyby co chwilę, masakra sciana.gif

Generalnie z tego co czytałem w instrukcji sprężarka przestaje działać przy -6*C, jestem pewny, że mi się wyłączyła jak było ok. -1, -2, czy to normalne u was też tak jest ?

Napisano

wydaje mi sie że gwaiazdka znika ponizej 0. ( -1).

Natomiast nie wiem jaka zależność.

Miałem kiedys łopla vectre ( już smile.gif ) z klimą/

i tkaże było podobnie.

Wyłaczenie klimy powodowało automatyczne parowanie szyb.

W punciaku I - włączenie obiegu zamknietego - parowanie szyb.

Niestety - pozostaje nawiew na maksa i ewent szmatka jak w maluchu - pod ręką.

Nie mam pojecia jak zbudowany jest obieg powietrza - ale tłumaczyłem sobie że ruch powietrza w samochodzie z klima - jest bardziej " zamkniety - utrudniony aniżeli bez klimy.

Napisano

> ile to może kosztować w warsztacie, pewnie wymiana całego silniczka znając życie

> problem jest przy ujemnych temp. bo klima wtedy się nie załącza

Jak już to robiłem to wycenił bym to na jakąś 100-200zł

Zależy jaki warsztat.

Wydrukuj sobie opis i poproś żeby spróbowali naprawić według instrukcji.

Jeśli to faktycznie wyłamana zębatka to bez sensu jest wymieniać cały sterownik.

A i tak trzeba go wyjąć więc zajrzeć do środka to już nie problem.

Napisano
  • Autor

dzięki za linka i tutka

W weekend postaram się do tego dobrać sam. O oby się okazało, że to tylko ząbek wyłamany a nie jakaś inna usterka.