Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wolno dochodzi po wymianie uszczelki

Featured Replies

Napisano

Niedawno trafiła mnie uszczelka głowicy, zmordowałem pod chmurką bez planowania, wymiany szpilek itp., problem jest taki, że dużo wolniej się nagrzewa. Stosuję patent termostatu w wężu, przed wymianą szybciutko dochodził, teraz wygląda na zapchaną chłodnicę, tj. termostat otwarty, węże po lewej stronie gorące, a po prawej zimne. Czy to jakiś syf spłynął i zapchał chłodnicę?

Napisano

Raczej nie. Tak jakby pompa nie pracowała, ewentualnie zapowietrzony układ, ale powinien dawno się już sam odpowietrzyć. Moim zdaniem coś nie tak z pompą. W zbiorniczku wyrównawczym przelewa się płyn?

Napisano

> teraz wygląda na zapchaną chłodnicę

ale chłodnica na etapie nagrzewania nie ma wpływu na szybkość tego efektu, bo wówczas płyn idzie na mały obieg

więc możesz ją skreślić z listy jeżeli chodzi o szybkość nagrzewania

Napisano
  • Autor

Termostat w wężu wymieniłem na nowy, tyle się zmieniło po naprawie, że wywaliłem stary termostat(zepsuł się w pozycji "otwarty") zostawiając tylko ramkę na uszczelkę, ale czy to miałoby taki wpływ?

Obecnie jeżdżę też tylko na PB bo elektrozawór się "regeneruje", ale poprzednio jazda na gazie nieznacznie przyspieszała rozgrzanie.

W sumie jakieś zapchanie głowicy też powodowałoby szybsze rozgrzanie.

Robię trasy robota-dom do 8-18km w zależności czy szybką trasą czy prze miasto, ale to nie miało wpływu - rozgrzewał się prawidłowo, teraz lipa.