Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

poszukuje opini o Mazda 5

Featured Replies

Napisano

czy ktoś może mi naświetlić temat?

czy to będzie dobry wybór?

obecnie mam alhambrę 1.8T, wiem że mazda bedzie słabsza 1.8, ale czy czasem nie zamienię się z siekierki na kijek? tyle że mam potencjalnego klienta na mojego seata za dobre pieniądze aczkolwiek wiem czym jezdżę i jestem auta pewien

tak się przyglądam tej "piątce" to jakaś taka w środku plastik fatastik bardzo podobne z kokpitem i fotelami do focusa c-maxa , nie widziałem 5 na żywo ktoś potwierdzi moją tezę?

Napisano

> czy ktoś może mi naświetlić temat?

> czy to będzie dobry wybór?

> obecnie mam alhambrę 1.8T, wiem że mazda bedzie słabsza 1.8, ale czy czasem nie zamienię się z

> siekierki na kijek? tyle że mam potencjalnego klienta na mojego seata za dobre pieniądze

> aczkolwiek wiem czym jezdżę i jestem auta pewien

> tak się przyglądam tej "piątce" to jakaś taka w środku plastik fatastik bardzo podobne z kokpitem i

> fotelami do focusa c-maxa , nie widziałem 5 na żywo ktoś potwierdzi moją tezę?

W skrócie-nie bierz. Chyba że lubisz wycieczki po mechanikach, szukanie specjalistów, cierpisz na nadmiar gotówki i masz dobrego blacharzo-lakiernika.

Napisano
  • Autor

> W skrócie-nie bierz. Chyba że lubisz wycieczki po mechanikach, szukanie specjalistów, cierpisz na

> nadmiar gotówki i masz dobrego blacharzo-lakiernika.

a coś ktoś więcej? może kolega się rozwinie ?

bo tak szczerze mówiąc tak do 25pln z vanów to nie ma w czym wybierać, przyzwyczaiłem się do swojego autobusu.... nawet szukałem młodszego to nie ma w czym wybrać, tzn w ciuul i jeszcze trochę jest TDsri ale benzyn mało, druga sprawa wszystko "bieda versjon" choć mój złoty nie jest ale wyposażony dobrze a tu 90% ogłoszeń nawet nie ma podgrzewanej przedniej szyby, myślałem o grand voyager - ale tu też szału ni ma, więcej sztrucli niz konkretów a jak jest fajny to znowu diesel

Napisano

Miałem okazję jeździć benzynową wersją 2.0. Jak dla mnie głośno już od 100 km/h. Możliwe problemy z rudą. Mało komfortowe zawieszenie.

Napisano

> W skrócie-nie bierz. Chyba że lubisz wycieczki po mechanikach, szukanie specjalistów, cierpisz na

> nadmiar gotówki i masz dobrego blacharzo-lakiernika.

za przeproszeniem - glupoty opowiadasz i to straszne

m5 jest calkiem niezla, dobre nadajace sie pod gaz silniki pb, rozsuwane drzwi i sporo miejsca, podwozie typowe tzn foka, volvo

silniki pb te same co w fordzie , dizle sa kaszaniaste

nie trzeba szukac specjalistow czy innych magikow

Napisano

> a coś ktoś więcej? może kolega się rozwinie ?

Co tu się rozwijać, oprócz tego, że wizualnie może się podobać, jest to samochód mina i ma niewiele wspólnego z tym, z czym kojarzymy mazdę, czyli niezawodnością.

> bo tak szczerze mówiąc tak do 25pln z vanów to nie ma w czym wybierać,

Masz na giełdzie od omega_01 scenika z gaziwem, będzie to lepsza opcja niż mazda.

Napisano

> za przeproszeniem - glupoty opowiadasz i to straszne

> m5 jest calkiem niezla, dobre nadajace sie pod gaz silniki pb, rozsuwane drzwi i sporo miejsca,

> podwozie typowe tzn foka, volvo

> silniki pb te same co w fordzie , dizle sa kaszaniaste

> nie trzeba szukac specjalistow czy innych magikow

Głupoty nie głupoty, w innym wątku twierdziłeś, że głupoty gadam że nie można na 30 dniowym OC jeździć angolem po kilka mies/lat.

Nie chce mi się spierać, bo to nie ma najmniejszego sensu. Widziałem naście egzemplarzy, bo rodzinki się napalają bo to ładne, każdy był taki sam-w zaawansowanej korozji, jeśli mówią, że focusy lubi ruda to mazdy to są delicje które uwielbia, tak mocno, że 3 latki wyglądają bardzo słabo i wszelakie profile mają już nie małe wżery. Jazda tym samochodem to żaden szał od osiągów, po prowadzenie, wyciszenie i komfort.

Ale szanuję że masz inne zdanie, w końcu rower tez pojazd, polonez też lubi gaz itd...

Napisano

Przy LPG są problemy z ostatnim rzędem siedzeń, chyba że się drewniane klocki podkreci pod mocowania, bo jak czytałem jest tam bardzo mało miejsca na butlę z racji dojazdowki w standardzie.

Napisano

> Głupoty nie głupoty, w innym wątku twierdziłeś, że głupoty gadam że nie można na 30 dniowym OC

> jeździć angolem po kilka mies/lat.

> Nie chce mi się spierać, bo to nie ma najmniejszego sensu. Widziałem naście egzemplarzy, bo

> rodzinki się napalają bo to ładne, każdy był taki sam-w zaawansowanej korozji, jeśli mówią, że

> focusy lubi ruda to mazdy to są delicje które uwielbia, tak mocno, że 3 latki wyglądają bardzo

> słabo i wszelakie profile mają już nie małe wżery. Jazda tym samochodem to żaden szał od

> osiągów, po prowadzenie, wyciszenie i komfort.

> Ale szanuję że masz inne zdanie, w końcu rower tez pojazd, polonez też lubi gaz itd...

przykro sie czyta wypociny sadownika

miales kiedys, stales obok chociaz, czy tylko onet, autocentrum i otomoto??

widzialem kilkanascie, mialem nawet dwie i ani sztuka nie miala zawansowanej korozji, szalu nie ma w nich ale nie tak aby skreslac model

hmmm moze dlatego, ze nie ogladam i nie kupuje aut na szrocie u helmutow

pozdrawiam pana najmadrzejszego i wszystkowiedzacego ok.gif

Napisano

> przykro sie czyta wypociny sadownika

> miales kiedys, stales obok chociaz, czy tylko onet, autocentrum i otomoto??

> widzialem kilkanascie, mialem nawet dwie i ani sztuka nie miala

To może wiesz jak na prawdę wygląda sprawa butli lpg? Auto mi sie podoba ale warunkiem jest 7 miejsc przy lpg.

Napisano

> przykro sie czyta wypociny sadownika

> miales kiedys, stales obok chociaz, czy tylko onet, autocentrum i otomoto??

> widzialem kilkanascie, mialem nawet dwie i ani sztuka nie miala zawansowanej korozji, szalu nie ma

> w nich ale nie tak aby skreslac model

> hmmm moze dlatego, ze nie ogladam i nie kupuje aut na szrocie u helmutow

> pozdrawiam pana najmadrzejszego i wszystkowiedzacego

hehe.gif Po co się denerwujesz?Cieszę się, że akurat Twoje 2 mazdy nie miały korozji, musiały być świeżo zrobione. Bo pisanie, że kilkuletnia mazda (2,3,5,6) nie ma korozji to jak pisanie, że tirówki w markach są dziewicami. Kupując jeden z wymienionych modeli niestety trzeba się z tym liczyć. No ale poczekamy na innych co mieli, bo Ci co mają teraz raczej nikt się nie przyzna.

Napisano

Brat ma 5 2.3 LPG butla na miejscu koła zapasowego,ale mała pojemność - 35l, bo przy większej byłby problem z siedzeniami.

Napisano

> To może wiesz jak na prawdę wygląda sprawa butli lpg? Auto mi sie podoba ale warunkiem jest 7

> miejsc przy lpg.

ostatnie dwa miejsca dla dorosłych się średnio nadają.

Tak jak wyżej napisane,aby zmieścić jakąś normalną butlę pod ostatnią kanapę należy podnieść na mocowaniach o ok 5-6 cm (przy złożonej kanapie będzie nierówna podłoga bagażnika).

Przy postawionej kanapie miejsca w bagażniku jest tyle co w lupo.

Bez ingerencji w fotele wejdzie butla ok 24l.

Problemy z rudą to IMO urban legend, bo nie jest tego więcej niż przy innych autach ze zbliżonego rocznika, jak znajdziesz auto zakonserwowane lub od razu zakonserwujesz podwozie to tragedii nie będzie.

Najwięcej rudej widziałem na układzie wydechowym - podwozie niezabezpieczone.

Silnik benzynowy - raczej bezobsługowy

25000 km na LPG i pracuje tak samo jak zaraz po założeniu instalacji.

przebiegi ok 20 tys/rok.

- zimą trzeszczą plastiki deski rozdzielczej

- słabe zawieszenie -dość szybko wybijają się amortyzatory i gumy w tulejach (ale ja jeżdżę na 18" opony 225/40)

- po nocy na progach zwalniających trzeszczy przedni stabilizator (tuleje) - dostają się tam zanieczyszczenia

- powyżej 110 km/h głośne i pali jak kuter.

- w cyklu mieszanym 11-12 L LPG/100km. (powyżej 100 km/h spalanie +1 l. na każde 10 km/h )

Jeżdżę M5 czwarty rok więc się nie znam wink.gif

Napisano

A nie da się podwiesić pod podwoziem? W MPV właściciele radzili sobie tak, że wywalali koło zapasowe spod podłogi bagażnika i tam dawali nawet spory zbiornik. Ale nie wiem, czy w >piątce< jest możliwy podobny patent.

Na rdzę bym uważał, bo trochę osób na mazdaspeed.pl na to narzeka. Trzeba dbać o zabezpieczenie, inaczej będzie bieda.

Napisano

>Piątka< w porównaniu z Alhambrą będzie:

- miała gorsze fotele III rzędu

- praktycznie brak środkowego fotela w II rzędzie

- ładniejsza

- prawdopodobnie lepiej wyposażona.

Ja z Mazdy MPV, czyli poprzedniczki >piątki< przesiadłem się na Cytrynę C8. Za wcześnie jest, aby powiedzieć, czy to był dobry pomysl, czy nie. Na razie jest spoko.

Pozdro

Bartek

Napisano

Poprzedniczką Mazdy 5 była Premacy a nie MPV.

Napisano

> Poprzedniczką Mazdy 5 była Premacy a nie MPV.

Premacy miała 5 siedzeń a MPV 7. Podobnie jak >5<.

Piątka wielkością siedzi pomiędzy MPV a Premacy. Funkcjonalnie bliżej jej do MPV.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Premacy miała 5 siedzeń a MPV 7. Podobnie jak >5

kolega rostex ma racje a premacki występują też jako 7-mio osobowe