Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai i30 - Temperatura silnika - ogrzewanie

Featured Replies

Napisano

Samochód Hyundai i 30 I 1,4 benzyna. Samochód dogrzewa się max do temp.

pokazanej na zdjęciu bez względu czy przejadę 7, 15 czy 30 km w mieście czy w trasie przy temp. zewnętrzej plus 10 stopni. Według mnie dość wolno się nagrzewa.

Nie zauważyłem jednocześnie aby po przejechaniu 2, 3 km pracował od razu na dużym obiegu. Gumowy wąż za termostatem pozostaje zimny. Jak u Was z temperaturą silnika? Jakieś sugestie?

post-46179-14352527722979_thumb.jpg

Napisano

> Samochód Hyundai i 30 I 1,4 benzyna. Samochód dogrzewa się max do temp.

> pokazanej na zdjęciu bez względu czy przejadę 7, 15 czy 30 km w mieście czy w trasie przy temp.

> zewnętrzej plus 10 stopni. Według mnie dość wolno się nagrzewa.

> Nie zauważyłem jednocześnie aby po przejechaniu 2, 3 km pracował od razu na dużym obiegu. Gumowy

> wąż za termostatem pozostaje zimny. Jak u Was z temperaturą silnika? Jakieś sugestie?

co prawda mam 1,6 ale temperatura jest identyczna według wskazania, po odkręceniu ogrzewania w kabinie jest sauna

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem komputerem i widać że TTTM, termostat otwiera przy 84 stopniach, wiatrak się właczył, temp. na wylocie kratki nawiewu przy max. temp. na pokrętle 66 stopni. W trakcie wzrostu temp silnika od 84 do 97 stopni wskazówka temp. na wskaźniku praktycznie nie zmieniała położenia - jak na zdjęciu. Wygląda na to, że wskaźnik jest bardzo orientacyjny, a z autem wszystko ok.

Napisano

Mam i30 z takim samym silnikiem.

Po przejechaniu około 700m po osiedlu z max 30 km/h i potem 2-2.5 km przy obecnych temperaturach wskazówka dochodzi do tego położenia. Po włączeniu ogrzewania ma chwilowe wachniecie, ale po kilku sekundach wraca do swojego roboczego położenia. Aha wachniecie widac tylko jak podjezdzam do swiatel. W trakcie ciaglej jazdy nic nie widać.

Wszystko jest w porzadku smile.gif