Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Likwidacja szkody po kolizji z psem..

Featured Replies

Napisano

Witam jak najłatwiej zlikwidować szkodę powstałą po kolizji z psem, uszkodzony zderzak, wzmocnienie i nie wiadomo co jeszcze. Mam oświadczenie właściciela psa, ze to jego pies był "sprawcą" zdarzenia. Mam to na piśmie z numerem polisy jego gospodarstwa (Compensa). Na autko jest też polisa AC(benefia). Gdzie dzwonić i komu zgłaszać szkodę fajnie gdyby odbyło się to bezgotówkowo, i bez utraty moich zniżek.

Napisano

idź do ubezpieczyciela sprawcy z jego numerem polisy i oświadczeniem/

Napisano

> idź do ubezpieczyciela sprawcy z jego numerem polisy i oświadczeniem/

... a jak ubezpieczyciel będzie robił problemy, to idź do swojego z AC, a oni sobie wszystko sami ściągną od ubezpieczyciela "sprawcy" bez utraty zniżek (chyba).

Napisano

> ... a jak ubezpieczyciel będzie robił problemy, to idź do swojego z AC, a oni sobie wszystko sami

> ściągną od ubezpieczyciela "sprawcy" bez utraty zniżek (chyba).

ja bym tak zrobił, do swojego ubezpieczyciela, zapytać czy jest możliwość likwidacji z AC z regresem na OC sprawcy. Jeśli jest to tak sobie to załatw, ubezpieczyciele zamkną temat między sobą

Napisano

> Witam jak najłatwiej zlikwidować szkodę powstałą po kolizji z psem, uszkodzony zderzak, wzmocnienie

> i nie wiadomo co jeszcze. Mam oświadczenie właściciela psa, ze to jego pies był "sprawcą"

> zdarzenia. Mam to na piśmie z numerem polisy jego gospodarstwa (Compensa). Na autko jest też

> polisa AC(benefia). Gdzie dzwonić i komu zgłaszać szkodę fajnie gdyby odbyło się to

> bezgotówkowo, i bez utraty moich zniżek.

Likwidowałem w maju, procedura jak ze stłuczką. Zgłaszasz przez net szkodę do ubezpieczyciela, przyjeżdża rzeczoznawca, robi wycenę, jak pasuje dostajesz kasiurkę jak nie robisz bezgotówkowo.

Napisano
  • Autor

tak by było najlepiej dzwonie do ubezpieczyciela.

Napisano

Jeszcze tylko uwaga: w przypadku likwidacji z polisy OC gospodarstwa lub domu często się zdarza, że taka polisa ma stosunkowo niską sumę ubezpieczenia. często jest to dodawane np. jako "gratis" do polisy ubezpieczenia domu. Oznacza to, że ubezpieczyciel wypłaci maksymalnie taka kwotę, jaka jest określona w sumie ubezpieczenia. Jeżeli to będzie np. 5000, a koszt naprawy wyniesie np. 6000, to i tak ubezpieczyciel wypłaci jedynie te 5 tys., a resztę trzeba będzie dochodzić od sprawcy.

Napisano
  • Autor

Naprawa tej szkody to ok 1500zł

Napisano

> Witam jak najłatwiej zlikwidować szkodę powstałą po kolizji z psem, uszkodzony zderzak, wzmocnienie

> i nie wiadomo co jeszcze. Mam oświadczenie właściciela psa, ze to jego pies był "sprawcą"

> zdarzenia. Mam to na piśmie z numerem polisy jego gospodarstwa (Compensa). Na autko jest też

> polisa AC(benefia). Gdzie dzwonić i komu zgłaszać szkodę fajnie gdyby odbyło się to

> bezgotówkowo, i bez utraty moich zniżek.

jak masz polise wlasciciela kundla to zglaszasz szkode w jego ubezpieczalni i wybierasz wariant bezgotowkowy

i po sprawie

Napisano

> Jeszcze tylko uwaga: w przypadku likwidacji z polisy OC gospodarstwa lub domu często się zdarza, że

> taka polisa ma stosunkowo niską sumę ubezpieczenia. często jest to dodawane np. jako "gratis"

> do polisy ubezpieczenia domu. Oznacza to, że ubezpieczyciel wypłaci maksymalnie taka kwotę,

> jaka jest określona w sumie ubezpieczenia. Jeżeli to będzie np. 5000, a koszt naprawy wyniesie

> np. 6000, to i tak ubezpieczyciel wypłaci jedynie te 5 tys., a resztę trzeba będzie dochodzić

> od sprawcy.

dlatego bierzesz wariant bezgotowkowy - a ewentualna rozniece ubezieczalnia zalatwia sobie bezposrednio z wlascicielem polisy