Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ktoś tapicerował samodzielnie duże, płaskie elementy?

Featured Replies

Napisano

Mam ich trochę do obicia tkaniną lub skajem. Płyty 70x40cm, 3cm. gąbki. Żadnego pikowania. Tylko ścięte brzegi. Znam całą technologię. Wiem, że najlepiej ściąć gąbkę na krawędziach i ja odwrócić żeby ładnie się krawędź ułożyła ale zastanawiam się czy nie posmarować klejem albo klejem w spray-u powierzchni gąbki, żeby tkanina/skaj się nie marszczył. Czasami te, tkaniny na dużej, płaskiej powierzchni, bez pikowania potrafią się poluzować i fałdować samoistnie.

Jak myślicie, czy to dobry pomysł aby od frontu przykleić?

hmm.gif

Napisano

robiłem płyty 120x30 gąbką 4cm T25;

Nie fazowałem gąbki bo chciałem równą powierzchnię, gąbka do płyty jest chwycona paskami mocnej taśmy dwustronnej.

Gąbka-tkanina bym nie kleił bo to jednak trochę pracować musi, choć nie wiem co z tego ma być. Jeżeli dobrze naciągniesz tkaninę to się nie będzie marszczyło, choć sporo zależy od tkaniny i jej elastyczności.

Są tkaniny, które mają już 1-2mm gąbkę podklejoną, ale w łapach tego nie miałem.

Napisano
  • Autor

Coś w tym stylu:

1243.jpg

Problem w tym, że nawet tapicerowane wcześniej przez zawodowca zwieńczenia łóżek po roku maja zwiotczałą tkaninę. I to mimo pikowania.

Poeksperymentowałbym ale czasu za mało. Musze brać się do roboty żeby zrobić ścianę do końca stycznia.

Napisano

> Coś w tym stylu:

> Problem w tym, że nawet tapicerowane wcześniej przez zawodowca zwieńczenia łóżek po roku maja

> zwiotczałą tkaninę. I to mimo pikowania.

> Poeksperymentowałbym ale czasu za mało. Musze brać się do roboty żeby zrobić ścianę do końca

> stycznia.

jak nikt się tam nie będzie opierał to nie powinno się pomarszczyć bo i od czego.

Z drugiej strony jak przykleisz materiał do pianki, a nie przyczepisz pianki do płyty to też powinno dać radę.

Z praktycznych uwag - jak chcesz robić dużo to pomyśl nad elektrycznym takerem, ręcznym się zajedziesz tym bardziej jak masz podcięte krawędzie bo nie będzie jak dobrze docisnąć, a wtedy zszywki wchodzą losowo.

Napisano
  • Autor

Mam dostęp do pneumatycznego takera u znajomego w warsztacie.

Jest możliwość, że ktoś się będzie o to opierał. Obawiam się tylko, że po przyklejeniu tkaniny do pianki, powierzchnia nie wyjdzie gładka tylko będzie tak jakby odcisk pianki. Taka pofalowana delikatnie na kleju i porach pianki. Na filmach dostępnych w sieci widać, że nieprzyklejona się faluje nawet samoistnie.

Sam nie wiem co gorsze?

Napisano

o fakturę pianki to bym się nie martwił, chyba że chcesz to obić czymś bardzo cienkim. Bałbym się natomiast w tym wariancie o rozklejenie punktowe po jakimś nacisku, a taka 'plama' będzie pracowała inaczej.

Polazłem sprawdzić jak się to zachowuje i tak:

- tkanina jest mocno naciągnięta, ale jest że jest elastyczna to jest lekki luz pod naciskiem

- po naciśnięciu w kilku miejscach po długości z ostatniego zostaje fałdka, ale przejechanie ręką ją 'gubi'

- przy bocznym świeceniu latarką nie widać pofalowań

Nie wiem jak to się będzie zachowywało po dłuższym czasie, wisi ok 2-3mce więc relatywnie krótko.

Napisano
  • Autor

Dzięki. 20.GIF

Nie pomyślałem o możliwości odklejenia po nacisku. To istotna wada tego pomysłu i być może języczek u wagi?

Chyba jednak lepiej będzie klasycznie?

No nic, będę próbował składać w tym tygodniu.

Napisano

Ja bym przykleił.

Zawsze jak oglądam gdzieś tapicerowanie płaskich powierzchni to zawsze używają kleju w sprayu.

Napisano
  • Autor

> Ja bym przykleił.

> Zawsze jak oglądam gdzieś tapicerowanie płaskich powierzchni to zawsze używają kleju w sprayu.

Tak, do przyklejania gąbki ale na żadnym filmie nie spotkałem przyklejania tkaniny do gąbki.