Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z zapalaniem przy ciepłym silniku w TDi

Featured Replies

Napisano

Od dłuższego czasu miałem problem z zapalaniem auta na ciepłym silniku, w sytuacji gdy dopiero co został zgaszony, czytałem, że pomóc może zmiana mapy, ale to już trochę kosztuje, poza tym uważam, że skoro kiedyś było dobrze to musi być teraz również. 3 tygodnie temu zmieniłem akumulator i jak ręką odjął, stary wytrzymał 9 lat (od nowości auta) i był chyba za mały, ale podobno takie dają w fabryce. Wiem, że więcej osób ma z tym problem w silnikach 1.9 TDi więc może i im to pomoże.

Napisano

> Od dłuższego czasu miałem problem z zapalaniem auta na ciepłym silniku, w sytuacji gdy dopiero co

> został zgaszony, czytałem, że pomóc może zmiana mapy, ale to już trochę kosztuje, poza tym

> uważam, że skoro kiedyś było dobrze to musi być teraz również. 3 tygodnie temu zmieniłem

> akumulator i jak ręką odjął, stary wytrzymał 9 lat (od nowości auta) i był chyba za mały, ale

> podobno takie dają w fabryce. Wiem, że więcej osób ma z tym problem w silnikach 1.9 TDi więc

> może i im to pomoże.

VW po czasie ma problem z paleniem na cieplym. Jest waznych kilka rzeczy: dobry akumulator, sprawny rozrusznik. Ale jezeli te elementy sa ok to pozostaje tylko korekta dawek startowych.

Napisano

> VW po czasie ma problem z paleniem na cieplym. Jest waznych kilka rzeczy: dobry akumulator, sprawny

> rozrusznik. Ale jezeli te elementy sa ok to pozostaje tylko korekta dawek startowych.

u mnie tez ciezko palil na cieplym. Wystarczyla wymiana kompa i jak reka odjal. Koszt to cale 30zl + 5minut czytania jak zaadopotowac immo vagcomem

Napisano

Nie pamiętam których silników (o jakich oznaczeniach) dotyczył podobny problem... ale obiło mi się o uszy...

Mianowicie producent wpadł na pomysł aby podczas rozruchu ciepłego silnika sprawdzać prędkość obrotową z jaką rozrusznik kręci silnikiem (zdaje się że coś koło 300obr/min) jeżeli warunek nie jest spełniany nie podejmuje rozruchu stąd efekt kręcenia parę sekund.

Miało to zapobiegać szarpaniom przy starcie z niskiej prędkości obrotowej.

Co ciekawe na zimno ten warunek jest ignorowany i dochodzi do paradoksu że auto na mrozie pali lepiej niż rozgrzane...

ASO w takich przypadkach szuka przyczyn wolniejszego kręcenia na ciepłym - zbyt słaby aku, wyeksploatowany rozrusznik, spadki napięcia przy rozruchu itp...

Natomiast każdy tuner przez modyfikację softu pozbawi Cię takiego problemu...

Napisano
  • Autor

> Natomiast każdy tuner przez modyfikację softu pozbawi Cię takiego problemu...

Mnie już ten problem nie dotyczy bo pomogła konieczna już wymiana 9-letniego akumulatora, a wątek założyłem, ponieważ czytałem na forach, że więcej osób boryka się z tym problemem.