Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Vectra B] "Redukcja" z 2.2 na 1.6

Featured Replies

Napisano

Witam forumowiczów !

Znajomy ma Vectre B 99r z automatyczną skrzynią biegów na Ecotecku o pojemności 2.2l . Silnik mu się sypie a nie chce inwestować w podobny z racji ciężkiego dostępu do części itp. (nie wiem czy jest to prawda) i dosyć dużych kosztów zw. z paliwem. Chciał bym się dowiedzieć czy głowica od 2.2 (wtryski, wiązka, komputer) w 100% pasowała by do bloku od silnika 1.6l albo 1.8l. Podobnie jeśli chodzi o automat. strzynię biegów. Na "chłopski" rozum powinno ale wolę zasięgnąć rady od kogoś kto podejmował się podobnych tematów.

Napisano

> Witam forumowiczów !

> Znajomy ma Vectre B 99r z automatyczną skrzynią biegów na Ecotecku o pojemności 2.2l . Silnik mu

> się sypie a nie chce inwestować w podobny z racji ciężkiego dostępu do części itp. (nie wiem

> czy jest to prawda) i dosyć dużych kosztów zw. z paliwem. Chciał bym się dowiedzieć czy

> głowica od 2.2 (wtryski, wiązka, komputer) w 100% pasowała by do bloku od silnika 1.6l albo

> 1.8l. Podobnie jeśli chodzi o automat. strzynię biegów. Na "chłopski" rozum powinno ale wolę

> zasięgnąć rady od kogoś kto podejmował się podobnych tematów.

1.4-1.6 to small blok

1.8-2.2 to big blok, ale 1.8 i 2.0 miały tą samą głowicę, 2.2 ma wyższą jak założy ją do 1.8 to mocno odpręży silnik, dobry setup pod turbo, ale nie do wolnossaka

Napisano

> Witam forumowiczów !

> Znajomy ma Vectre B 99r z automatyczną skrzynią biegów na Ecotecku o pojemności 2.2l . Silnik mu

> się sypie a nie chce inwestować w podobny z racji ciężkiego dostępu do części itp. (nie wiem

> czy jest to prawda) i dosyć dużych kosztów zw. z paliwem. Chciał bym się dowiedzieć czy

> głowica od 2.2 (wtryski, wiązka, komputer) w 100% pasowała by do bloku od silnika 1.6l albo

> 1.8l. Podobnie jeśli chodzi o automat. strzynię biegów. Na "chłopski" rozum powinno ale wolę

> zasięgnąć rady od kogoś kto podejmował się podobnych tematów.

shocked.gif

co tam jest drogie ?

5 lat 2.2 mam i na nic poza rozrządem nie wydaje....

rozrząd na drogich częsciach z robotą 800

Napisano

> co tam jest drogie ?

> 5 lat 2.2 mam i na nic poza rozrządem nie wydaje....

> rozrząd na drogich częsciach z robotą 800

Dokładnie, czy to 1.8, 2.0, czy 2.2 koszta serwisu niemalze identyczne.

Niech znajomy kupi sobie tico to powinien byc zadowolony.

Napisano

> rozrząd na drogich częsciach z robotą 800

tanio

aż zazdroszczę

ja za kompletny rozrząd (oba łańcuchy) + nowa pompa wody z robocizną wydałem blisko 1900

ale fakt - jeśli chodzi o silnik, to jedyny taki spory wydatek