Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[?] Zawieszenie Golf III Variant

Featured Replies

Napisano

Hej!

Dawno już nie mam swojego Golfa, ale czasem serwisuję inną III-kę. Na tapecie jest Golf III Variant TDI '96.

Hamulce zrobione a teraz zawias. Potrzebny jest prawie kompletny remont (bez tulei zawieszenia).

Co do części typu łożysko McPhersona i odboje to raczej wybiorę coś dobrego, ale już same amory to nie musi być Bilstein.

Rozglądam się za amortyzatorami i w akceptowalnych cenach jest Monroe a potem to już tylko chińszczyzna i tzw. "nowe marki" i często olejowe.

Co oprócz Monroe da radę parę lat pojeździć po 100licy?

Czy koniecznie muszą być amory gazowe?

Ile w waszej okolicy kosztuje wymiana amortyzatorów z kosztem części (amortyzatory i inny szpej)?

PZDR

Napisano

A na amortyzatory KYB patrzyłeś? Dobry amor w dobrej cenie.

> Ile w waszej okolicy kosztuje wymiana amortyzatorów z kosztem części (amortyzatory i inny szpej)?

> PZDR

W Warszawie to sama wymiana amortyzatora około 100zł/sztuka.

Napisano

> Hej!

> Dawno już nie mam swojego Golfa, ale czasem serwisuję inną III-kę. Na tapecie jest Golf III Variant

> TDI '96.

> Hamulce zrobione a teraz zawias. Potrzebny jest prawie kompletny remont (bez tulei zawieszenia).

Mi właśnie tuleje wyszły do zrobienia, choć od jakiegoś czasu słyszałem, że coś nie puka, a napier... a z tyłu zlosnik.gifzlosnik.gif Jaki może być przewidywany koszt wymiany tychże tuleji - obu, Gofer III HB?

> Co do części typu łożysko McPhersona i odboje to raczej wybiorę coś dobrego, ale już same amory to

> nie musi być Bilstein.

W 2013 jak remontowałem przód to do wymiany miałem mocowanie górne amorków (pukały, choć nie tak natarczywie) i tuleje duże. Duże założono pełne, bo takie kupiłem (wzmocnione od A3 czy coś - Lemforder), górne mocowania z Lemfordera, małe tuleje przy okazji też z tej firmy. Co ciekawe, końcówek ani sworzni nie musiałem robić. Gumę od przegubu wewnętrznego też musiałem wymienić wink.gif

> Rozglądam się za amortyzatorami i w akceptowalnych cenach jest Monroe a potem to już tylko

> chińszczyzna i tzw. "nowe marki" i często olejowe.

KYB nie dobierzesz? Ja bym założył gazowe (jak w Lanosie), ale różnicy i tak się nie odczuje... Może trochę bardziej efekt placebo smile.gif

> Co oprócz Monroe da radę parę lat pojeździć po 100licy?

> Czy koniecznie muszą być amory gazowe?

> Ile w waszej okolicy kosztuje wymiana amortyzatorów z kosztem części (amortyzatory i inny szpej)?

Amorków nie robiłem, ale za to, co powyżej (i tak musieli ściągnąć kolumnę) zapłaciłem 4 stówki, nie wiem, czy dużo, czy mało, ale w 2 innych warsztatach robotę wyceniali na 600-700 zł. Wymiana amora to myślę koszt rzędu 100 - 150 zł za stronę.

> PZDR

Również smile.gif