Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

corsa c 1.2 sekwencja - przełączanie się na gaz

Featured Replies

Napisano

Czołem,

2 miesiące temu kupiłem Corsę C 1.2 16V 75KM bez twinporta.

Auto miało gaz, ale działał tylko na 3 cylindry, uszkodzona miała być listwa wtryskowa Matrix - została wywalona u gazownika i zastąpiona jakimiś Valtekami. Autko chodziło pięknie, ALE przyszło ochłodzenie (czyli ok. 0°C na zewnątrz) i zaczęły się cyrki, otóż corsina bardzo długo przełącza się na gaz, średnio przy temperaturze zewnętrznej właśnie ok. 0°C autko zaraz po odpaleniu i ruszeniu w drogę przejeżdża ok. 3km na benzynie.

Gazownik podpinał go pod kompa (AGC Zenit) i jak stał odpalony u niego na warsztacie pokazywało temp. parownika (reduktora) ok. 70°C, choć wskażnik na desce pokazywał ok. 85°C.

Po jakieś tak kalibracji gaziarz kazał się przejechać, podczas jazdy próbnej autko zaczęło powyżej 4,5tys. obr słabnąć, poniżej w miarę ok, wjechałem do niego na kanał, podłączył kompa i mówi, że parownik ma teraz tylko 30°C, że pewnie termostat mi nie trzyma, ale ja mu mówię, że działa OK.

On na to, że mam pojeździc i zobaczyć, ale napewno nie trzyma temp.

Przez kolejne kilka dni bawiłem się w macajewa chłodnicy, obserwowałem na wskaźniku, wszystko z termostatem OK.

Zauważyłem, że jak odpalę i jazda to z nawiewów leci już nie letnie, a ciepłe powietrze, a auto nadal na NoPb jedzie. Jak na desce wskaźnik pokazuje mi ok. 70°C to dopiero parownik ma 30 i przełącza się na gaz ( taka jest temp ustawiona).

Teraz już kończy się gaz w zbiorniku, to nawet gaśnie, mocno faluje na początku, nie chce wejść na obroty itp.

W domu sprawidzłem w papierach, bo auto kupiłem od pierwszego właściciela i tak, przy przebiegu 99 600km odbył się montaż tego gazu i tak nie ruszany siedzi do dziś, a obecne wskazanie licznika to 240 000km ( ja wymieniłem tylko wtryski i oba filterki)

Popatrzyłem jeszcze na specyfikację i tam siedzi reduktor Alaska - wg mnie nadaje się on conajmniej do regeneracji, ale gazownik uparł się na termostat i już mi się z nim, gadać nie chce.

Co o tym myślicie? czy normalne jest aby tak długo auto jechało na benie przy takich temperaturach? Dodam jeszcze, że w aucie była naprawiana głowica i wogóle strasznie zaniedbany był ten samochód, bo w zbiorniczku od płynu jedna rdza i kamień pływała, ogrzewanie co prawda też nie powala, ale narazie niech będzie. Wg mnie (a to też mówiłem gazownikowi) to jeszcze ten reduktor też cały zakamieniony musi być w srodku

Napisano

>to jeszcze ten

> reduktor też cały zakamieniony musi być w srodku

I od tego bym zaczął. Odpiąłbym węże reduktora i przepłukałbym go wodą pod ciśnieniem. Z resztą zobaczysz, co z niego wypłynie. Możliwe, że jakiś większy farfocel blokuje przepływ.

Napisano

Nie widziałem jeszcze zakamienionego reduktora. Alaska to bardzo dobry reduktor , problemem u Ciebie są pewnie trójniki . Wepniesz reduktor w obieg i będzie koniec problemów.

Napisano

> w obieg? No proszę cię, to nie Astra F

A weź no mnie uświadom , czym różni się astra f od corsy c ? Czyżby w tej corsie były jakieś zawory wł/wył ogrzewanie? Jakaś kosmiczna technologia?

Napisano
  • Autor

> A weź no mnie uświadom , czym różni się astra f od corsy c ? Czyżby w tej corsie były jakieś zawory

> wł/wył ogrzewanie? Jakaś kosmiczna technologia?

Moja wina, nie dopowiedzialem, auto ma klimę, więcej chyba pisać nie muszę hmm.gif

Napisano

może płyn ucieka, trójniki do wymiany, nie zaszkodzi wymienić termostat ok 100 zł. objawy też wskazują na zużyty parownik.

Napisano
  • Autor

> może płyn ucieka, trójniki do wymiany, nie zaszkodzi wymienić termostat ok 100 zł. objawy też

> wskazują na zużyty parownik.

termostat nowy wezyki/trojniki szczelne

Napisano

> termostat nowy wezyki/trojniki szczelne

Pominąć kosmiczną technologię i wrzucić reduktor w obieg smile.gif Polecam , skutkuje smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

może też juz pompa szwankuje i nie pcha wody w mały obieg. Zrobiłbym jak koledzy mówią - przepiąć reduktor w szereg i zobaczyć co będzie, zbyt dużo kombinacji nie ma.

Zresztą moja też się przełącza po ok 3 km a temp przełączania mam na 15 stopni

Napisano
  • Autor

po zakupie w aucie robiłem UPG wraz z nowym rozrządem, pompą wody właśnie i wszystkim co do okoła, plus nową boschowską cewkę zapłonową plus olej, filtry, świece ect.