Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylacja grawitacyjna w garażu

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie wink.gif

TUTAJ pisałem o ociepleniu garażu. Tym razem myślę o poprawie wentylacji grawitacyjnej.

W bramie garażowej u dołu są ponawiercane otwory a po przeciwnej stronie u góry pod sufitem są dwie kratki wentylacyjne wspólne dla garażu za ścianą a na dachu kominki.

I teraz pytanie:

W związku z tym, że garaż jest ostatni w rzędzie pomyślałem żeby w ścianie bocznej gdzieś w połowie długości garażu pod sufitem zrobić dodatkową kratkę wentylacyjną (dziura w ścianie na wylot). Czy to ma sens i w czymś pomoże? Powietrze miałoby wymianę z dołu bramy do góry i prawej strony ściany.

Ostatnio wjechałem autem (czarnym) z zaschniętym szarym brudem na bokach auta. Na drugi dzień po otwarciu bramy brud był ciemny, nasiąknięty wodą.

Czyli słaba wentylacja musi być.

Co o tym myślcie? wink.gif

Napisano

> myślę o poprawie wentylacji grawitacyjnej.

> W bramie garażowej u dołu są ponawiercane otwory a po przeciwnej stronie u góry pod sufitem są dwie

> kratki wentylacyjne wspólne dla garażu za ścianą a na dachu kominki.

Kratki i kominy drożne?

> pomyślałem żeby w ścianie bocznej gdzieś w połowie

> długości garażu pod sufitem zrobić dodatkową kratkę wentylacyjną (dziura w ścianie na wylot).

> Czy to ma sens i w czymś pomoże?

Na pewno nie zaszkodzi; sam też mam okienko (dosłownie: wyspawane z miniaturowych kątowników, z "szybą" grinser006.gif), więc mam możliwość zamknięcia. Na zewnątrz drobna krata. Z tym, że mam to umiejscowione nie w połowie długości, lecz przy ścianie "działowej" (za nią jest sąsiad "na przeciwko").

> Ostatnio wjechałem autem (czarnym) z zaschniętym szarym brudem na bokach auta. Na drugi dzień po

> otwarciu bramy brud był ciemny, nasiąknięty wodą.

> Czyli słaba wentylacja musi być.

> Co o tym myślcie?

Słaba wentylacja to raz. Dach szczelny? A jak z podłożem - jakieś podsiąkanie z gruntu do posadzki? hmm.gif

Z praktyki jednak powiem Ci, że brzegowy garaż jest zimniejszy i przez to "bardziej wilgotny" od takiego samego garażu, który jest drugi, trzeci czy kolejny w rzędzie. Wiem, bo mam porównanie: w zimie w brzegowym woda (zapas do mycia) dawno zamarza, a w drugim nie...

Napisano
  • Autor

Kominy drożne ale zauważyłem, że nie ma tzw. "cugu", komin nie ciągnie powietrza (przykładałem zapalniczkę i płomień stoi pionowo). Nie wiem czy wogóle powinien być ciąg np. jak w domu czy mieszkaniu. Za to przez otwory w bramie wpada powietrze do środka.

Co do wilgoci to dach jest szczelny. Niedawno kładziona nowa papa.

Posadzka i ściana pije wodę ze względu na brak izolacji. Pisałem o tym w innym wątku. Jak zrobi się cieplej to będę ocieplał.

Napisano

wydaje mi się, że mogą szkodzić kominy zabudowane w stropie garażu. Jedyną metoda a by dokładnie sprawdzić jak przebiega powietrze, było by zapalanie np. racy dymnej (albo innego ustrojstwa o podobnym zachowaniu) przed dziurkami w garażu i wtedy zobaczysz którędy dym będzie wychodził najbardziej. Wtedy zobaczysz jaki masz obieg i gdzie trzeba co zrobić, by poprawić wentylacje