Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śmierdzi gazem

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry,

od jakiegoś czasu pojawił się u mnie w samochodzie zapach gazu. Zdarza się też, że po dłuższym postoju nie mogę zapalić auta... i śmierdzi gazem :/ Gdzie szukać przyczyny? Znacie jakiegoś fajnego gazownika w okolicach Oświęcimia? Pytam, bo mam już dość tych "paproków" :/

Miłego dnia

kubussss smile.gif

Napisano

>... od jakiegoś czasu pojawił się u mnie w samochodzie zapach gazu. Zdarza się też, że po dłuższym postoju nie mogę zapalić auta... i śmierdzi gazem...

Prawdopodobnie przepuszcza elektrozawór na parowniku.

Jeśli przepuszcza to w chwili rozruchu auto dostaje jednocześnie NoPb i LPG i dlatego trzeba dłużej pokręcić, aby odpalić.

Aby sprawdzić czy na pewno przepuszcza to zakręć (na włączonym silniku) zawór na butli, odczekaj aż silnik zgaśnie i odpal po dłuższym postoju.

Napisano

zrób tak jak kolega radzi, natomiast jeśli masz problemy i szukasz fachmana polecam Speed Gaz w Chrzanowie wink.gif

Napisano

kolega miał podobnie, parownik puszczał gaz wężykiem podciśnienia do dolotu i był problem z odpaleniem jak postał

Napisano
  • Autor

I po zakręceniu gazu na butli problem odpalania i smrodu nie występuje. Czyli reduktor do wymiany? Jak to zdiagnozować?

Napisano

> I po zakręceniu gazu na butli problem odpalania i smrodu nie występuje. Czyli reduktor do wymiany?

> Jak to zdiagnozować?

Pisałem wcześniej, że podejrzany jest elektrozawór na reduktorze i to jego należałoby wymienić.

Wymiana całego reduktora to znacznie większy koszt.

W moim (analogicznym) przypadku elektrozaworu niestety nie udało się wykręcić - zbyt niski kołnierz do klucza i zmuszony byłem wymienić cały reduktor.

Napisano
  • Autor

A jeśli byłaby potrzeba wymiany reduktora to co polecacie? Auto: Fiat Stilo, 1.8 16V, stag4. Instalacja ma przejechane około 60000 km.