Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[S-max] Świerszcze

Featured Replies

Napisano

Coś mi zaczęło piszczeć po zimie.

Objawy:

- niezależnie od temperatury,

- prawy tył, ale niesie się aż do drzwi tylnych-prawych, a nawet do środkowego słupka

- piszczenie gumy o metal, ew. metal o metal

- przy uchylonych drzwiach też skrzypi (ergo. nie drzwi).

Rozbebeszyłem drzwi, popsikałem smarem silikonowym wszędzie (aż się ulał dołem), popsikałem w fotele, pasy, prowadnice, uszczelki, itp.

Dźwięk jest wyraźnie w środku, ale czy jakiś zużyty element met.-gum. zawieszenia możę tak "nieść" po budzie. niewiem.gif

Napisano

Daj głośniej radio zlosnik.gif

Mi coś stukało przy tylnym prawym kole, sprawdzaliśmy na wszelakie sposoby, wszystkie elementy sprawne, nic żadnego dźwięku nie chciało wydawać.

Po wymianie wszystkich sprężyn cisza boje_sie.gif

Napisano

Walka z wiatrakami, ja u siebie deske dokrecałem podkładalem rozne rzeczy. Bylem przekonany, ze to w aucie. Smaru silikonowego to z dwie puszki poszlo.

Juz sie poddalem zrezygnowany i po 2 miesiacach przejezdzajac z opuszczona szyba kolo muru uslyszalem ze dzwiek jest z zewnatrz.

Rozebralem zawieszenie i znalazlem czujnik poziomowania ksenonowej lampy piszczal jakby guma o metal.

Zycze duzo wytrwalosci, w szukaniu.

Napisano

A może tylna klapa? Trochę podregulować na odbojach?

Miałem taki przypadek jeszcze w vectrze - coś pewnego pięknego dnia zaczęło piszczeć, aż nie dało się wytrzymać i za chiny nie mogłem tego zlokalizować. Najpierw drzwi - nic, potem plastiki w bagażniku - też nic.

Doszło do tego, że tak mnie to wpieniało, że aż z baratem jeździłem - on za kółkiem a ja w bagażniku hehe.gif, żeby ten dźwięk zlokalizować.

No ale tak się dziwnie niosło, że nie szło tego znaleźć. Byłem gotów rozbebeszyć pół auta ale przypadkiem będąc u mechanika w jakiejś innej sprawie zacząłem z nim gadać właśnie o tym. Facet podszedł do bagażnika - podkręcił odboje od klapy i nastała błoga cisza zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A może tylna klapa? Trochę podregulować na odbojach?

Nie wierzę, że tak by się niosło sick.gif. Subiektywnie piszczy w okolicach oparcia tylnego-prawego fotela.

Napisano
  • Autor

> uslyszalem ze dzwiek jest z zewnatrz.

Będąc na parkingu podziemnym i przy otwartych oknach też tak mi się wydawało, ale ten dźwięk po zamknięciu okien jest tak wyraźny i nie zgłuszony, że źródło musi być gdzieś w środku.

> Zycze duzo wytrwalosci, w szukaniu.

Powoli tracę nadzieję i pomysły mi się kończą.

Napisano

> Nie wierzę, że tak by się niosło . Subiektywnie piszczy w okolicach oparcia tylnego-prawego fotela.

Też nie wierzyłem, że to od klapy. Przejechać kawałek z niedomkniętą i będzie wiadomo. Przynajmniej jedną rzecz wyeliminujesz.

Napisano

> Będąc na parkingu podziemnym i przy otwartych oknach też tak mi się wydawało, ale ten dźwięk po

> zamknięciu okien jest tak wyraźny i nie zgłuszony, że źródło musi być gdzieś w środku.

Miałem identyczne odczucia dlatego nawet deskę dokręcałem, aby mieć pewność, że to nie to.