Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LEON 1M1 spręzyny tył

Featured Replies

Napisano

Witam

Pytanie głównie do zagazowanych ale nie tylko czy w zwiazku z dodatkową masą instalacji gazowej głównie na tyle ktokolwiek wymieniał spręzyny na mocniejsze jesli tak to na jakie? W ETCE jest kilka rodzajow sprężyn między innymi do aut z wyposażeniem na złe drogi czy ktoś wie co to oznacza?

Pozdrawiam

Napisano

> ktoś wie co to

> oznacza?

Zapewne grubszy zwój sprężyny.

Możesz zastosować gumy podwyższające pod tylne sprężyny, lub kupić np. wzmocnione sprężyny firmy Jamex.

Napisano

> kilka rodzajow sprężyn między innymi do aut z wyposażeniem na złe drogi czy ktoś wie co to

> oznacza?

> Pozdrawiam

Chodzi o rodzaj sprężyn jak pisze analyzer64 . Mam instalację od 6 lat i żadnych sprężyn nie wymieniałem, ponieważ nie było takiej potrzeby.

Napisano

> Witam

> Pytanie głównie do zagazowanych ale nie tylko czy w zwiazku z dodatkową masą instalacji gazowej

> głównie na tyle ktokolwiek wymieniał spręzyny na mocniejsze jesli tak to na jakie? W ETCE jest

> kilka rodzajow sprężyn między innymi do aut z wyposażeniem na złe drogi czy ktoś wie co to

> oznacza?

> Pozdrawiam

no bez przesady, ile taka butla waży, to tak jak byś jeździł z małą skrzynką narzędzi, po co kombinować

Napisano

Pusta butla w koło waży jakieś 25-30kg, teraz LPG, nie wiem jaka gęstość, z 0,5kg/L, więc dodatkowo z 20kg.

Wszystko jest za osią więc ciężar też inaczej się rozkłada.

Napisano
  • Autor

> no bez przesady, ile taka butla waży, to tak jak byś jeździł z małą skrzynką narzędzi, po co

> kombinować

Pytanie było czysto teoretyczne. Mam wrażenie ze tył auta lekko przysiadł ale najprawdopodobniej to wina sprężyn które zapewne są fabryczne i 12 lat nieco je zmęczyło.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> no bez przesady, ile taka butla waży, to tak jak byś jeździł z małą skrzynką narzędzi, po co

> kombinować

mała skrzynka która waży ok 50-60 kg musi mieć ciężką zawartość smile.gif

Napisano

Starsze sprężyny, dodatkowa waga...nie dziw się że przysiadł. Ja bym zmienił na nowe. Nie orientuję się w VAGu ale może wersje z dieslem miały grubszy zwój, albo 4x4, nie wiem czy sprężyny od Golfa nie podejdą. W przeciwnym razie możesz kupić Jamexy ok.gif