Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LED ściemnialna

Featured Replies

Napisano

Mam 21 żarówek GU10/50W w suficie podwieszanym. To ponad 1 kW... oslabiony.gif

Wymyśliłem sobie żeby wymienić je na 3-4W LED'y i dodatkowo ściemniacz zintegrowany w wyłącznikiem ściennym.

Jak to ogarnąć, żeby nie spalić elektroniki w ściemniaczu, bo obawiam się czy pociągnie jednocześnie tyle led'ów, a przy okazji żeby było prawidłowo i funkcjonalnie?

Napisano

> Mam 21 żarówek GU10/50W w suficie podwieszanym. To ponad 1 kW...

> Wymyśliłem sobie żeby wymienić je na 3-4W LED'y i dodatkowo ściemniacz zintegrowany w wyłącznikiem

> ściennym.

> Jak to ogarnąć, żeby nie spalić elektroniki w ściemniaczu, bo obawiam się czy pociągnie

> jednocześnie tyle led'ów, a przy okazji żeby było prawidłowo i funkcjonalnie?

Ściemniacz powinien dać radę. Zupełnie inna rzecz, to na jakiej zasadzie ściemniacz pracuje. Jeśli wypluwa z siebie uciętą sinusoidę, to przy żarówce tego nie wychwycisz, a przy diodach może to być zauważalne jako migotanie. Nawet jeśli tego nie zauważysz, to światło może męczyć oczy. Jeśli ściemniacz pracuje na dużo wyższej częstotliwości niż sieciowe 50Hz to już powinno być dobrze, pod warunkiem, że nie jest to hala produkcyjna z obrabiarkami.

Napisano

> Wymyśliłem sobie żeby wymienić je na 3-4W LED'y i dodatkowo ściemniacz zintegrowany w wyłącznikiem

> ściennym.

Większość (jak nie wszystkie LED-y) nie współpracuje ze ściemniaczami.

Dwa - po przejściu ze zwykłych i halogenowych żarówek na LED-owe (o różnej mocy, kształcie i technologii) śmiem twierdzić, że "współczynnik przeliczeniowy mocy LED" (to moja autorska nazwa grinser006.gif) -> zwykła żarówka = 0,8, czyli np. żarówka LED 5W = 40W żarówka konwencjonalna. Weź to pod uwagę przy zakupie.

Napisano

> ściennym.

> Jak to ogarnąć, żeby nie spalić elektroniki w ściemniaczu, bo obawiam się czy pociągnie

> jednocześnie tyle led'ów, a przy okazji żeby było prawidłowo i funkcjonalnie?

1. Kup specjalny ściemniacz do LED'ow - na opakowaniu pisze ze jest do nich

2. kup LEDy ktore sa ściemnianie

3. Przygotuj sie na duży wydatek.

Edycja - kup ściemnianie CFL - za różnice w cenie zapłacą ci za różnice w zużyciu pradu za następne 20 lat.