Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie aku żelowego w samochodziku - zabawce

Featured Replies

Napisano

Czołem,

Jest temat ładowania akumulatora żelowego w samochodzie zabawce.

Oryginalny aku miał pojemność 10 Ah (napięcie 12V). Sprawdzę dziś ładowarkę ale wydaje mi się, że max. prąd ładowania wynosi 1000 mA.

Zastanawaim się czy jeśli kupię aku o pojemności 14Ah to będę mógł wykorzystać obecną ładowarkę czy też wymienić na taką o większym prądzie ładowania?

ZTCW aku żelowe ładuje się 1/10 pojemności przez czs ok. 10 h.

Poradźcież coś waytogo.gif

Napisano

Raczej chodzi o to, aby nie przekroczyć tego prądu (1/10), mniejszym prądem też się naładuje tylko będzie to trwało nieco dłużej ok.gif

Jeszcze wyjaśnienie kwestii samego akumulatora-zapewne jest/będzie to AGM a nie żel grinser006.gif

Napisano

> Czołem,

> Jest temat ładowania akumulatora żelowego w samochodzie zabawce.

> Oryginalny aku miał pojemność 10 Ah (napięcie 12V). Sprawdzę dziś ładowarkę ale wydaje mi się, że

> max. prąd ładowania wynosi 1000 mA.

> Zastanawaim się czy jeśli kupię aku o pojemności 14Ah to będę mógł wykorzystać obecną ładowarkę czy

> też wymienić na taką o większym prądzie ładowania?

> ZTCW aku żelowe ładuje się 1/10 pojemności przez czs ok. 10 h.

> Poradźcież coś

Ja zapodałem, 2sz x 7Ah 12V, wcześniej był znacznie mniejszy. Jeździ znacznie dłużej, tylko tą małym zasilaczem to trzeba z 12h ładować.

Napisano
  • Autor

> Raczej chodzi o to, aby nie przekroczyć tego prądu (1/10), mniejszym prądem też się naładuje tylko

> będzie to trwało nieco dłużej

> Jeszcze wyjaśnienie kwestii samego akumulatora-zapewne jest/będzie to AGM a nie żel

AGM? czyli co?

Napisano
  • Autor

> Ja zapodałem, 2sz x 7Ah 12V, wcześniej był znacznie mniejszy. Jeździ znacznie dłużej, tylko tą

właśnie to chcę osiągnąć tylko ogranicza mnie miejsce

> małym zasilaczem to trzeba z 12h ładować.

to nie problem, wrzucam do ładowania na noc ok.gif

Napisano

> właśnie to chcę osiągnąć tylko ogranicza mnie miejsce

Ja wstawiłem takie co miałem, chyba 10-letnie a i tak działają w przeciwieństwie to tych co były. Jeden wstawiłem z przodu, tam gdzie były aku, drugi wstawiłem pod siedzeniem, dla lepsze rozłożenia mas grinser006.gif - wszedłby nawet znacznie większy

> to nie problem, wrzucam do ładowania na noc

JA robię podobnie.

Napisano
  • Autor

> Ja wstawiłem takie co miałem, chyba 10-letnie a i tak działają w przeciwieństwie to tych co były.

> Jeden wstawiłem z przodu, tam gdzie były aku, drugi wstawiłem pod siedzeniem, dla lepsze

> rozłożenia mas - wszedłby nawet znacznie większy

ale te aku to masz żelowe czy kwasowe?

w tym przypadku oryginalne miejsce jest pod fotelem ale jest tak pokombinowane, że nie wiele tam da się zdziałać.

Mógłbym jeszcze pomysleć o montażu pod maską - sporo tam miejsca ale podejście tylko od spodu autka i uchwyt trzebaby wymysleć jakiś.

Może dokupię drugi 10Ah i połączę razem z obecnym - ten obecny poleciał na sprawności ale pewnie z 50 % jeszcze wydoli

Napisano

> ale te aku to masz żelowe czy kwasowe?

> w tym przypadku oryginalne miejsce jest pod fotelem ale jest tak pokombinowane, że nie wiele tam da

> się zdziałać.

> Mógłbym jeszcze pomysleć o montażu pod maską - sporo tam miejsca ale podejście tylko od spodu autka

> i uchwyt trzebaby wymysleć jakiś.

> Może dokupię drugi 10Ah i połączę razem z obecnym - ten obecny poleciał na sprawności ale pewnie z

> 50 % jeszcze wydoli

miałem jakieś badziewne żelowy, chińskie. Teraz mam żelowe Yuasy.

Pod maską u mnie można dostać się normalnie od góry, tam był aku oem, więc wsadziłem jeden co miałem, choć zmieśnił by się pewnie taki z 12Ah. Pod siedzeniem jest mnóstwo miejsca i jest tylko płytka, odbiornik oraz dwa silniki, tam zmieścił by się duży aku, zapodałem też taki co miałem 7Ah.

Najpierw miałem dwa z przełącznikiem (normalny i rezerwa), ale ten oem starczał na 15min, więc wywaliłem go i połaczyłem równolegle.

Napisano

> AGM? czyli co?

Tutaj można spojrzeć, tym przypadku to bez różnicy.

Piszę o tym, gdyż raczej większość takich małych akumulatorów przewidzianych do pracy w UPS jest właśnie AGM a masa użytkowników pisze o żelowych grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tutaj można spojrzeć, tym przypadku to bez różnicy.

> Piszę o tym, gdyż raczej większość takich małych akumulatorów przewidzianych do pracy w UPS jest

> właśnie AGM a masa użytkowników pisze o żelowych

widzisz, nie zwróciłem uwagi,

patrzę po allegro. Większość to z nazwy żelowe, AGM pojawia się rzadko. Z drugiej strony do zabawki to jak sam napisałeś - bez różnicy ok.gif

Napisano
  • Autor

> miałem jakieś badziewne żelowy, chińskie. Teraz mam żelowe Yuasy.

> Pod maską u mnie można dostać się normalnie od góry, tam był aku oem, więc wsadziłem jeden co

> miałem, choć zmieśnił by się pewnie taki z 12Ah. Pod siedzeniem jest mnóstwo miejsca i jest

> tylko płytka, odbiornik oraz dwa silniki, tam zmieścił by się duży aku, zapodałem też taki co

> miałem 7Ah.

> Najpierw miałem dwa z przełącznikiem (normalny i rezerwa), ale ten oem starczał na 15min, więc

> wywaliłem go i połaczyłem równolegle.

rzucę okiem w jaki sposób upchnąć drugi aku, może faktycznie pod maską jakoś się uda.

BTW silniki jakie masz"?

W moim są 2 x 35W.

Zastanawiałem się nad wymianą na 2 x 45W - młody w końcu rośnie i może te mocniejsze radziłby sobie lepiej?

Napisano

> rzucę okiem w jaki sposób upchnąć drugi aku, może faktycznie pod maską jakoś się uda.

> BTW silniki jakie masz"?

> W moim są 2 x 35W.

> Zastanawiałem się nad wymianą na 2 x 45W - młody w końcu rośnie i może te mocniejsze radziłby sobie

> lepiej?

Chyba mam takie same (2x35W), 3 lata temu to była najmocniejsza opcja. Pytałem ostatnio w sklepie o te mocniejsze napędy, mówili, że jeszcze nei testowali, ale może warto. Mój ma 5lat, jeżdzi od 2 lat, więc powoli wyrasta.

Jeszcze lepiej to je na przód dołożyć biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba mam takie same (2x35W), 3 lata temu to była najmocniejsza opcja. Pytałem ostatnio w sklepie o

> te mocniejsze napędy, mówili, że jeszcze nei testowali, ale może warto. Mój ma 5lat, jeżdzi od

> 2 lat, więc powoli wyrasta.

Mój ma 2,5, ale przy obecnej mocy młody się nudzi, próbuje podjeżdżać pod miewielkie zniesienia ale wtedy te silniki nie wyrabiają. Stąd pomysł na 45W x 2 a co za tym idzie wzmocnienie akumulatorów.

> Jeszcze lepiej to je na przód dołożyć

możnaby tylko wtedy wszystkie silniki muszą być takie same, rzucę okiem czy da się w ogóle coś wyrzeźbić z przednim napędem, w sensie czy będzie jak zamocować przekładnie aby podać napęd...