Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[UzAK] Naprawa pokrzywionych felg z AC PZU?

Featured Replies

Napisano

Hejka,

mam taki dylemat czy robic felgi z AC czyli na 100% wymiana na nowa (pytanie czy nie policza jakiejs amortyzacji) czy moze prostowac?

roznica jest taka ze z AC bede mial nowa felge ale kosztowac mnie to bedzie napewno utrate znizek (20%? - czyli jakies 500pln w pierwszym roku a potem pewnie ze 200 w kolejnym) oraz mozliwe ze jakas kwote wynikajaca z amortyzacji (czy przy opcji warsztat i zniesionych udzialach wlasny to nalicza sie wogole amortyzacje dla felg przy AC?) a z drugiej strony bede mial prostowana felge a koszt naprawy to ~300-350pln (wstepna wycena, prostowanie, malowanie za 2sztuki).

Niby koszta przewazaja ze prostowaniem, ale ...

Ktos z Was robil moze felgi z AC w PZU i podpowie jak wyglada procedura? i jak rozliczane sa koszty wymiany?

PS. myslalem o kupieniu drugiego kompletu, ale uzywane ~1500 za komplet w sensownym stanie, nowe oryginalne ponad 1.5kpln/sztuke, a alternatywne ktore mi sie podobaja to kwoty w okolicach 3kpln za komplet smile.gif przy czym oryginalne 18" sa wystarczajaco ladne tylko strasznie plastelinowe wink.gif

PS2. Jak sie teraz zalatwia szkody z AC? odstawia odrazu do ASO ktore ma umowe z PZU i juz sobie wszystko zalatwiaja? czy najpierw sie zglasza w PZU, ogledziny i dopiero ASO?

Napisano

> Hejka,

> mam taki dylemat czy robic felgi z AC czyli na 100% wymiana na nowa (pytanie czy nie policza

> jakiejs amortyzacji) czy moze prostowac?

> roznica jest taka ze z AC bede mial nowa felge ale kosztowac mnie to bedzie napewno utrate znizek

> (20%? - czyli jakies 500pln w pierwszym roku a potem pewnie ze 200 w kolejnym) oraz mozliwe ze

> jakas kwote wynikajaca z amortyzacji (czy przy opcji warsztat i zniesionych udzialach wlasny

> to nalicza sie wogole amortyzacje dla felg przy AC?) a z drugiej strony bede mial prostowana

> felge a koszt naprawy to ~300-350pln (wstepna wycena, prostowanie, malowanie za 2sztuki).

> Niby koszta przewazaja ze prostowaniem, ale ...

> Ktos z Was robil moze felgi z AC w PZU i podpowie jak wyglada procedura? i jak rozliczane sa koszty

> wymiany?

> PS. myslalem o kupieniu drugiego kompletu, ale uzywane ~1500 za komplet w sensownym stanie, nowe

> oryginalne ponad 1.5kpln/sztuke, a alternatywne ktore mi sie podobaja to kwoty w okolicach

> 3kpln za komplet przy czym oryginalne 18" sa wystarczajaco ladne tylko strasznie plastelinowe

> PS2. Jak sie teraz zalatwia szkody z AC? odstawia odrazu do ASO ktore ma umowe z PZU i juz sobie

> wszystko zalatwiaja? czy najpierw sie zglasza w PZU, ogledziny i dopiero ASO?

Wydaje mi się, że ogólnie przyjęta jest utrata 10% zniżek za każde zdarzenie.

Napisano

Sorry za pytanie nie zupełnie w temacie-ale te felgi to z tej toyoty co niedawno kupiłeś hmm.gif

Przecież ona nie była nowa a przy zakupie auto sprawdzałeś w ASO-z tego można wysnuć wniosek, że felgi pogięły się dopiero teraz gdy zostałeś właścicielem auta grinser006.gif

Napisano

> Hejka,

> mam taki dylemat czy robic felgi z AC czyli na 100% wymiana na nowa (pytanie czy nie policza

> jakiejs amortyzacji) czy moze prostowac?

Podlicz sobie lepiej ile masz zniżek, ile będziesz miał po naprawie oraz czy masz zakupioną Ochronę Zniżek grinser006.gif

> roznica jest taka ze z AC bede mial nowa felge ale kosztowac mnie to bedzie napewno utrate znizek

> (20%? - czyli jakies 500pln w pierwszym roku a potem pewnie ze 200 w kolejnym) oraz mozliwe ze

> jakas kwote wynikajaca z amortyzacji (czy przy opcji warsztat i zniesionych udzialach wlasny

> to nalicza sie wogole amortyzacje dla felg przy AC?) a z drugiej strony bede mial prostowana

> felge a koszt naprawy to ~300-350pln (wstepna wycena, prostowanie, malowanie za 2sztuki).

> Niby koszta przewazaja ze prostowaniem, ale ...

PZU nie odpowiada za szkody o wartości mniejszej niż 300 - 500 zł, w zależności od tego, kiedy zawarłeś polisę 20.GIF

> Ktos z Was robil moze felgi z AC w PZU i podpowie jak wyglada procedura? i jak rozliczane sa koszty

> wymiany?

> PS. myslalem o kupieniu drugiego kompletu, ale uzywane ~1500 za komplet w sensownym stanie, nowe

> oryginalne ponad 1.5kpln/sztuke, a alternatywne ktore mi sie podobaja to kwoty w okolicach

> 3kpln za komplet przy czym oryginalne 18" sa wystarczajaco ladne tylko strasznie plastelinowe

> PS2. Jak sie teraz zalatwia szkody z AC? odstawia odrazu do ASO ktore ma umowe z PZU i juz sobie

> wszystko zalatwiaja? czy najpierw sie zglasza w PZU, ogledziny i dopiero ASO?

To zależy jak Ci wygodniej. 20.GIF Jedno nie uniemożliwia drugiego wink.gif W razie pytań PW i mogę podpytać się u ludzi zajmujących się szkodami ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się, że ogólnie przyjęta jest utrata 10% zniżek za każde zdarzenie.

fakt, dwie klasy co daje 10% a nie 20% tak jak myslalem

Napisano
  • Autor

> Sorry za pytanie nie zupełnie w temacie-ale te felgi to z tej toyoty co niedawno kupiłeś

:/

> Przecież ona nie była nowa a przy zakupie auto sprawdzałeś w ASO-z tego można wysnuć wniosek, że

> felgi pogięły się dopiero teraz gdy zostałeś właścicielem auta

bylo szybko ale bezpiecznie, tylko droga waska i z dziura na poboczu :/ lupnelo zdrowo, ale na pierwszy rzut oka nic nie widac bylo... dopiero na autostradzie sie zorientowalem ze lekko bije kierownica. W wulkanizacji wyszlo ze prawy przod mocno zgiety, prawy tyl lekko :/

Napisano
  • Autor

> Podlicz sobie lepiej ile masz zniżek, ile będziesz miał po naprawie

mam max - 60%, zejde o dwie pozycje czy do 50%, tylko ze mam dwa auta, wiec jesli nie mam ochrony znizek to pewnie na obu mi pojdzie znizka za AC o te 10% :/

> oraz czy masz zakupioną Ochronę Zniżek

> PZU nie odpowiada za szkody o wartości mniejszej niż 300 - 500 zł, w zależności od tego, kiedy

> zawarłeś polisę

nie pamietam, ale ze wieksza kwota za OC/AC wyszla to mozliwe ze scialem troche tych dodatkowych opcji zeby bylo nieco taniej, bede musial poszukac w papierach

> To zależy jak Ci wygodniej. Jedno nie uniemożliwia drugiego W razie pytań PW i mogę podpytać się

> u ludzi zajmujących się szkodami

jak masz mozliwosc to podpytaj - glownie mnie interesuje czy przy opcji warsztat (auto serwisowane w ASO juz po gwarancji ale mam wykupione dodatkowe ubezpieczenie serwisowe w Toyocie) dostane po prostu nowe felgi (bo nie spodziewam sie zeby ASO kombinowalo z prostowaniem, szczegolnie ze poprzedni wlasciciel wymienial 3razy felge ze swojego AC) czy bede musial cos doplacic - koszt wymiany felg w ASO to jakies 2.5-3kpln oraz mozliwe ze jedna opona (kupiona w grudniu, przebieg jakies 3kkm, cena za nowa ~650pln) moze byc tez do wymiany. Wiec jakby robic w ASO to kwota sie robi spora... z drugiej strony mam prostowanie za ~300pln plus potencjalnie jedna opona za 650pln.

eh... a moze nie bede dziadowal i po prostu zglosze szkode i do ASO auto odstawie