Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiązka do MID-a Astra G cabrio

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do założenia MID-a (ma ktoś manual?), ale natrafiłem na ciekawostkę. Zmieniając końcówki drążków zauważyłem kostki od czujników zużycia klocków. Idąc tym tropem odkręciłem lewe nadkole i tam znalazłem kostki od czujnika poziomu płynu spryskiwaczy i kostkę pompki spryskiwaczy lamp (gniazdo przekaźnika jest w skrzynce pod maską). Pod zbiorniczkiem wyrównawczym jest kostka do czujnika. Z nadzieją zabrałem się za szukanie kostki MID-a i tu pech. Po zdjęciu konsoli środkowej i schowka nic nie ma. Jedynie jakieś dwie mniejsze wtyczki (chyba od zmieniarki). Czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem, że część instalacji już była? Gdzie szukać kabli od czujników? A może jest jakiś inny powód, dla którego są wiązki do tych czujników?

Astra G cabrio 1,6 16V Z16XEP 2004 rok

Napisano

Skoro brakuje wiązki wewnątrz kabiny, to będziesz musiał ją doprowadzić do wielkiego złącza w ścianie grodziowej. Od strony komory silnika wchodzą do niego wszystkie czujniki mida i wychodzą z drugiej strony wiązką do wyświetlacza.

Współczuję roboty wink.gif.

Napisano
  • Autor

Tego czy brakuje to jeszcze nie jestem pewny. Może gdzieś w rejonie zegarów coś będzie. Rozbierze się to się zobaczy. Ale póki co szukam jeszcze jednej informacji. Z jakich pinów ECU wyciągnąć sygnał do MID-a (piny 27 i 28). Mam tylko rozpiskę do 2002 roku i nie ma tam Z16XEP (astra z 2004 roku).

Napisano

Pin 27 idzie po staremu - do pinu 47 w ECU.

Pin 28, od 2003r, jest podłączany tylko do CIDa i GIDa z nawigacją.

Ale jak chcesz podłączyć to do pinu 13 w ECU.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i powoli do przodu. W kabinie brak kabli frown.gif Dojście do złącza X2 to chyba jakieś żarty. Odpuściłem i wyprowadziłem sygnały z czujników przez zaślepkę po lince gazu. Gorzej, że będzie trzeba coś kombinować z pinem we wtyczce ECU, bo fabrycznie brakuje. Jakieś pomysły już mam. Jak się sprawdzą to dam znać. Jeśli dobrze czytam schemat to sygnał z czujników zużycia klocków ciągnę tylko z jednego koła? (tam gdzie idą dwa kable tego samego koloru) Wie ktoś która to strona będzie? Reszta gra jak powinna.

Napisano

Sygnał idzie z obu czujników - są połączone szeregowo i do masy.