Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hak do wieszania silników

Featured Replies

Napisano

Chcę w garażu powiesić hak do wieszania silników. Nad garażem jest pokój mieszkalny, w którym jeszcze nie ma posadzki. Myślałem, by położyć jakąś blachę stalową 5-10mm o wymiarze 50x50cm, przewiercić strop i po prostu na dole zawiesić hak, do którego będzie można zawiesić wyciągarkę linową z mechanizmem. Co o tym myślicie ? Strop wykonany jest z Terrivy a posadzka będzie anhydryt

Napisano

> Chcę w garażu powiesić hak do wieszania silników.

Ja bym się zastanowił nie tyle nad hakiem, ile nad belką.

Jak już wyciągniesz silnik, to co z nim zrobisz?

Napisano

> Ja bym się zastanowił nie tyle nad hakiem, ile nad belką.

> Jak już wyciągniesz silnik, to co z nim zrobisz?

Odepchnie samochód i silnik może opuścić i robić z nim co trzeba skromny.gif

Inna sprawa. że w wielu współczesnych pojazdach łatwiej jest wyjechać zespołem w dół zlosnik.gif

Napisano

> Chcę w garażu powiesić hak do wieszania silników. Nad garażem jest pokój mieszkalny, Myślałem, by położyć jakąś blachę stalową 5-10mm o wymiarze 50x50cm,

> przewiercić strop i po prostu na dole zawiesić hak, do którego będzie można zawiesić

> wyciągarkę. Co o tym myślicie ? Strop wykonany jest z Terrivy

Może i pomysł nie jest zły, strop wytrzyma to bez problemu (ile waży silnik: tęga teściowa też stropu nie zarywa grinser006.gif), ale jest to rozwiązanie "stacjonarne, punktowe".

Ja w takim przypadku wolał bym dać dwuteownik z jakimkolwiek wózkiem lub też ceownik z otworami co np. 10cm, by mieć możliwość manewrowania na boki: przecież nie zawsze każdy silnik wyciąga się tak samo, są różne układy uszu na jednostce napędowej, różne auta.

O ile w osi wzdłużnej większego problemu nie ma - przepchniesz troszkę wóz i już, to na boki jest zdecydowanie gorzej, a tak sobie dopasujesz i gotowe.

Napisano

...

> Ja w takim przypadku wolał bym dać dwuteownik z jakimkolwiek wózkiem...

Też myślę, że to dobry pomysł. Można mini suwnicę zrobić. Mam taki system zawieszania oświetlenia w studio.

Dwa dwuteowniki wzdłuż i jeden w poprzek. Przesuwa się to dowolnie przód - tył, prawo - lewo.

Tylko wózki trzeba by zastosować np. od bramy przesuwnej. No i dwuteowniki solidniejsze.

Napisano

> Można mini suwnicę zrobić.

> Dwa dwuteowniki wzdłuż i jeden w poprzek. Przesuwa się to dowolnie przód - tył, prawo - lewo. No i dwuteowniki solidniejsze.

To było by najwygodniejsze rozwiązanie, ale pewnie koszt znacząco większy, niż "ten oto nagi hak" grinser006.gif zwisający samotnie z sufitu... 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> To było by najwygodniejsze rozwiązanie, ale pewnie koszt znacząco większy, niż "ten oto nagi hak"

> zwisający samotnie z sufitu...

Nie rozpędzajmy się... To nie jest warsztat. Jak skorzystam z niego raz-dwa w życiu to już będzie dużo

Napisano

> Może i pomysł nie jest zły, strop wytrzyma to bez problemu (ile waży silnik: tęga teściowa też

> stropu nie zarywa ), ale jest to rozwiązanie "stacjonarne, punktowe".

Strop teriva to pustaki i belki. Jak położy tą płytę tylko na pustaku to już taki pewien bym nie był czy to wytrzyma.

Napisano
  • Autor

W końcu zrobiłem dwa ceowniki 60 o długości odpowiednio 60 i 112cm w poprzek belek stropowych (czy konstrukcyjnych), dwa pręty M20 przez strop i wystarczy mam nadzieję. Ciekawe kiedy przyjdzie czas na ich wykorzystanie hmm.gif