Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd P1631 po wymianie pompy

Featured Replies

Napisano

W zeszłym tygodniu zgasiłem silnik, a po 10 minutach nie mogłem już odpalić. Wywaliło błąd P1631, więc sterowanie pompy. Rozebrałem sterownik i okazało się ,że upaliło nogę od tranzystorka. Wymieniłem tranzystorek; silnik zapalił i niby wszystko ok. Po przejechaniu ok. 70km zrobiło się to samo. Wyczytałem, ze pompa ma usterkę mechaniczną i dlatego przepala trazystory.

Nie czekając zamówiłem pompę po regeneracji. Dziś współnie z kolegą zamontowaliśmy "nową"pome i dalej problem. Silnik odpala i chodzi normalnie, ale cały czas świeci p1631. Jeżeli skasuje na chodzącym silniku, to póki nie zgasze błędu nie wyrzuca. Wystarczy zgasić i ponownie przękręcić kluczyk. Co jest nie halo ? Nie jestem pewny jeszcze jednej awari, bo silnik od tej pory cały czas jest ciepły, ale nie wyskoczyła mi ani razu kontrolka od świec żarowych. Czy to ma jakieś powiązania?

Napisano

Pompa "nowa" sterownik stary, czy komplet poszedł do regeneracji?

Sprawdzałeś, czy tranzystor działa?

Napisano
  • Autor

> Pompa "nowa" sterownik stary, czy komplet poszedł do regeneracji?

> Sprawdzałeś, czy tranzystor działa?

kupiłem pompe po regeneracji (niby wszysko miało być regenerowane). swoją starą mam nadal w garażu. Sterownik musi chyba działać, jeżeli silnik normalnie zapala i pracuje, tylko swieci ten durny błąd.

Napisano

No to masz dwie możliwości:

- Regenerator nie sprawdził pompy po robocie i trzeba będzie reklamować,

- Masz problem poza pompą.

Sprawdź, czy obroty silnika pokrywają się z obrotami pompy - czy nie ma nagłych skoków tych wartości.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź, czy obroty silnika pokrywają się z obrotami pompy - czy nie ma nagłych skoków tych

> wartości.

sprawdze juro rano, ale obroty silnika mają być przez połowe mniesze jak silnika. Jeżeli dobrze pamiętam obr. silnka mam ustawione na 800obr/min (na jałowym biegu), a pompa wówczas ma coś ok 400obr/min

Napisano

Zgadza się. Chodzi o to, żeby te dane były stałe - żeby nie było gwałtownych skoków.

Napisano
  • Autor

obroty przy 67*C silnika może nie są równe, ale zawsze tak pokazywał. Zmienia się miedzy 800obr/min a 796obr/min . Obroty pompy reaugują tak samo, tylko przez pół wartości.

Napisano
  • Autor

Nic mi innego nie pozostaje jak zmienić sterownik na pompie i zobaczyc co się będzie działo. Mam swój ze starej pompy, ale jest tam upalona noga od tranzystora. Zabrałem się z lutownicą do naprawy, ale niestety jest to zbyt precyzyja robota. W interernecie można zlaleść filmy z instrukcją i na nich wydaje się to takie proste. Co myślicie odnosnie przewodów łączących steronik z zaworami; ciąć ? nie ciąć? wyjmować zawór/czujnik ?

Napisano

Ja bym oddał całość z powrotem do regeneratora. Przedtem sprawdziłbym wszystkie sygnały oscyloskopem, ale pewnie nie masz takiej możliwości.

Jak zaczniesz zmieniać sterownik, to będą mogli z czystym sumieniem spuścić Cię na drzewo.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

z pomoca kolegi przylutowalem noge tranzystora,chialem wymienic sterownik i tu zonk. nie moge odkrecic czujnika w srodku pompy. jakis palant zakrecil na kleju czy cos, ukrecilem dwa klucze. dostep jest kiepski, a szczegolnie jezeli pompa jest w samochodzie wiec moje mozliwosci sie wyczerpaly. jakies sugiestie ?