Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chłodnica czy termostat

Featured Replies

Napisano

Witam

Własciwie chciałby potwierdzić moje przypuszczenia i rozumowanie żeby nie wyrzucić na próżno kasiory. Sprawa dotyczy punto 1 ale zasada działania to sama co w SC

Zrobiło sie cieplej i moje punto dość mocno sie grzeje tzn w mieście 4-5km i włacza sie wentylator nawet nie potrzeba dużych korków Schładza i tak co chwile . Na trasie jadać ok 100 jest ok ale jadąc but.gif w podłodze przez 10-15km temperatura tez rośnie jak odpuszcze wraca do normy.

Obstawiam zakamieniona chłodnice i nawet próbowałem płukac układ płukaczem ale bez efektu.

Przyszła mi tez do głowy mysl że może termostat nie otwiera sie do konca i dlatego sie grzeje tylko ze o ile dobrze pamietam wentylator załacza sie przy wzroscie temperatury w chłodnicy poprzez czujnik zwierny wiec raczej nie całkiem otwarty termostat odpada bo nie właczał by sie wentylator? Uszkodzona pompa raczej tez odpada bo jesli słabo by pompowała ciecz to grzał by sie na wolnych obrotach a na wysokich powinno teoretycznie byc OK

Czy dobrze rozumuje ?

UPG raczej odpada bo w trasie jest OK

Wszelkie rady mile widziane

Napisano

u mnie problem z grzaniem w lato i brakiem ogrzewania w zimę ustąpił po zmianie termostatu na taki, który szedł w oryginale. czyli BEHR.

wszystkie vernety, wahlery i inne badziewa powodowały to co opisałem w pierwszym zdaniu smile.gif

seja miałem 10 lat, więc trochę miałem z tym przebojów.

Napisano

> Witam

> Własciwie chciałby potwierdzić moje przypuszczenia i rozumowanie żeby nie wyrzucić na próżno

> kasiory. Sprawa dotyczy punto 1 ale zasada działania to sama co w SC

> Zrobiło sie cieplej i moje punto dość mocno sie grzeje tzn w mieście 4-5km i włacza sie wentylator

> nawet nie potrzeba dużych korków Schładza i tak co chwile . Na trasie jadać ok 100 jest ok ale

> jadąc w podłodze przez 10-15km temperatura tez rośnie jak odpuszcze wraca do normy.

> Obstawiam zakamieniona chłodnice i nawet próbowałem płukac układ płukaczem ale bez efektu.

> Przyszła mi tez do głowy mysl że może termostat nie otwiera sie do konca i dlatego sie grzeje tylko

> ze o ile dobrze pamietam wentylator załacza sie przy wzroscie temperatury w chłodnicy poprzez

> czujnik zwierny wiec raczej nie całkiem otwarty termostat odpada bo nie właczał by sie

> wentylator? Uszkodzona pompa raczej tez odpada bo jesli słabo by pompowała ciecz to grzał by

> sie na wolnych obrotach a na wysokich powinno teoretycznie byc OK

> Czy dobrze rozumuje ?

> UPG raczej odpada bo w trasie jest OK

> Wszelkie rady mile widziane

W zasadzie to na wiosnę często tak "dziwnie" układ chłodzenia pracuje.

Prawdopodobnie po zimie chłodnica ma na sobie z wierzchu jakieś związki po zimowej soli i słabo odprowadza ciepło.

Umyć ją dobrze co kilka dni bieżącą wodą. Może płyn do mycia alufelg ?

Jeżeli się nie gotuje, to do lata powinno "dojść do siebie".

Napisano
  • Autor

> W zasadzie to na wiosnę często tak "dziwnie" układ chłodzenia pracuje.

> Prawdopodobnie po zimie chłodnica ma na sobie z wierzchu jakieś związki po zimowej soli i słabo

> odprowadza ciepło.

> Umyć ją dobrze co kilka dni bieżącą wodą. Może płyn do mycia alufelg ?

> Jeżeli się nie gotuje, to do lata powinno "dojść do siebie".

Chłodnica myta i płukana wyjmowana z auta po zastosowaniu płukacza i umytazewnatrz i wewnatrz wiec raczej nie sadze zeby cos na zewnatrz ja zatykało

Napisano
  • Autor

> u mnie problem z grzaniem w lato i brakiem ogrzewania w zimę ustąpił po zmianie termostatu na taki,

> który szedł w oryginale. czyli BEHR.

> wszystkie vernety, wahlery i inne badziewa powodowały to co opisałem w pierwszym zdaniu

> seja miałem 10 lat, więc trochę miałem z tym przebojów.

Ja na brak ogrzewania w zimie nie narzekałem grzało super

Napisano
padniety termostat. na cieplym nie otwiera sie do konca, a w trasie za szybko przymyka.
Napisano
  • Autor

> padniety termostat. na cieplym nie otwiera sie do konca, a w trasie za szybko przymyka.

ale czy jak by termostat nie otwierał do konca to właczał by sie wentylator którym steruje czujnik w chłodnicy ? Jesli dobrze rozumuje to przy zamknietym termostacie chłodnica powinna byc zimniejsza i wtedy czujnik nie powinien załaczać wentylatora ?

Napisano

ale przez chlodnice plynie, tylko za slabo i nie oddaje dosc ciepla, zeby schlodzic silnik, ale chlodnica temperature osiaga, zeby sie zalaczyl wentylator. w trasie termostat sie przymyka i dlatego sie znowu nagrzewa.

termostat mozesz sprawdzic bez kupowania nowego - czyt. bez kosztow. ok.gif

Napisano
  • Autor

> ale przez chlodnice plynie, tylko za slabo i nie oddaje dosc ciepla, zeby schlodzic silnik, ale

> chlodnica temperature osiaga, zeby sie zalaczyl wentylator. w trasie termostat sie przymyka i

> dlatego sie znowu nagrzewa.

> termostat mozesz sprawdzic bez kupowania nowego - czyt. bez kosztow.

Właśnie wyjełem termostat przejade sie jutro bez trasa co zawsze wentylator załaczał sie kilka razy i zobaczymy mam nadzieje zże masz rcje i to termostat a nie zakamieniona chłodnica

Napisano
  • Autor

Miałes racje Dzieki Faktycznie termostat walniety sprawdzałem w garnku i dopiero jak woda sie gotowała to sie otwierał jak tylko woda przestała bulgotać to sie zaraz zamykał Wymieniłem na nowy i jest OK

Dzieki ok.gif