Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zasięg na jednym baku w MJ

Featured Replies

Napisano

Witam,

pytanko do posiadaczy Pand MJ: Jaki macie mniej więcej zasięg na jednym baku paliwa, i czy po wstępnym dotarciu silnika się on wydłużył wink.gif

Jeżeli się wydłużył to bardzo bym prosił o podanie zasięgu poprzedniego, teraźniejszego i ile trwało docieranie (te mityczne 2tyś.?)

Pozdrawiam

P.S. zresztą zasięg benzynowych też z ciekawości z chęcią poznam

Napisano

> Witam,

> pytanko do posiadaczy Pand MJ: Jaki macie mniej więcej zasięg na

> jednym baku paliwa, i czy po wstępnym dotarciu silnika się on

> wydłużył

> Jeżeli się wydłużył to bardzo bym prosił o podanie zasięgu

> poprzedniego, teraźniejszego i ile trwało docieranie (te

> mityczne 2tyś.?)

> Pozdrawiam

> P.S. zresztą zasięg benzynowych też z ciekawości z chęcią poznam

U mnie na benz. max zasięg udało się uzyskać na poziomie ok 700 km. Piszę ok dlatego że po zapaleniu rezerwy miałem przejechane 640 km a rezerwa jet na ok 80 - 100 km palacz.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie na benz. max zasięg udało się uzyskać na poziomie ok 700 km.

> Piszę ok dlatego że po zapaleniu rezerwy miałem przejechane 640

> km a rezerwa jet na ok 80 - 100 km

Wow!! to chyba w trasie? claps.gif

Napisano

pierwszy bak: 630km

miasto (do pracy mam ~5km):

najwiekszy zasieg: 750km

standardowy (ostatnie kilka tankowan - zima) zasieg: 700km

trasa:

najwiekszy zasieg: ~900km

standardowo: 800km

z przytupem: 750-700km...

roznica w spalaniu po 2kkm, teraz tez pali mniej niz np pol roku temu ale subtelnie mniej

Napisano
  • Autor

To sporo, cholera ja na pierwszym baku - 480 km. Teraz też na dużo więcej się nie zanosi buu.gif Przebieg 890 km

Do tej pory, raczej krótkie przejazdy w korkach.

Napisano

Na jednym baku w moim misku najwiecej zrobilem 966 km a tak srednio to 780 - 840 docieranie okolo 5 tys i zwiekszy ci sie z 650 do okolo 700 - 800 oczywiscie zalezy od nogi. pozdr grinser006.gif

Napisano

> i czy po wstępnym dotarciu

Mogę spytać, co docieracie?? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Mogę spytać, co docieracie??

silnik?

Napisano

> silnik?

Nie żebym się czepiał - ale w Pandach raczej nowe i nowoczesne silniki są...

A według jakich zasad trwa te docieranie?

Napisano

Mi przy spokojnej jezdzie na trasie zwykle rezerwa sie pojawiala przy 600-650 km , tankowalem i wychodzilo spalanie cos w poblizu 4,0

Napisano

> Mi przy spokojnej jezdzie na trasie zwykle rezerwa sie pojawiala przy

> 600-650 km , tankowalem i wychodzilo spalanie cos w poblizu 4,0

Ale to raczej nie była odpowiedź na moje pytanie... oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Ale to raczej nie była odpowiedź na moje pytanie...

Ale była na moje, tzn. na pytanie postawione w temacie wątku, tak? grinser006.gif

Co do docierania: zwał jak zwał, ale faktycznie jest tak, że po pewnej ilości przejechanych kilometrów, trochę się silnik układa i w tym modelu zaczyna mniej palić. Docieranie silnika jako termin w tym właśnie sensie zostało tu użyte.

Czy należy/trzeba docierać nowe silniki to temat na osobny wątek chyba, bo zdania są tu podzielone...

Pozdrawiam

Napisano

>faktycznie jest tak, że po pewnej ilości przejechanych kilometrów, trochę się silnik układa i w tym modelu zaczyna mniej palić.

A mi tam nic sie nie dotarlo ani nie ulozylo i pali jak na poczatku. na baku przejezdzam najwyzej 500 km. Fakt ze w miescie. Pewnie mam jakis popsuty silnik albo za duzo waze wink.gif)))

Napisano

> Mogę spytać, co docieracie??

klocki i szczęki hamulcowe jak Ja zlosnik.gif

Napisano

po

> pewnej ilości przejechanych kilometrów, trochę się silnik układa

> i w tym modelu zaczyna mniej palić.

Docieraj dalej może Ci się uda zakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gifrotfl.gif

powiem Ci tylko że to nie Polonez

Napisano

> po

> Docieraj dalej może Ci się uda

> powiem Ci tylko że to nie Polonez

Jak zatem wytłumaczyc fakt ze po pewnym przebiegu spalanie nieznacznie spada? W moim przypadku o około litr na setkę.

Napisano

> Jak zatem wytłumaczyc fakt ze po pewnym przebiegu spalanie

> nieznacznie spada? W moim przypadku o około litr na setkę.

Trochę plączesz... Nieznacznie spada i mówisz około litr na setkę - skoro spalanie jest poniżej 5 litrów to to nieznacznie daje ponad 20% !!! I o ile z tym, że nieznacznie spada mogę się zgodzić, to w ten litr nie uwierzę. Zbyt wiele kilometrów przejechałem silnikami jtd - stąd i moje stwierdzenie.

A co do docierania - skoro ktoś wyżej cytuje - "że zdania są podzielone" - obecne możliwości technologiczne (chodzi o dokładność obróbki - czyli wykonania) powodują, że silników już się nie dociera - są one dokładnie montowane z dokładnie spasowanych części. I stąd ich długowieczność. Pod warunkiem strarannej obsługi - regularnych wymian oleju, regularnych przeglądów oraz przestrzegania zasad pracy np turbiny (o czym wielu użytkowników silników z turbo często nie wie - i to też i z tego kącika, czego przykładem odrębny wątek i dziwaczne zdania na temat pracy turbiny).

Przepraszam że tak długo...

Napisano

> Jak zatem wytłumaczyc fakt ze po pewnym przebiegu spalanie

> nieznacznie spada? W moim przypadku o około litr na setkę.

Uprzedziles mnie wlasnie z tym pytaniem...

Napisano

> To sporo, cholera ja na pierwszym baku - 480 km. Teraz też na dużo

> więcej się nie zanosi Przebieg 890 km

> Do tej pory, raczej krótkie przejazdy w korkach.

e z takim przebiegiem to nie ma cudow... Multijety sa lakome za mlodu, kiedy dorastaja to bastuja... i w zaleznosci od egzemplarza powinno sie spalanie zmniejszyc po 2kkm, czasem po 5kkm... bedzie dobrze waytogo.gif

Napisano

> Trochę plączesz... Nieznacznie spada i mówisz około litr na setkę -

> skoro spalanie jest poniżej 5 litrów to to nieznacznie daje

> ponad 20% !!! I o ile z tym, że nieznacznie spada mogę się

> zgodzić, to w ten litr nie uwierzę. Zbyt wiele kilometrów

> przejechałem silnikami jtd - stąd i moje stwierdzenie.

Panda Fihyca akurat wyposazona jest w silniczek Fire 1.2... biglaugh.gif

edit: btw spalania w Pandkach, byl kiedys u nas taki watek... i okazuje sie ze sporo Pand staje sie oszczedniejsze wraz z przebiegiem...

Napisano

a ja mam troche taka teorie, ze czlowiek tez sie musi przyzwyczaic do autka i po prostu z czasem bardziej optymalnie je prowadzi, lepiej wie kiedy zmienic bieg itp

Napisano

ja zaraz na początku (może nawet na pierwszym baku) przejechałem ok. 725 km i zabrakło mi paliwa na skręcie w prawo yikes.gif

na szczęście było to blisko stacji benzynowej i zaraz niedaleko ASO (wykasowanie błędu pompy paliwa).

ale od tego czasu nie wyjeżdżam baku do ostatniej kropli. 700km to całkiem normalny przebieg, chciałbym kiedyś mieć np 900km smirk.gif

Napisano

> U mnie na benz. max zasięg udało się uzyskać na poziomie ok 700 km.

> Piszę ok dlatego że po zapaleniu rezerwy miałem przejechane 640

> km a rezerwa jet na ok 80 - 100 km

a propos rezerwy to właściwie ile na prawdę jest litrów paliwa w baku w momencie zapalenia się lampki rezerwy confused.gif

czy to zależy od egzemplarza, modelu, czy jest to wartość stała, bo podejrzewam, że rzeczywistość rozmija się z danymi fabrycznymi.

jak na mój gust to będzie ok 5 litrów niewiem.gif

Napisano

> a propos rezerwy to właściwie ile na prawdę jest litrów paliwa w baku

> w momencie zapalenia się lampki rezerwy

> czy to zależy od egzemplarza, modelu, czy jest to wartość stała, bo

> podejrzewam, że rzeczywistość rozmija się z danymi fabrycznymi.

> jak na mój gust to będzie ok 5 litrów

Szczerze to nie sprawdzałem nigdy bo jeszcze nigdy na rezerwie nie jeździłem grinser006.gif

Ale przyjmuje się ze powinno paliwa starczyc na jakieś 80 - 100 km czyli ok 5 - 6 L palacz.gif

Napisano

Nie dyskutować tu z Panem inżynierem od Fiatów - zapewniam was że wiedzę ma większą w temacie JTD. Sam mam takie coś i nie pamietam żeby mi spodło spalanie o litr jak moje cudeńko było brand new. Podejrzewam że kolega pierdolety opowiada że zużycie może tak się zmniejszyć.

Napisano

> przeglądów oraz przestrzegania zasad pracy np turbiny (o czym

> wielu użytkowników silników z turbo często nie wie - i to też i

> z tego kącika, czego przykładem odrębny wątek i dziwaczne zdania

> na temat pracy turbiny).

> Przepraszam że tak długo...

Nie przepraszaj tylko trza edukować kolesi bo siadają na JTD i myśli że pan i władca szos a przy okazji mistrz jazdy o kropelce. Dlaczego padają turbiny - bo rano jak jest zimny trzeba mu dowalić ze 4000 tys na obrotomierz i wtedy jest lepsze zmarowanie odchodzi devil.gif a nie pyr pyr 40 kmh (25 mil) i korki za sobą ciągać - silnik musi poczuć kto tu rządzi. spineyes.gifzakrecony.gifrotfl.gif

Napisano

wątpię z tymi 800 km - Ja swoją przejechałem 1100 a bak mam 60 l.

Napisano

coś dużo ci pali ale w bajki 750-800 nie wierzę. real to 700 km max.

Napisano

ciekawa teoria - ciekawe też że nie zauważona przez innych

Napisano

jak by moja paliła 7.3 to bym się z nią rozstał. Owszem pali 7.3 w trasie przy prędkości powyżej ok 160 kmh (100 mph). devil.gif w city ok 6,5 i tak nieustanie od 183.000 km

Napisano

> Nie dyskutować tu z Panem inżynierem od Fiatów - zapewniam was że

> wiedzę ma większą w temacie JTD. Sam mam takie coś i nie

> pamietam żeby mi spodło spalanie o litr jak moje cudeńko było

> brand new. Podejrzewam że kolega pierdolety opowiada że zużycie

> może tak się zmniejszyć.

Wydaje mi się że to ja napisałem że spalanie spadło o około litr. Nie opowiadam pierdoletów ale mozliwym jest że mam halucynacje. Niestety mały wpływ na mój samochód może miec specjalista od JTD bo mam 1.2 benzynowy grinser006.gif Fakt faktem jak odebrałem samochód spalanie miałem około 7,5 - 8 l (w zależniści od buta) z biegiem czasu (i przebiegu) doszedłem aktualnie do spalania 6,5 - 7.5 litra (znowu w zależności od buta) Srednio różnica wynosi mniej więcej litr. Mój przykład miał pokazać jadynie że najwyraźniej pomimo spasowania części silnika nie jest to spasowanie idealne i doskonałe a coś jeszcze troszeczkę sie układa, dopracowuje, dociera ...

Nie interesuje mnie teoretyczny wykład - stwierdzam fakty!

Napisano
  • Autor

> Docieraj dalej może Ci się uda

> powiem Ci tylko że to nie Polonez

Nie no, powaga?

No to kolega mnie zabił, bo myslałem, że to tem sam silnik... hahaha.gif

Ale tak poważniej, to wątek nie jest do końca o docieraniu, osobiście byłem przekonany, że nowe silniki tego już nie potrzebują i np. w moim drugim samochodzie Seacie Leonie z benzynowym silnikiem, (też był nowy) i nie zauważyłem jakiś spadków spalania w miarę przejeżdżania kolejnych pierwszych kiometrów.

Jednakowóż właściciele Pand z silnikiem MJ, ale nie tylko, bo i benzynowych, zauważyli u siebie pewien spadek spalania po właśnie tych 2-5 tyś. kilometrów. I to zarówno Ci z naszego kącika jak i znajowy u którego w pracy jeździ kilka Pand benzynowych, też o tym mi wspominał. Także jaki wniosek kolega wyciaga? Że wszyscy się mylą? Może i tak, ale ponieważ mój Pandolot jest nowiutki i pali trochę za dużo to maniakalno łapię się tej myśli, że to jednak prawda hehehehe. To skoro kolega jest tak sceptycznie i bojowo nastawiony to przyjmijmy, że silnik się nie dociera bo nie musi....wyrabia się pompa paliwa i mniej podaje zlosnik2.gifrotfl.gif

i wszystko jedno czemu tak się dzieje, ja się jedynie pytam czy spada czy nie i kiedy zeby.GIF

Napisano

U mnie wygladalo to tak, ze silnik ustabilizowal spalanie po przejechaniu 5000 km. Do tej granicy autko palilo nawet 5,5 w trasie, po dotarciu spalanie zaczelo sie stabilizowac i teraz pali ok 4,5 l/km. Codziennie przejezdzam 300-400 km i zuzywam polowe baku. Tak wiec na pelnym baku jestem w stanie przejechac ok 700 km.

Napisano

dzis zataknowalem, pod korek jak zawsze... 4.8l na 100 - jazda tylko miejska, czyli zasieg jakies 730km jump.gif

Napisano
  • Autor

No fajnie, dwa poprzednie posty natchnęły mnie odrobiną optymizmu. wink.gif

Na razie czekam spokojnie, mam na dzień dzisiejszy 1010 km na liczniku i zobaczę jak będzie dalej

Napisano

> Witam,

> pytanko do posiadaczy Pand MJ: Jaki macie mniej więcej zasięg na

> jednym baku paliwa, i czy po wstępnym dotarciu silnika się on

> wydłużył

> Jeżeli się wydłużył to bardzo bym prosił o podanie zasięgu

> poprzedniego, teraźniejszego i ile trwało docieranie (te

> mityczne 2tyś.?)

> Pozdrawiam

> P.S. zresztą zasięg benzynowych też z ciekawości z chęcią poznam

z zasiegiem benzyny jest roznie... u mnie zasiegi pomiedzy tankowaniami (zawsze tankuje jak ksiegowy siezaswieci) to 320 - 600 km, zaleznie od stylu jazdy i typu srodowiska w jakim jade

ale i tak takie cos jak zasieg jest dla mnie bez znaczenia

Napisano

> z zasiegiem benzyny jest roznie... u mnie zasiegi pomiedzy

> tankowaniami (zawsze tankuje jak ksiegowy siezaswieci) to 320 -

> 600 km, zaleznie od stylu jazdy i typu srodowiska w jakim jade

> ale i tak takie cos jak zasieg jest dla mnie bez znaczenia

no tak, wszytsko super poza jednym szczegolem - MJ'ty maja jednak inne paramtery techniczne wiec zasieg nie jest porownywalny ani z 1.1 ani z 1.2 benzynowym 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no tak, wszytsko super poza jednym szczegolem - MJ'ty maja jednak

> inne paramtery techniczne wiec zasieg nie jest porownywalny ani

> z 1.1 ani z 1.2 benzynowym

zgadza sie ale mustrum chcial tez wiedziec jak to jest przy benzynce:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.