Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe autko miejskie dla żony.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przyszedł czas na zmianę auta żony. 6 lat temu dobrze doradziliście zakup mazdy2, więc może i tym razem jakiś ciekawy pomysł.

Założenia:

- małe auto miejskie

- cena do 60000zł

- w miarę bogate wyposażenie

- silnik jednak wolnossący o pojemności minimum 1.4l (żeby się łatwiej ruszało zlosnik.gif)

Na razie przychodzą mi do głowy dwa samochody. Ponownie mazda 2 z silnikiem 1.5 (ale może jednak jakaś zmiana marki...) i peugeot 208 z silnikiem 1.6.

Jako że teraz jest nowa mazda 2, nie mam o niej żadnego pojęcia, o peugeot też nie.

Jakie za/ przeciw i co jeszcze możemy wziąć pod uwagę. hmm.gif

Napisano

Na Peugeota właśnie oczekuje, jak chcesz z silnikiem 1.6 to musisz się spieszyć bo od czerwca w zamian wchodzi 1.2T

W środku auto wydaje się bardzo przyjemne, materiały super, ergonomia też wydaje się ok, zobaczymy jak się będzie sprawował.

Przy ustawieniu przedniego fotela dla mnie (183cm) z tyłu zadziwiająco dużo miejsca, nie dotykalem kolanami oparcia

Napisano

Wybrac taki, ktory sie bedzie podobal. PRaktycznie kazde auta klasy B maja silnik wolnossacy. Fiesta 1.6, Pezot 1.6 (minus za deske), Inne citroeny. Optymalnie to chyba bralbym Fieste 1.4. Za 60k bedzie dobrze wyposazona. Lub Mazde 2. Ta nowa jest po prostu ladna i ma dobre osiagi. Minus za 4 gwiazdki w testach zderzeniowych.

Napisano
  • Autor

> Na Peugeota właśnie oczekuje, jak chcesz z silnikiem 1.6 to musisz się spieszyć bo od czerwca w

> zamian wchodzi 1.2T

Dziękuję za informację, bo ten silnik wydaje mi się "stworzony" do tego autka zlosnik.gif

Napisano

> Dziękuję za informację, bo ten silnik wydaje mi się "stworzony" do tego autka

To sie nie spiesz, bo ten silnik to nie jest najbardziej udana jednostka.

Ma problemy z lancuchem rozrzadu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Optymalnie to chyba bralbym Fieste 1.4.

> Za 60k bedzie dobrze wyposazona. Lub Mazde 2. Ta nowa jest po prostu ladna i ma dobre osiagi.

> Minus za 4 gwiazdki w testach zderzeniowych.

Nie wiedziałem, że fiesta ma silnik 1.4, zakładałem że tylko litrowy ecoboost. Wiesz coś więcej o tym silniku? Słyszałem kiedyś o jakimś silniku wolnossacym w fieście, który nie należał do polecanych hmm.gif

Napisano
  • Autor

> To sie nie spiesz, bo ten silnik to nie jest najbardziej udana jednostka.

> Ma problemy z lancuchem rozrzadu

Po jakim przebiegu mogą wystąpić te problemy?

Napisano

> Nie wiedziałem, że fiesta ma silnik 1.4, zakładałem że tylko litrowy ecoboost. Wiesz coś więcej o

> tym silniku? Słyszałem kiedyś o jakimś silniku wolnossacym w fieście, który nie należał do

> polecanych

Ma 1.25/1.4 i 1.6. Do wyboru do koloru. Ma tez 1.0T w 3 wariantach mocy.