Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z serii: sytuacja na drodze

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Dzis spotkala mnie (niestety nie po raz pierwszy) taka oto sytuacja. Ja to auto niebieskie. Chce dojechac do drogi oznaczonej znakiem "x".

Skrzyzowanie wyglada dokladnie tak jak narysowalem (specjalnie pojechalem jeszcze raz aby wylapac wszystkie znaki)

Dodam ze nie ma szans tak zawrocic, by nie wjechac na prawy pas (po nawrocie). Problem jest taki ze wiekszosc ludzi wjezdza w uliczke ze znakiem "ustap" obok czerwonego auta(droga do duzego blokowiska). O wiele mniej osob tam nawraca by wjechac w uliczke "X" (kilka szeregowek)

krzyz4no.png

Dzis jednak wdalem sie w pyskowke z panem z czerwonego auta. Poczytalem juz wczesniej na temat znaku P-8b (strzalka na jezdni-brak B-23 lub S3-moge zawrocic) i moim zdaniem mam pierwszenstwo.

Jednak rozmowa wygladala tak:

pan: wiesz co to jest manewr zawracania?!?

ja: kto jest na drodze glownej?!?

pan: wiesz co to jest manewr zawracania?!?

ja: kto jest na drodze glownej?!?

itd.. przez jakies 30s icon_rolleyes.gif

odpuscilem wrzucajac jedynke i odjezdzajac....pierwszy zlosnik.gif

Ale co mnie uderzylo (i to najwiekszy powod przez ktory piszy) to to, ze ow "pan" to koles okolo 45lat swiecie przekonany o swojej racji! Wychowano mnie z szacunkiem dla starszych wiec wrocilem do domu i przeczytalem kodeks na nowo.

Raz ze mam wiekszy metlik niz mialem wink.gif to jak sie mam "bronic"??

O co chodzi z tym "zawracaniem"? Rozmawialem z Kolega i on twierdzi, ze kiedys byl taki zapis ze zawracajacy ma wszystkim ustapic pierwszenstwa. Prawda to? Po raz kolejny ktos pamieta przepisy sprzed 10 lat? confused.gif

Jak mam argumentowac swoja (o ile) racje?

W nawrocie mam go po prawej rece....ale nie opuszczam przeciez drogi glownej (a dokladniej jestem na niej). A z tego co wiem, pierszenstwo okresla sie przed wjazdem na skrzyzowanie.

Aha. Nie ma szans by jakos "zasygnalizowac" chec nawrotu (np poprzez inne ustawienie auta - bardzo malo miejsca)

Dodam ze jezdze tamtedy codziennie i wolabym byc pewny swojej racji.

Pozdrwiam serdecznie i z gory dziekuje za pomoc. smile.gif

Napisano

Kiedyś rzeczywiście był przepi mówiący o tymj, że pojazd zawracający musi ustąpić wszystkim innym uczestnikom ruchu pierwszeństwa przejazdu bez względu na jakiej drodze następuje manewr zawracaniaq. Teraz juz na szczęście jest tak, że jeżeli zawracasz na drodze z pierwszeństwem to masz to pierwszeństwo - w tym przypadku to Ty miałeś racje ale muszę się przyznać, że o tej zmianie dowiedziałem się stosunkowo niedawno więc nie dziwię sie temu gościowi z czerwonego auta. Mógł być święcie przekonanyu, że przy zawracaniu powinieneś mu ustąpić - dopiero przy kolizji panowie mod.gifpolicial.gif uświadomiliby go o zmienionym przepisie.

Napisano

piekny rysunek smile.gif

zgadzam sie z przedmówca. przepis ten zmienil sie dopiero hm... pare lat temu i wiele osob uwaza [blednie] - ze to zawracajacy ma ustapic.

a przepis ten zmienial sie dokladnie wtedy jak robilem prawko i prowadzacy kurs zwrocil nam na to szczegolna uwage!

wiec wg mnie to Ty miales pierwszenstwo [no chyba ze przepisy znowu sie zmienily, ale w to watpie]

pozdr.

pitq

Napisano

Według obecnych przepisów masz pierszeństwo przed osobami wyjeżdzającymi z drogi podporządkowanej.

Przerabialeł niedawno przepisy bo małżowinka przymierzała się do prawka.

Napisano

No to tak samo jak robilem prawko te pare lat temu stary wykladowca wlasnie o tym mowil, a np. prawo do opuszczania skrzyzowania UE podobno nie mozna opuscic na czerwonym swietle ( chore ) ciekawe jak sie blokuje ruch to co bedzie, ale prawko UE w przypadku kolizji z naszym ma wyrzszy priorytet.

Napisano
  • Autor

> ja gdybym był zarządcą

> tego odcinka, postawiłbym tam bez dyskusji zakaz zawracania.

Tym samym narazil bys sie na liczne protesty mieszkancow drogi "x".

Dodam ze to miejsce do skretu/zawracania powstalo stosunkowo niedawno (jakies 2 lata temu) z petyscji mieszkancow blokow jak i drogi "x".

Aby wjechac w droge "x" badz nawet osiedlowa trzeba bylo nadkladac ok 3km i zawracac na bardzo ruchliwym rondzie.

Znak zakaz zawracania bylby wiec...hmmm...niesprawiedliwy niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.