Napisano 29 Maja 201511 lat Witam. Przymierzam się do remontu c.o. i szukam pieca. Powierzchnia 50m2, ocieplone. Paliwo napewno: węgiel, drewno. Może koks trociny, miał, budżet max 2kPLN Moc 6 czy 8 Kw? Górne czy dolne spalanie? Jakieś konkretne modele?
Napisano 29 Maja 201511 lat > Witam. Przymierzam się do remontu c.o. i szukam pieca. > Powierzchnia 50m2, ocieplone. Paliwo napewno: węgiel, drewno. > Może koks trociny, miał, budżet max 2kPLN > Moc 6 czy 8 Kw? Górne czy dolne spalanie? Jakieś konkretne modele? Jak z bojler to 8 kw górne spalanie
Napisano 30 Maja 201511 lat > Paliwo napewno: węgiel, drewno. > Może koks trociny, miał, budżet max 2kPLN ja Ci dam mial! dzieci wlasne i sasiadow truc chcesz?
Napisano 30 Maja 201511 lat Autor > ja Ci dam mial! dzieci wlasne i sasiadow truc chcesz? No co, no co? Tak tylko pytam coby można był używać różnych paliw
Napisano 30 Maja 201511 lat > ja Ci dam mial! dzieci wlasne i sasiadow truc chcesz? Przy górnym spalaniu w dobrym piecu miał jest ok Jak zmieniłem piec 15 lat temu na górnego spalania to w połowie sezonu się mnie sąsiedzi pytali czy ja palę w tym nowym piecu. Bo u mnie się z komina nie dymi Trochę dymu przy rozpalaniu i tyle Komin przez 15 lat czysciłem RAZ Byłem zobaczyć po zimie i cegły można liczyć Wybieram pył z czyścika w piwnicy i tyle. A miał to i tak rarytas w porównaniu do mułu i flotu jakim palę. Grunt to dobry piec
Napisano 30 Maja 201511 lat > No co, no co? Tak tylko pytam coby można był używać różnych paliw Grunt to dywersyfikacja
Napisano 30 Maja 201511 lat > Witam. Przymierzam się do remontu c.o. i szukam pieca. > Powierzchnia 50m2, ocieplone. Paliwo napewno: węgiel, drewno. > Może koks trociny, miał, budżet max 2kPLN > Moc 6 czy 8 Kw? Górne czy dolne spalanie? Jakieś konkretne modele? Masz ogrzewanie powietrzne, że szukasz pieca? Do grania wody CO i CWU służy KOCIOŁ.
Napisano 30 Maja 201511 lat > ja Ci dam mial! dzieci wlasne i sasiadow truc chcesz? A o co chodzi z tym truciem? Ja mam kocioł górnego spalania, pale e nim już 6 rok, wyłącznie miałem. Dymu podczas palenia mam mniej niż sąsiad który w kopciuchu drewnem pali, a do tego zamiast gania do kotła co 2-3 godziny, chodzę co 2-3 dni.
Napisano 30 Maja 201511 lat > A o co chodzi z tym truciem? > Ja mam kocioł górnego spalania, pale e nim już 6 rok, wyłącznie miałem. > Dymu podczas palenia mam mniej niż sąsiad który w kopciuchu drewnem pali, a do tego zamiast gania > do kotła co 2-3 godziny, chodzę co 2-3 dni. http://pl.wikipedia.org/wiki/Aerozole_atmosferyczne http://pl.wikipedia.org/wiki/PM2,5
Napisano 30 Maja 201511 lat > http://pl.wikipedia.org/wiki/Aerozole_atmosferyczne > http://pl.wikipedia.org/wiki/PM2,5 Albo linki ci się pomyliły albo nie wiem o co chodzi
Napisano 30 Maja 201511 lat > Albo linki ci się pomyliły albo nie wiem o co chodzi To, ze Ty dymu nie widzisz, to nie znaczy, ze nie emitujesz pylow szkodliwych dla zdrowia.
Napisano 31 Maja 201511 lat > To, ze Ty dymu nie widzisz, to nie znaczy, ze nie emitujesz pylow szkodliwych dla zdrowia. To wolisz mój nie widoczny czy kogoś kto pali mokrą sosna np.
Napisano 31 Maja 201511 lat > A o co chodzi z tym truciem? > Ja mam kocioł górnego spalania, pale e nim już 6 rok, wyłącznie miałem. > Dymu podczas palenia mam mniej niż sąsiad który w kopciuchu drewnem pali, a do tego zamiast gania > do kotła co 2-3 godziny, chodzę co 2-3 dni. Obsługa kotła co 2-3 dni? Zdradzisz nam co to za kocioł, jakiej mocy i jaki dom nim ogrzewasz?
Napisano 31 Maja 201511 lat > Obsługa kotła co 2-3 dni? Zdradzisz nam co to za kocioł, jakiej mocy i jaki dom nim ogrzewasz? Pewnie z podajnikiem i palnikiem retortowym, który jest, jakby nie patrzeć - górnego spalania.
Napisano 31 Maja 201511 lat > To wolisz mój nie widoczny czy kogoś kto pali mokrą sosna np. wole kogos okazjonalnie w kominku drewnem (695g/GJ), niz regularnie mialem (810g/GJ).
Napisano 1 Czerwca 201511 lat > Obsługa kotła co 2-3 dni? Zdradzisz nam co to za kocioł, jakiej mocy i jaki dom nim ogrzewasz? zasypowy mialowiec o mocy 19kW ogrzewający dom o pow. ok. 80 m2 zbudowany z suporexu +20 cm styro i 15cm wełny pod dachem. Na kaloryferach głowice termostatyczne, kocioł ustawiony na 60 stopni, brak cwu samo co Kocioł produkcji rzemieślniczej z pleszewa. Ta obsługa co 2-3 dni dotyczyła zimy, obecnie 2,5 do 3 tygodni Aha temp. w domu min. 24 stopnie
Napisano 1 Czerwca 201511 lat > wole kogos okazjonalnie w kominku drewnem (695g/GJ), niz regularnie mialem (810g/GJ). Kominek inna bajka i to przy założeniu że ktoś opala go tym czym powinien. Odnieś się do mojego pytania powyzej
Napisano 1 Czerwca 201511 lat > Kominek inna bajka i to przy założeniu że ktoś opala go tym czym powinien. > Odnieś się do mojego pytania powyzej Skoro pisze o kominku, to znaczy, ze jestem przeciwko kotlom C.O. opalanych paliwami stalymi o duzej emisij pylow w ogole. Nie jestem co prawda kompetentny w tym temacie, ale zdaje sie dobrze byloby ograniczyc wybor do kotlow jedynie podajnikowych (retortowych) klasy minimum 5 (ponoc w Niemczech jest dofinansowanie do kotlow o lepszych parametrach, niz wymagane do klasy 5).
Napisano 1 Czerwca 201511 lat > zasypowy mialowiec o mocy 19kW ogrzewający dom o pow. ok. 80 m2 zbudowany z suporexu +20 cm styro > i 15cm wełny pod dachem. > Na kaloryferach głowice termostatyczne, kocioł ustawiony na 60 stopni, brak cwu samo co > Kocioł produkcji rzemieślniczej z pleszewa. > Ta obsługa co 2-3 dni dotyczyła zimy, obecnie 2,5 do 3 tygodni > Aha temp. w domu min. 24 stopnie Czyli wielka komora zasypowa, pewnie dmuchawa dyktuje tempo i tak się w nim powolutku pali. Nie masz problemów z zamulaniem komina, gdy kocioł 19kW jedzie na ułameczku mocy? Ile ton miału na sezon Ci idzie?
Napisano 1 Czerwca 201511 lat > Czyli wielka komora zasypowa, pewnie dmuchawa dyktuje tempo i tak się w nim powolutku pali. Nie > masz problemów z zamulaniem komina, gdy kocioł 19kW jedzie na ułameczku mocy? Ile ton miału na > sezon Ci idzie? Co do mialu to kiedyś jak dom nie był ocieplony, był z zewnątrz goły suporex bez tynku nawet a prześwity ścian zakrywal jedynie cienki wewnętrzny tynk gipsowy to w okresie od września do końca maja schodziło mi jakieś 4 tony. Teraz w grudniu ocieplone budę, a w pierwszej połowie stycznia skończył się v opał, to od połowy stycznia mam jeszcze garstka mialu, to myślę że starczy mi to równo do końca czerwca, a zakupiłem wówczas 630 kg
Napisano 2 Czerwca 201511 lat Autor Może się powtórzę, ale..., ale..., aleeee? > Jakieś konkretne modele, albo chociaż producenta polecicie?
Napisano 2 Czerwca 201511 lat > Może się powtórzę, ale..., ale..., aleeee? > > Jakieś konkretne modele, albo chociaż producenta polecicie? Pleszew kotły, pod tym hasłem szukaj