Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prasa do łożysk, robił ktoś?

Featured Replies

Napisano

Chcę zrobić sobie prasę do łożysk. Montował ktoś w domu takie cudo? Jakie konkretnie materiały wykorzystaliście? Na aledrogo masę tanich, ale czy to nie jest z gównianego materiału zrobione?

f_prasa12t_pl_1.jpg

Napisano

> Chcę zrobić sobie prasę do łożysk. Montował ktoś w domu takie cudo? Jakie konkretnie materiały

> wykorzystaliście? Na aledrogo masę tanich, ale czy to nie jest z gównianego materiału

> zrobione?

Podpytaj tez specow od zawieszen - to to samo, co prasy do tulejek metalowo-gumowych w wahaczach.

Napisano

> Chcę zrobić sobie prasę do łożysk. Montował ktoś w domu takie cudo? Jakie konkretnie materiały

> wykorzystaliście? Na aledrogo masę tanich, ale czy to nie jest z gównianego materiału

> zrobione?

Miałem podobny dylemat jakiś czas temu. Miałem robić to sam, ale po podliczeniu materiałów odpuściłem. Kupiłem takie coś i daje radę - już trochę łożysk i innych robótek załatwiła. Konstrukcja niezła - nie jest może szczytem stabilności, ale też nie wygina się w żaden niepokojący sposób. Egzemplarz, który kupiłem był nieco niedokładnie zrobiony w kwestii otworów na podnośnik, ale obeszło się bez przeróbek.

Napisano

> Miałem podobny dylemat jakiś czas temu. Miałem robić to sam, ale po podliczeniu materiałów

> odpuściłem. Kupiłem takie coś i daje radę - już trochę łożysk i innych robótek załatwiła.

> Konstrukcja niezła - nie jest może szczytem stabilności, ale też nie wygina się w żaden

> niepokojący sposób. Egzemplarz, który kupiłem był nieco niedokładnie zrobiony w kwestii

> otworów na podnośnik, ale obeszło się bez przeróbek.

Podłączam się całkowicie pod powyższą opinię, też mam takie ustrojstwo, daje radę ogólnie, chociaż cudo to nie jest i uwagi mam dokładnie takie jak kolega powyżej.

Napisano

Wg mnie najlepsze wyjście. Gdyby miał spawarkę i jakiś hydrauliczny podnośnik to można by to zrobić samemu, ale w przypadku braku podstawowych elementów to mija się z celem. Taki podnośnik 10T kosztuje około 80-120zł.

Napisano

Jak masz materiał i spawarkę, to rób. Jak masz to wszystko kupować a spawarkę pożyczać, to kup gotowca. Co najwyżej sobie podorabiasz jakieś przejścówki/końcówki do wyciskania różnych rzeczy.

Stal, nawet na złomie, obecnie jest droga.

Napisano

też się zastanawiałem czy robić.

Tylko, że jak człowiek chce robić to zawsze nawymyśla przeróbek i robi "dla siebie".

To co na foto w 1 poście to lekko mówiąc konstrukcyjnie dupy nie urywa. Oglądałem z 5 pras różnego wykonania.

W końcu kupiłem porządnego gotowca i po sprawie - a i tak jedno usprawnienie musiałem zrobić zlosnik.gif