Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ubezpieczenie OC

Featured Replies

Napisano

witam

jutro sprzedaje moje mondeo:(no i nie chce zeby mi przepadla pozostala do wykorzystania skladka OC za ponad 7 miesiecy.Umowilem sie z gosciem ze spiszemy pismo ze on rezygnuje z polisy no ale wiadomo musi do domu dojechac.Baba w ubezpieczalni HDi samopomoc kazala mi zrobic ksero polisy i mu przekazac.Czy tak to powinno wygladac?pozdrawiam

Napisano

ubezpieczenie bieze kupujacy a Ty sobie zostaw xero do pokazania polisy przy rezygnacji ...

a pozatym on ma 30 dni czyli zostaje Ci 6 miesiecy do zwrotu ..

(kupujacy rezygnaje z wykorzystania OC do konca jego ważności ale 30 dni ma na wykupienie nowego swojego)

chyba tak

Napisano

Powoli. Sprzedajesz auto razem z polisą OC. Ubezpieczenie dotyczy auta a nie kierowcy. Wysyłasz do ubezpieczyciela zawiadomienie że dn. ... sprzedałeś auto takiemu a takiemu gościowi. Nowy nabywca może w ciągu 30 dni zrezygnować z Twojego ubezpieczenia (ale nie musi). Jeśli wyśle do firmy ubezpieczeniowej rezygnacje to ma obowiązek powiadomić o tym również Ciebie. W tym momencie masz prawo wystąpić do firmy ubezpieczeniowej o zwrot niewykorzystanej składki za polisę OC. Firma odliczy 30 dni i za pełne misiące wróci Ci składkę. Wszystkie sprawy z firmą ubezpieczeniową można realizować za pośrednictwem fax-u.

Napisano

> Powoli. Sprzedajesz auto razem z polisą OC. Ubezpieczenie dotyczy

> auta a nie kierowcy. Wysyłasz do ubezpieczyciela zawiadomienie

> że dn. ... sprzedałeś auto takiemu a takiemu gościowi. Nowy

> nabywca może w ciągu 30 dni zrezygnować z Twojego ubezpieczenia

> (ale nie musi). Jeśli wyśle do firmy ubezpieczeniowej rezygnacje

> to ma obowiązek powiadomić o tym również Ciebie. W tym momencie

> masz prawo wystąpić do firmy ubezpieczeniowej o zwrot

> niewykorzystanej składki za polisę OC. Firma odliczy 30 dni i za

> pełne misiące wróci Ci składkę. Wszystkie sprawy z firmą

> ubezpieczeniową można realizować za pośrednictwem fax-u.

Zgadza się.Ale ty go postaw przed faktem dokonanym i daj mu to już do podpisu wtedy ten podpisany przez niego blankiet dajesz do ubezpieczyciela i oni zwracają ci składkę(pamiętaj liczy sie zawsze ten blankiet z podpisem kupującego ) ale o miesiąc póżniej niż sprzedałes auto bo on miesiac moze jezdzic mimo ze podpisał rezygnację.Nawet jak będzie chciał korzystac dalej z twojego OC czyli będzie chciał dopłacić ewentualną róznicę bądz nie będzie takowej róznicy pośrednik ubezpieczeniowy zapyta go czy nie podpisywał rezygnacji i on wtedy ptrzypomni sobie ze cos takiego mu podsunąłeś pod nos i wykupi nowe ubezpieczenie-wiem bo robiłem tak 3 razy cool.gif

Napisano

> witam

> jutro sprzedaje moje mondeo:(no i nie chce zeby mi przepadla

> pozostala do wykorzystania skladka OC za ponad 7

> miesiecy.Umowilem sie z gosciem ze spiszemy pismo ze on

> rezygnuje z polisy no ale wiadomo musi do domu dojechac.Baba w

> ubezpieczalni HDi samopomoc kazala mi zrobic ksero polisy i mu

> przekazac.Czy tak to powinno wygladac?pozdrawiam

A jednak dajesz ksero OC. Sprzedajesz auto i przekazujesz kupujacemu i dowod rejestracyjny i ksero polisy OC. Polise OC i AC sobie zostawiasz bo i tak kolesiowi nic po niej a potem dostarczasz ubezpieczycielowi razem z oswiadczeniem kupujacego o zrzeczeniu sie tej polisy. On moze podpisac Ci oswiadczenie ktore spowoduje ze zwroca Ci niewykorzystana czesc OC. Kobita ktora ubezpiecza auta w calej mojej rodzinie dala mi takie oswiadczenie i brzmi ono jakos tak:

Oswiadczam ze ja nizej podpisany, zrzekam sie ubezpieczenia OC na samochod marki xxx o numerze rejstracyjnym xxx po uplywie okresu 30 dni od daty zawarcia umowy kupna-sprzedazy. Jestem swiadom ze musze zawrzec nowe ubezpiecznie przed koncem tego terminu.

Ja pare dni temu sprzedalem i kupilem auto wiem jestem na bezaco.

Jak sprzedaz to od razu wyrejestruj auto, zaoszczedzi Ci to problemow gdyby nowy wlasciciel sie tym autem rozwalil.

Jak kupisz nowe to od razu wyslij wypowiedzenie umowy ubezpieczycielowi OC poprzedniego wlasciciela bo Ci przedluzą i bedziesz musial placic.

Napisano

> Jak sprzedaz to od razu wyrejestruj auto, zaoszczedzi Ci to problemow

> gdyby nowy wlasciciel sie tym autem rozwalil.

Miej umowę taką ze jemu dajesz kserokopie a ty masz oryginał i wpisz godzinę sprzedazy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.