Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd 1,9 120 KM Multijet

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Przyszedł czas na wymiane rozrządu , kompletnego , jako że w serwisie drogo kupię części sam .Pytanie jakiej firmy kupić ?co jest w oryginale w tych silnikach INA ?

Napisano

jakiej firmy kupić ? - RICAMBI ORIGINALI , oryginalnie jest odprzęt Dayco dawany , a pasek Dayco jest z powłoką teflonową w tym silniku ;

bo Dayco robi dla fiata

Napisano

> a gdzie kupić taki zestaw w dobrej cenie

chwilowo właśnie lipa , bo były po 250 pln bez pompy wody (pompę się dokupuje metelli i jest ok ) , sam poluje ojcowi do grande punto z tym samym silnikiem , jedynie na allegro wisi kpl ori za 600 pln z pompą wody

Napisano
  • Autor

jakby co się pojawiło to pisz , ja jak znajde tez to zrobię

Napisano

> jakby co się pojawiło to pisz , ja jak znajde tez to zrobię

spoko ok.gif

chyba że się tobie spieszy to bierz zestaw dayco i pompę metelli

Napisano

a ile policzyli?

Napisano

> 1200 pln w tym 400 pln robocizna

strasznie dużo no.gif , a robocizna to chyba tak średnio , mi aso fiat za robociznę bierze zazwyczaj ok 300 -350 pln

ja się z całością zamykam zazwyczaj w 800pln , z ori rozrządem oczywiście , bo innych nie kupuję

Napisano

Sprawdź w ASO Jata, ostatnio mieli dobre promocje na części grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pasek bez powłoki teflonowej ? Ale w sumie takie robi tylko dayco , w ori raczej tego nie dają ;)

jak to nie , ori też oczywiście  występują z powłoką teflonową , bo właśnie dayco robi dla fiata te paski , po prostu ten zestaw rozrządu nie jest typowo do multijet 120KM 

Napisano

To po co brać "ori" zestaw , żeby mieć pudełka z napisem ricambi ? A rolki są takie same jak w pudełkach febi/ina/skf itp.

Jak miałem fiata stilo 1,9jtd kupiłem pasek bosch , rolki ina w ASO wymienili (~300zł) i do sprzedaży auta (~4lata) śmigało elegancko. Do abartha wziąłem napinacz ricambi (w środku wiadomo to co wszędzie tylko 10% drożej) , pasek conti , pompę ruvilla , zrobione w ASO - dostałem na rok gwarancję nawet ;)

Ten powyższy zestaw za 415zł jako zestaw INA wychodzi lekko taniej

Napisano
  • Autor

ciężko kupić w komplecie pasek z warstwa teflonową , trzeba bedzie się decydować na to co jest dostępne

Napisano

ciężko kupić w komplecie pasek z warstwa teflonową , trzeba bedzie się decydować na to co jest dostępne

no jest taki kompletny zestaw ori na allegro , cena 600pln  , podpisany rozrząd alfa 159 1,9 120KM , bo to to samo na teflonowym pasku

Napisano

poskladaj sam z czesci w motosklepie, wezpasek dayco ht wzmacniany, pompe dolz lub metelli  napinacze rolki dayco. mozliwe ze zestaw z tychow bedziesz miec,bo tam robia rolki napinacze i chyba paski :D

jezeli nie zamierzasz sprzedac fury to kup nie zestaw ricambi tylko w sklepie pokompletoj

jezeli golisz auto , to laduj gdzie taniej

ja w swoim stilo przy przebiegu juz 250tysi laduje ostatni pasek dayco ht wytrzyma do 370.000 :D

Napisano

Pierwszy lepszy w twojej okolicy, katalogowo ci dobierze, dayco ht wzmacniany cos kolo 100zl, skrot ht to high torque, wysoki moment, duzo ludzi z alf lanci fiatow jtd, mjtd zaklada te paski po chipie, sa wytrzymalsze, ja chipa niechce bo nie potrzebuje, a pasek zaloze juz na koniec, wiecej rozrzadow nie wymienie,,,nie ma sensu,

Napisano
  • Autor

Pierwszy lepszy w twojej okolicy, katalogowo ci dobierze, dayco ht wzmacniany cos kolo 100zl, skrot ht to high torque, wysoki moment, duzo ludzi z alf lanci fiatow jtd, mjtd zaklada te paski po chipie, sa wytrzymalsze, ja chipa niechce bo nie potrzebuje, a pasek zaloze juz na koniec, wiecej rozrzadow nie wymienie,,,nie ma sensu,

Kupiłem części , w sumie oddzielnie pasek dayco ht 85 zł , pompę metelli za 113 zł tylko bez uszczelki nie wiem czy mam dokupić ? , reszta dayco. Całość wyszła ok 400zł.Mam zastrzeżenia co do rolki kierunkowej 

bo w oryginalnym pudelku dayco jest Ina , w sklepie mówią że to normalna praktyka i dayco gwarantuje jakość

Tylko Ina kosztuje 45zł a dayco 75zł , czyli kupiłem pudełko za 30 zł.Co wy na to?

Edytowane przez kewals

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Rozrząd wymieniony , koszt 400 zł cześci jw , robota 150 zł ,   razem 550 zł , fajna cena