Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z18XE - błędy P0100 i 0170, oraz kontrola trakcji

Featured Replies

Napisano

No to pojawił się kolejny problem, ale może od początku.

Objawy:

1. Gdy samochód jest zimny przy próbie mocniejszego przyspieszenia odczuwalne są poszarpywania - sprawdzane na benzynie.

2. Zapalająca się czasami kontrolka spalin (helikopterek).

3. Zapalająca się czasami kontrolka TC.

Przy okazji oddania alternatora na wymianę łożysk postanowiłem wyczyścić przepustnicę - była nieźle zawalona, wyczyściłem na tyle na ile dało się ją wyczyścić - kanaliki drożne. Po wyczyszczeniu niestety nie adaptowałem jej bo nie mam czym, odpaliłem samochód i czekałem aż włączy się wentylator bez ruszania gazu, podczas pracy na wolnych obrotach było słychać jakby pracował na 3 cylindry. Po tym etapie pojechałem na przejażdżkę, po której stwierdzam że samochód pracuje bez zmian (nie sprawdzałem szarpania), ale wolne obroty ustabilizowały się.

Podłączyłem go pod komputer i cały czas widnieją błędy P0100 i P0170, tylko nie wiem czy one pojawiły się przed czyszczeniem przepustnicy, czy po czyszczeniu. Przestudiowałem różne fora pod tym kątem i generalnie jestem niepocieszony. Generalnie samochód jeździ bez problemu, tylko zastanawiają mnie te błędy.

Czy jest coś co mogę zrobić samemu mając miernik w ręku czy wstawiać samochód do serwisu?

Druga sprawa to zastanawia mnie ta kontrolka TC, czy to może mieć coś wspólnego z całą sytuacją?

Napisano

> Podłączyłem go pod komputer i cały czas widnieją błędy P0100 i P0170, tylko nie wiem czy one

P0170 pojawia się najczęściej gdy są problemy z "lewym powietrzem" może masz jakąś nieszczelność w układzie i zasysa gdzieś dodatkowe powietrze. Trzeba to sprawdzić.

Masz instalację gazową??

> Druga sprawa to zastanawia mnie ta kontrolka TC, czy to może mieć coś wspólnego z całą sytuacją?

Raczej nie, ABS-y też szwankują?

Napisano
  • Autor

> P0170 pojawia się najczęściej gdy są problemy z "lewym powietrzem" może masz jakąś nieszczelność w

> układzie i zasysa gdzieś dodatkowe powietrze. Trzeba to sprawdzić.

> Masz instalację gazową??

Tak mam instalację gazową, założona pół roku temu.

ABS na początku w trakcie jazdy testowej też się świecił, teraz głównie TC.

Napisano

> Tak mam instalację gazową, założona pół roku temu.

Jak wykluczysz nieszczelności w układzie dolotowym to musisz wyregulować dobrze instalację gazową.

> ABS na początku w trakcie jazdy testowej też się świecił, teraz głównie TC.

Sprawdź wszystkie przewody, przeczyść złączki, warto użyć kontaktu w płynie lub podobnego środka poprawiającego styki.

Napisano
  • Autor

> Jak wykluczysz nieszczelności w układzie dolotowym to musisz wyregulować dobrze instalację gazową.

Z instalacją byłem na regulacji w lutym (od regulacji przejechała może ze 2000 km akurat tak się złożyło że samochód mało jeździł), instalka jest nowa, żadnych problemów jak na razie nie miałem z instalacjami, które montował mi mój mechanik od gazu.

> Sprawdź wszystkie przewody, przeczyść złączki, warto użyć kontaktu w płynie lub podobnego środka

> poprawiającego styki.

Spróbuję popsikać kontakt sprejem na złączki, z tym że mam problem z odłączeniem wtyczki od przepustnicy.

Już jestem umówiony na początek przyszłego tygodnia z kolegą z VKP na przyjrzenie się całej sytuacji, jak nic nie wymyślimy to wstawiam samochód do warsztatu, który prowadzi moderator z VKP.

Napisano

> Z instalacją byłem na regulacji w lutym (od regulacji przejechała może ze 2000 km akurat tak się

> złożyło że samochód mało jeździł), instalka jest nowa, żadnych problemów jak na razie nie

> miałem z instalacjami, które montował mi mój mechanik od gazu.

Sprawdzaj częściej czy błąd wraca, jak wraca to wyłącz gaz i testuj na benzynie ja tak zdiagnozowałem, że problemem jest nieszczelność w układzie dolotowym jakiś przewód był za luźno oraz konieczność regulacji instalacji. Chociaż w pełni nie wyeliminowałem u siebie tego problemu to występuje znacznie rzadziej. Ostatnio przy stałej jeździe 160 km/h przez 50 km więc kolejne regulacje będą przy większych prędkościach devil.gif

> Spróbuję popsikać kontakt sprejem na złączki, z tym że mam problem z odłączeniem wtyczki od

> przepustnicy.

> Już jestem umówiony na początek przyszłego tygodnia z kolegą z VKP na przyjrzenie się całej

> sytuacji, jak nic nie wymyślimy to wstawiam samochód do warsztatu, który prowadzi moderator z

> VKP.

Przepustnica nie jest odpowiedzialna za ABS i TC. Musisz Przejrzeć przewody od ABS-ów od początku do końca.

Napisano
  • Autor

> Sprawdzaj częściej czy błąd wraca, jak wraca to wyłącz gaz i testuj na benzynie ja tak

> zdiagnozowałem, że problemem jest nieszczelność w układzie dolotowym jakiś przewód był za

> luźno oraz konieczność regulacji instalacji. Chociaż w pełni nie wyeliminowałem u siebie tego

> problemu to występuje znacznie rzadziej. Ostatnio przy stałej jeździe 160 km/h przez 50 km

> więc kolejne regulacje będą przy większych prędkościach

Poprzez jazdę na benzynie zdiagnozowałeś nieszczelność? W jaki sposób?

Ja chciałbym całkowicie wyeliminować pojawianie się tych błędów, ponieważ planuję wyjazd w lipcu do Włoch tym samochodem.

> Przepustnica nie jest odpowiedzialna za ABS i TC. Musisz Przejrzeć przewody od ABS-ów od początku

> do końca.

Może podpięcie pod kompa coś pokaże.

Napisano

> No to pojawił się kolejny problem, ale może od początku.

P0170 przerabiałem u siebie i u mnie była nieszczelność przed przepustnica.

Przy 0170 do sprawdzenia jest:

przepływomierz, lambda, lewe powietrze, czujnik temp. powietrza, korekty składu mieszanki itp. Praktycznie wszystko z lekkim naciskiem na przepływkę.

Napisano
  • Autor

> P0170 przerabiałem u siebie i u mnie była nieszczelność przed przepustnica.

> Przy 0170 do sprawdzenia jest:

> przepływomierz, lambda, lewe powietrze, czujnik temp. powietrza, korekty składu mieszanki itp.

> Praktycznie wszystko z lekkim naciskiem na przepływkę.

Jutro jak pogoda dopisze to będę sprawdzał czy nie ma jakiejś nieszczelności, zastanawiające jest to że te błędy nie są sygnalizowane przez kontrolkę w liczniku, a jedynie po podpięciu pod kompa widnieją jako stałe.

Znalazłem pewną serwisówkę w necie odnośnie sprawdzania przepływki i w tej serwisówce jest napisane:

1. Sprawdzić napięcie zasilania na pinach 1 i 4 z ujemna końcówką akumulatora

na 1 powinno być 5V

na 4 powinno być 12V

U mnie niestety na żadnym z tych pinów we wtyczce z przewodami (nie w przepływce) nie pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka - czyli albo wiązka (dziwne że dwa przewody naraz), lub niestety uszkodzony sterownik.

2. Sprawdzić opór w przepływce pomiędzy pinami 1 i 2 - powinien wynosić od 1500 do 2500 omów, przy temperaturze 20 stopni - u mnie wynosi coś ponad 1600 omów.

Zastanawiające jest również to, że samochód normalnie jeździ.

Napisano

> Jutro jak pogoda dopisze to będę sprawdzał czy nie ma jakiejś nieszczelności

swojego czasu jak ja walczyłem z 0170 nasz forumowy mechanik napisał tak:

Quote:

Łatwiej by było gdybyś nagrał filmik z kompa ze wszystkimi parametrami.

Przepływomierz - na rozgrzanym poniżej 14kg/h i rośnie przy wciskaniu gazu,

temp powietrza na zimnym taka sama jak temp na zewnątrz i temp. płynu chłodzącego,

korekty składu mieszanki (fuel trim) 0 +/- 5%

lambda na gorącym oscyluje, a pętla (sensor loop) zamknięta

Napisano
  • Autor

> swojego czasu jak ja walczyłem z 0170 nasz forumowy mechanik napisał tak:

> Quote:

> Łatwiej by było gdybyś nagrał filmik z kompa ze wszystkimi parametrami.

> Przepływomierz - na rozgrzanym poniżej 14kg/h i rośnie przy wciskaniu gazu,

> temp powietrza na zimnym taka sama jak temp na zewnątrz i temp. płynu chłodzącego,

> korekty składu mieszanki (fuel trim) 0 +/- 5%

> lambda na gorącym oscyluje, a pętla (sensor loop) zamknięta

Jutro jadę na kompa, a że to po sąsiedzku, to auto powinno być w miarę chłodne, w razie czego pospisuję sobie wartości z kompa.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> swojego czasu jak ja walczyłem z 0170 nasz forumowy mechanik napisał tak:

> Quote:

> Łatwiej by było gdybyś nagrał filmik z kompa ze wszystkimi parametrami.

> Przepływomierz - na rozgrzanym poniżej 14kg/h i rośnie przy wciskaniu gazu,

> temp powietrza na zimnym taka sama jak temp na zewnątrz i temp. płynu chłodzącego,

> korekty składu mieszanki (fuel trim) 0 +/- 5%

> lambda na gorącym oscyluje, a pętla (sensor loop) zamknięta

Jutro jadę na kompa, a że to po sąsiedzku, to auto powinno być w miarę chłodne, w razie czego pospisuję sobie wartości z kompa.

Sprawa przedstawia się nastepująco, z tego co zapamiętałem to:

1. Na zimnym silniku przepływka pokazywała coś około 5,4 kg/h na wolnych obrotach - powinno byc około 10kg/h,

2. Korekta wtrysku max 5%

3. Napięcie  na przepływce przy około 6000 obr/min pokazywało max 2,5V, według tego co wyczytałem powinno byc około 4-4,5V

4. Lambdy nie sprawdzałem, wiem tylko że na rozgrzanym silniku pracuje w całym zakresie - wyczytane po wgraniu nowego softu.

I teraz uwaga: kiedyś pisałem, że przymierzam się do wgrania softu omijajacego EGR, został wgrany soft z silnka Z18XEL, czyli słabszego niż Z18XE - po tej operacji silnik dostał nowego życia, helikopterek nie świeci się (kontrolka spalin), kontrola trakcji również się nie świeci. EGR-a jeszcze nie usuwałem fizycznie z samochodu i nie odpinałem wiązki. Na razie przejechane na nowym sofcie niedużo kilometrów, jedynym złym wspomnieniem po wcześniejszych objawach jest krótkotrwałe falowanie obrotów przy odpalaniu na zimnym silniku. Jutro jadę jeszcze na podpięcie pod kompa, ale że to będzie w ASO to dostanę ewentualnie sam wydruk czy są jakieś błędy czy nie.

Zastanawiam się co się stało:

1. Czy instalacja gazowa rozjechała mapy wtryskowe w starym sofcie silnika, tylko czy byłoby to możliwe przez około 5000 km - czy to ma coś wspólnego z błędami z tytułu postu.

2. Czy błędy które pojawiły się mógł powodować źle działający EGR - raz już go czyściłem bo w sterowniku zapisany był jego błąd - sytuację opisywałem przy okazji mojego postu przy zapytaniu o to jakiej firmy cewkę kupić.

3. Czy kontrolka kontroli trakcji może pojawiać się również w związku z błędami jak w tytule, po jej włączeniu samochód był jakby trochę słabszy.

4. Czy te wszystkie błędy które się pojawiły moga być spowodowane tym, że wyczyściłem przepustnicę i nie robiłęm jej adaptacji na kompie - jedynie co to akumulator był odłaczony na czas naprawy łozysk alternatora - około 48 godzin.

Dostałem zalecenie żeby podmienić przepływkę na sprawną i zobaczyć czy będzie jakaś równica czy nie - tylko czy wychwycę różnicę jak silnik teraz pracuje dobrze.

PS.

Mam nadzieję że samochód mnie nie zaskoczy czymś jeszcze ponieważ wybieram się nim do Włoch za 2 tygodnie.

Edytowane przez Ralfik77

Napisano
  • Autor

Sprawa przedstawia się nastepująco, z tego co zapamiętałem to:

1. Na zimnym silniku przepływka pokazywała coś około 5,4 kg/h na wolnych obrotach - powinno byc około 10kg/h,

2. Korekta wtrysku max 5%

3. Napięcie  na przepływce przy około 6000 obr/min pokazywało max 2,5V, według tego co wyczytałem powinno byc około 4-4,5V

4. Lambdy nie sprawdzałem, wiem tylko że na rozgrzanym silniku pracuje w całym zakresie - wyczytane po wgraniu nowego softu.

I teraz uwaga: kiedyś pisałem, że przymierzam się do wgrania softu omijajacego EGR, został wgrany soft z silnka Z18XEL, czyli słabszego niż Z18XE - po tej operacji silnik dostał nowego życia, helikopterek nie świeci się (kontrolka spalin), kontrola trakcji również się nie świeci. EGR-a jeszcze nie usuwałem fizycznie z samochodu i nie odpinałem wiązki. Na razie przejechane na nowym sofcie niedużo kilometrów, jedynym złym wspomnieniem po wcześniejszych objawach jest krótkotrwałe falowanie obrotów przy odpalaniu na zimnym silniku. Jutro jadę jeszcze na podpięcie pod kompa, ale że to będzie w ASO to dostanę ewentualnie sam wydruk czy są jakieś błędy czy nie.

Zastanawiam się co się stało:

1. Czy instalacja gazowa rozjechała mapy wtryskowe w starym sofcie silnika, tylko czy byłoby to możliwe przez około 5000 km - czy to ma coś wspólnego z błędami z tytułu postu.

2. Czy błędy które pojawiły się mógł powodować źle działający EGR - raz już go czyściłem bo w sterowniku zapisany był jego błąd - sytuację opisywałem przy okazji mojego postu przy zapytaniu o to jakiej firmy cewkę kupić.

3. Czy kontrolka kontroli trakcji może pojawiać się również w związku z błędami jak w tytule, po jej włączeniu samochód był jakby trochę słabszy.

4. Czy te wszystkie błędy które się pojawiły moga być spowodowane tym, że wyczyściłem przepustnicę i nie robiłęm jej adaptacji na kompie - jedynie co to akumulator był odłaczony na czas naprawy łozysk alternatora - około 48 godzin.

Dostałem zalecenie żeby podmienić przepływkę na sprawną i zobaczyć czy będzie jakaś równica czy nie - tylko czy wychwycę różnicę jak silnik teraz pracuje dobrze.

PS.

Mam nadzieję że samochód mnie nie zaskoczy czymś jeszcze ponieważ wybieram się nim do Włoch za 2 tygodnie.

Podaje informację z frontu walki. Podpięcie pod komputer nie wykazało żadnych błędów - oby tak dalej.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Niestety błędy znowu zacżeły się pojawiać, wcześniej znalazłem nieszczelność, o której pisałem tutaj: http://forum.autokacik.pl/index.php/topic/400409-z18xe-zaw%C3%B3rprzew%C3%B3d-podci%C5%9Bnienia-serwo-kolektor/

Myślałem, że to rozwiąże problem niestety tak się nie stało. Sprawdziłem jeszcze szczelność dolotu poprzez spsikanie go benzyną ekstrakcyjną - dolot szczelny.

Doszedł też taki objaw, że czasami samochód pracuje na wolnych obrotach jak traktor zarówno na benzynie jak i na gazie, prycha z wydechu.

Byłem jeszcze u mechanika, sugerował wyregulowanie instalacji, byłem u gazownika, teoretycznie poustawiał wszystko, chociaż z tego co mówił to z instalacją wszystko jest ok, mechanik twierdzi że jak regulacja gazu nie pomoże to obstawia sondę lambda, niestety nie mam juz możliwości podpięcia pod kompa żeby sprawdzić czy po regulacji gazu wyskoczyły znowu błędy, ręce opadają, a jutro wyjazd.

Tak sobie jeszcze myślę że mimo to że mam wyłączony egr, którego nie zaślepiałem, może on jest niedomknięty i daje nieszczelność.