Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I30 produkcja 2008-2010 na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Featured Replies

Napisano

Witam, zastanawiam sie nad zakupem I30 z lat produkcji 2008-2010 przed liftowe wersje jeśli chodzi o 2010 rok. Interesuje mnie tylko benzyna, nie że nie lubię diesla ale celem jest gazowanie silnika, i teraz tu pytanie jaki najlepiej się do tego nadaje. Robię dużo kilometrów rocznie i głównie miasto, czasem bardzo krótkie trasy. Wszystkie samochody do tej pory były z gazem i wszystkie nigdy mnie nie zawiodły, cenię sobie dobra instalacje LPG. Ale nie o tym mowa. Jak wcześniej wspomniałem proszę o podpowiedź jaki silnik najlepiej nadaje się do gazowania i jakie wersji szukać żeby wyposażenie było przynajmniej dobre. Czy model ten ma jakieś słabe punkty, pod względem elektroniki czy tez mechaniki, może blacharka jest słaba ? z góry dziękuje za pomoc.

Napisano

Hyundai nie zalecał gazu do tych silników, ale u mnie 1,6 jeździ i nie protestuje. Na blacie 70tys.

Napisano
  • Autor

> Hyundai nie zalecał gazu do tych silników, ale u mnie 1,6 jeździ i nie protestuje. Na blacie 70tys.

Od Nowości rozumie ze masz auto i zrobiłeś już 70 tys. gama silników to 1,4 albo 1,6 z tego co sie orientuje. oba chyba można gazować wychodzi na to. Wiesz ze względu na co Hyundai odradzał gazowanie? Ma ten samochód jakieś bolączki ?

Napisano

> Od Nowości rozumie ze masz auto i zrobiłeś już 70 tys. gama silników to 1,4 albo 1,6 z tego co sie

> orientuje. oba chyba można gazować wychodzi na to. Wiesz ze względu na co Hyundai odradzał

> gazowanie? Ma ten samochód jakieś bolączki ?

Kupiłem z przebiegiem 32tys od I właściciela, przy 25tys był gaz zakładany.

Bolączką jest rdza, która lubi wyłazić pod uszczelkami tylnych drzwi i dla mnie minusem jest brak 6 biegu.

Napisano
  • Autor

> Kupiłem z przebiegiem 32tys od I właściciela, przy 25tys był gaz zakładany.

> Bolączką jest rdza, która lubi wyłazić pod uszczelkami tylnych drzwi i dla mnie minusem jest brak 6

> biegu.

Tobie rdza wychodzi juz?

Napisano

> Tobie rdza wychodzi juz?

u mnie się jeszcze nie pokazała, ale ja mam koreańca, w czeskich częściej się pokazuje

Napisano
  • Autor

> u mnie się jeszcze nie pokazała, ale ja mam koreańca, w czeskich częściej się pokazuje

Rozumie, ma ten samochód jakieś wady po za blachą i brakiem szóstego biegu ? Jakiej wersji szukac ?

Napisano

> Rozumie, ma ten samochód jakieś wady po za blachą i brakiem szóstego biegu ? Jakiej wersji szukac ?

mój tata miał i30 z pierwszego roku produkcji, 2008, wersja koreańska, silnik 1.4 benzyna. Opierając się na wadach i usterkach tego samochodu, sprawdziłbym:

- zawieszenie, czy nie stuka. Padają łączniki stabilizatora, koszt niewielki, ale zawsze to argument do zbicia ceny

- czy klima działa - lubią padać sprężarki, chłodnice. Mojemu tacie wymieniali chłodnicę, w internecie czytaliśmy o częstych problemach z klimą w tym modelu

- przekładnia kierownicza - to może być najdroższa wada tego auta. Coś z nimi było nie tak, sporo ludzi wymieniało na gwarancji, sam kiedyś byłem świadkiem w ASO, jak dwóch klientów na raz przyjechało z tym problemem, chociaż u mojego taty ten problem się nie pojawił do sprzedaży auta.

poza tym wszystko, co się sprawdza normalnie przy kupnie używanego auta. Acha: te benzynowe silniki koreańskie mają taką przypadłość, że lubią stukać zaworami na zimno i nie ma się tym co przejmować. Ojciec tak miał w pierwszym Hyundaiu, teraz ma w drugim, ja tak mam od nowości w Rio 1.4

Napisano

Wadliwa kolumna kierownicy - naprawa lekko 8k. Wiec dobrze sprawdz. Hultaj wycofal sie z mozliwosci instalacji LPG do tych silnikow - oficjalnie montowali w DE. Sa ludzie co montuja i jezdza ale jak ma silnik kleknac to raczej nie zakladaj.

Napisano

miałem chyba 2012

- na tylnej klapie zaraz pod szybą wychodziła rdza

- mrugało podświetlenie licznika co wieczorem wkurzało - podobno cały licznik trzeba wymienić (fachowcy z ASO)

miałem ON wiec dalej pisać nie będę