Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hałas przy włączeniu klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Jak włącze klima to z lewej strony słychać takie hmm piszczenie? cykanie? Co to może być?

• 3 tygodnie później...
Napisano

naprawiłeś juz to? jakie koszta?

rozumiem, że trzeba wyjąć sprężarke i rozmontować cały układ klimy, zeby wymienić to sprzęgło...

Napisano

naprawiłeś juz to? jakie koszta?

rozumiem, że trzeba wyjąć sprężarke i rozmontować cały układ klimy, zeby wymienić to sprzęgło...

Zależy od modelu i miejsca zamieszkania. Ok 150 robocizna +części w zależności od marki. Czyli 200-500zl.Moze wystarczy je wyregulować na blaszkach?
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Chyba pada mi sprężarka od klimy. Po włączeniu klimatyzacji pojawia się straszny hałas, klekotanie. Może ktoś podpowiedzieć czy to jest naprawialne czy nowa sprężarka ?

Napisano

Chyba pada mi sprężarka od klimy. Po włączeniu klimatyzacji pojawia się straszny hałas, klekotanie. Może ktoś podpowiedzieć czy to jest naprawialne czy nowa sprężarka ?

Nie słyszysz tego przypadkiem po stronie nóg pasażera?  Jeżeli tak to łożysko od wiatraczka, sam z tym walczę od dłuższego czasu. ;)

Napisano

Ja to słyszę z każdej strony. Klekot jakby traktor jechał, ale od czasu do czasu. Co dziwne przy większych prędkościach to się pojawia częściej, przy wrzuceniu na luz nie hałasuje z tego co pamiętam.

Dzisiaj się wsłucham bardziej, ale wydaje mi się, że bardziej od strony kierowcy hałas dobiega.

Wczoraj w warsztacie ściągnęli mi czynnik, okazało się, że klima jest nabita full, 750 gram i wymienili olej, ale hałas dalej.

Mechanior powiedział, że ostatnio mieli podobną akcję w grande punto i się okazało, że sprężarka do wymiany.

Napisano

Osłuchałem pacjenta.

Sprawa wygląda tak. Najbardziej hałasuje przy obrotach silnika w okolicy 1800-2000 rpm. Po wrzuceniu na luz albo przyśpieszaniu nie ma hałasu.

NIe wiem czy mi się wydaje, ale jakby cromka ma mniejszą moc i trochę gorzej się zbierała. Czy to możliwe koledzy czy tylko mi się wydaje.

Wyczytałem gdzieś w sieci, że jesli to awaria kompresora to można zatrzeć łożysko komopresora a co za tym idzie można uszkodzić auto, ponieważ ten sam pasek często napędza również alternator i wspomaganie kierownicy.

Czy możecie to potwierdzić, tak jest w przypadku cromki ?

Na razie nie mogę jechać do warsztatu, czy mogę jeździć czy mogę coś uszkodzić bardziej ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.