Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podgrzewane lusterka

Featured Replies

Napisano

Jako że w domu leżą maty podgrzewające lusterka, postanowiłem na wiosnę biglaugh.gif (chociaż chyba to ostatni mój sezon w bravo - ale czego się nie robi dla serce.gif ) zamontować je pod lusterka. Referacik ze śmietnika przeczytany, ale mam do Was pytanie gdzie podpiąć te ogrzewacze ?? Dokładnie jakby mi ktoś łopatologicznie napisał pod jaki kabelek w którym miejscu się wpiąć ??

Napisano

ja przy okazji podlacze sie do tematu i zapytam czy w jakis odelach bravo seryjnie byly montowane podgrzewane lusterka .. bo zauwazylem ze u mnie sa tylko ciekawe czy ktos sam montowal czy ju bylo.

Napisano

Na śmietniku jest na ten temat manual z fotami , autorstwa kącikowego kolegi , nic tylko korzystać waytogo.gif

Napisano

> ja przy okazji podlacze sie do tematu i zapytam czy w jakis odelach

> bravo seryjnie byly montowane podgrzewane lusterka .. bo

> zauwazylem ze u mnie sa tylko ciekawe czy ktos sam montowal czy

> ju bylo.

Ja mam Bravo 1.6 SX 99r. sprowadzony zza Odry i fabrycznie mam elektryczne i podgrzewane lusterka.

Napisano
  • Autor

> Na śmietniku jest na ten temat manual z fotami , autorstwa

> kącikowego kolegi , nic tylko korzystać

Manual przeczytany i wszystko tam jest ładnie opisane z wyjątkiem gdzie to wszystko dokładnie podpiąć frown.gif

Napisano

> gdzie to wszystko dokładnie podpiąć

może do guzika ogrzewania tylnej szyby (jeśli masz). W MW mam fabryczne OL i załącza się z tylną szybą.

Napisano

> może do guzika ogrzewania tylnej szyby (jeśli masz). W MW mam

> fabryczne OL i załącza się z tylną szybą.

we wszystkich bbmach wyposaznych w el lusterka tak jest

Napisano

> Manual przeczytany i wszystko tam jest ładnie opisane z wyjątkiem

> gdzie to wszystko dokładnie podpiąć

przecież pisze , że do kabelków od ogrzewania tylnej szyby

Napisano
  • Autor

> we wszystkich bbmach wyposaznych w el lusterka tak jest

To że podłączyć pod tylną szybę to ja wiem, tylko w którym miejscu wpiąć się w instalację elektryczną ?? Tak chamsko bezpośrednio w przycisk włączający ogrzewanie szyby ?

Napisano

Witam

Ja też może niedługo będę montował zakupione pogrzewacze.

Istotnie typowo podłączane są one do przekaźnika ogrzewania tylnej szyby. Myślę jednak, że są takie sytuacje gdy równoległa praca podrzewania lusterek i szyby jest zbędna np.

- lusterka rozmrażamy po postoju gy zasypało, zamarzły etc., a szyba może być czysta albo i nie, i czasem lepiej ją oskrobać niż czekać aż się rozmrozi,

- lusterka osuszamy w deszczu, a szyba ma wycieraczkę

- szyba paruje lub szroni od wewnątrz i wtedy ją podgrzewamy, a lusterka mogą być czyste i nie trzeba ich grzać.

Biorąc to pod uwagę korzystniej jest w obwodzie podrzewania lusterek zabudować oddzielny wyłącznik o obciążalności >3A lub mały wyłącznik+przekaźnik oraz oczywiście kontrolkę.

Problemem jest jednak umieszczenie go w kokpicie bez uszkadzania/szpecenia go. Gdyby udało się wkomponować go obok istniejącego włącznika podgrzewania szyby...

Napisano

> może do guzika ogrzewania tylnej szyby (jeśli masz). W MW mam

> fabryczne OL i załącza się z tylną szybą.

przycisk podaje napięcie tylko na cewkę przekaźnika , zasilanie wkładów musi być podpięte na styki prądowe , a nie na sterowanie przekaźnika

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.