Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.6 16V

Featured Replies

Napisano

Witam. W dalszym ciągu jestem posiadaczem cudownego stilonka z motorkiem 1.8 16V :) ; po drobnych remontach silnika w dalszym ciągu pracuje mi on jak jednostka JTD, po tylu latach wspólnej jazdy nie chcę go spisywać na straty i wpadł mi do głowy pomysł przyadoptowania silnika 1.6 16V z starszej siostry Sienny,która stoi na podworku i rdzawieje z przebiegiem 70tys km. Orientuje się może ktoś z Was czy podpasuje mi ten silnik na łapy  ???  Z góry wielkie dzięki za pomoc :piwo:

Napisano

porownaj poduszki silnika. Lewa prawa i dol, jezeli sa te same, to roznica moze byc tylko w twardosci gumy, tzn mieszanki z jakiej sa wykonane, mozesz odczuwac minimalne drgania lub nie,,,

Napisano

Silnik od Sieny czy BBM nie będzie chciał gadać z elektroniką w Stilo, musiałbyś przełożyć całą elektronikę i wykombinować jakiś moduł, który mówiłbym pozostałej elektronice samochodu (zegary, bc, radio itd.), że wszystko jest ok, podawał prędkość po CAN itd. O tempomacie w takiej konfiguracji zapomnij. Samego słupka nie da się zaadaptować do elektroniki Stilo (w Twoim przypadku musiałbyś dokupić elektronikę z wiązką silnika od 1.6), tzn. teoretycznie się da, ale minimum to podmiana map.

Sam tego, w prosty sposób, nie ogarniesz.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

dzięki wielkie za podpowiedź

chyba jednak odpuszczę ten temat ;(

Napisano

Musialbys kupicwiazke silnika i komp sterujacy orwz bodycomp z kluczykiem od stilo 1.6 16v. Do tego jewt inny osprzet przy silniku bo starasienama inne 1.6 16v. Niby podobne z wygladu,niby taka sama pojemosc ale to sa inne silniki. Do tego zadna twoja lapa nie bedzie pasowac bo 1.8 to inna konstrukcja bloku, do tego w 1.6 i 1.8 są inne typy skrzyni biegow. W 1.8 jest c510 a w stilo 1.6 jest c514. Do yego siena ma jeszcze inna skrzynie, c503 sterowanie drązkiem anie linkami :)

Czyli zapomnij o swapie :)