Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UPS w domu

Featured Replies

Napisano

Po ostatnich przerwach w dostawie prądu myśle nad jakimś bankiem energii UPS. I mam pytania:

1. jaki UPS wybrać do zasilania domu jednorodzinnego na np. 24 godz? (oczywiście czajnik i ekspres do kawy będzie odłączony). Jaka cena?

2. Jak to podłączyć do instalacji? Czy jest wymagane jakieś specjalne wpiecie w inastalacje? Bo chyba nie będę chodził z UPS pod kazde urządzenie które będę chciał uruchomić.

Napisano

Celował bym w agregat - UPS to kiepski pomysł (musi być drogo, żeby było efektywnie na cały dom)

Napisano

Podstawowe pytanie to jakie masz dobowe zapotrzebowanie na energię?

Dobowe i szczytowe.

Napisano

Po ostatnich przerwach w dostawie prądu myśle nad jakimś bankiem energii UPS. I mam pytania:

1. jaki UPS wybrać do zasilania domu jednorodzinnego na np. 24 godz? (oczywiście czajnik i ekspres do kawy będzie odłączony). Jaka cena?

Mówimy o dużym UPS przemysłowym, więc raczej nie poniżej kilkunastu tysięcy.

2. Jak to podłączyć do instalacji? Czy jest wymagane jakieś specjalne wpiecie w inastalacje? Bo chyba nie będę chodził z UPS pod kazde urządzenie które będę chciał uruchomić.

Zależy, czy ma to być w pełni automatyczne, czy ręczne. Są specjalne przełączniki z atestem (muszą gwarantować odpięcie wejścia zasilania instalacni domowej od sieci przed jego podłączeniem do wyjscia ups. Musisz też pomyśleć, co z kwestią trzech faz. Jeżeli nie masz odbiorników trójfazowych, które byś chciał zasilać awaryjnie, to można postawić ups jednofazowy i trzy zmostkowane fazy zasilać z jednej.

Napisano

Dobowe i szczytowe.

Zazwyczaj coś o tak potężnej pojemności by wytrzymać 24h będzie miało prąd maksymalny większy niż to co on może włączyć.

Napisano
  • Autor

Zazwyczaj coś o tak potężnej pojemności by wytrzymać 24h będzie miało prąd maksymalny większy niż to co on może włączyć.

Chyba przesadziłem z tą mocą. W takim razie chciałbym zasilać piec gazowy (ogrzewanie + cw) oraz lodówkę. Myśle że 3 KW wystarczą. Ile za taki UPS? Podłącza się to do gniazdka czy jest specjalna bramka? 

Edytowane przez 1Marek1

Napisano

Chyba przesadziłem z tą mocą. W takim razie chciałbym zasilać piec gazowy (ogrzewanie + cw) oraz lodówkę. Myśle że 3 KW wystarczą. Ile za taki UPS? Podłącza się to do gniazdka czy jest specjalna bramka?

Czyli 72 kWh musi mieć minimum. Zapomnij. Największe UPS dostępne dla konsumentów maja 10 kWh i kosztują około 10000 USD. Czyli urządzenie jake potrzebujesz kosztowało by spokojnie $100k.

Takie urządzenia maja najcześciej ATS - automatic transfer switch - urządzenie które wykrywa spadek napięcia wejściowego i błyskawicznie przełącza na zasilanie bateryjne. Urządzenie takie potem monitoruje napięcie wejściowe i jeżeli przez ileśtam minut nie ma żadnych przerw i spadków, to przełącza spowrotem. Samo takie urządzenie kosztuje (zależy od mocy) od $1500 w gore. Jak możesz sobie wyobrazic jego montaż tez nie jest trywialny.

Rozwiązaniem #2 jest generator zasilany gazem naturalnym. O odpowiedniej mocy (kilka kW) kosztuje u nas około $1000-$1500. I tez może działać z ATS, tyle ze wtedy masz niestety przerwę w zasilaniu - generator musi sie uruchomić, pochodzić ze dwie minuty żeby sie nagrzał i dopiero wtedy jest podłączany. Wyłączenie jest podobnie jak z ta bateria - jak ATS wykryje ze napięcie z sieci nie robi jaj.

Napisano

Z generatorem na gaz może być w Polsce problem formalny od strony gazowni, bo gazowa taryfa domowa obejmuje zużycie gazu do celów grzewczych i kuchennych, a zabrania wykorzystywania do napędu silników. I teraz pojawia się pytanie, jak zakwalifikują silnik generatora.

Poza tym z tymi 3kW kolegi moze nie być tak prosto ze względu na lodówkę, a dokładniej jej rozruch. Ja mam generator benzynowy 2,2 kW. Ta moc wystarcza do pędzenia całego domu (oczywiście bez pralki i lodówki), bo generalnie wtedy on z oświetleniem pobiera od 500 do 1500W. Ale są dwa problemy. Piec CO za nic nie chce pójść z generatora i to nie jest kwestia sinusoidy, a "fazoczułości". Coś mu nie lasuje i koniec. Drugi problem to start lodówki, jego generator też nie wytrzymuje.

Napisano

Lodówka tyle prądu bierze? U mnie jestem podobny problem z A/C. W czasie normalnej pracy ciągną kilkanaście amperow, ale przy starcie potrafią do 70. Wiec jak trzy jednocześnie rusza to agregat musiał by wytrzymać 210 amperow. A takie agregaty kosztują majątek.

Napisano
  • Autor

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, wiem już znaczni więcej niż na początku tej dyskusji. Na koniec jeszcze takie pytanie- jak podłączyć zwykły agregat prądu (na benzynę) do sieci domu? Bo chyba nie do gniazdka, które obejmuje potrzebne mi urządzenia?

Napisano

Przy Twoim zapotrzebowaniu, czyli lodówka + piec gazowy + pewnie jakieś oświetlenie, celowałbym w agregat ~4kW, wystarczy jednofazowy. 

Podłączyć możesz w dwa sposoby:

- przedłużacz

- wydzielić obwody do zasilania z agregatu, dołożyć przełącznik sieć/agregat i zrobić agregat "stacjonarny".

Oczywiście są również agregaty z samostartem oraz automatycznym przełączaniem zasilania, ale jest to nieopłacalne dla Kowalskiego.

Ja to zainwestowałbym w UPS do zasilania kotła gazowego oraz oświetlenia w pokoju, powiedzmy, z dużym akumulatorem. Lodówkę można odpuścić, jak nie będziesz do niej latał co 5 minut, to spokojnie te 24h wytrzyma bez większego odmrożenia.

Napisano
  • Autor

Przy Twoim zapotrzebowaniu, czyli lodówka + piec gazowy + pewnie jakieś oświetlenie, celowałbym w agregat ~4kW, wystarczy jednofazowy. 

Podłączyć możesz w dwa sposoby:

- przedłużacz

Ja to zainwestowałbym w UPS do zasilania kotła gazowego oraz oświetlenia w pokoju, powiedzmy, z dużym akumulatorem. Lodówkę można odpuścić, jak nie będziesz do niej latał co 5 minut, to spokojnie te 24h wytrzyma bez większego odmrożenia.

Podłącza się zwykłym przedłużaczem bezpośrednio do gniazdka? Oczywiście agregat ze stabilizatorem napięcia.

Jaki UPS do pieca i oświetlenia polecasz?

Napisano

Nie do gniazdka, tylko lodówkę i piec podłączasz przedłużaczem do agregatu/ups :) Chyba, że masz możliwość przeróbki instalacji elektryczej :)

UPS nie polecam konkretnego, ważne, by generował sinus, a nie prostokąt. Na ten temat znajdziesz mnóstwo w sieci :)

Napisano

Nie do gniazdka, tylko lodówkę i piec podłączasz przedłużaczem do agregatu/ups :) Chyba, że masz możliwość przeróbki instalacji elektryczej :)

UPS nie polecam konkretnego, ważne, by generował sinus, a nie prostokąt. Na ten temat znajdziesz mnóstwo w sieci :)

Idealnego sinusa zwykle nie generują - wszystko zależy ile schodków robią. Te najtańsze robią dwa schodki, lepsze 3 a czasem 4.

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, wiem już znaczni więcej niż na początku tej dyskusji. Na koniec jeszcze takie pytanie- jak podłączyć zwykły agregat prądu (na benzynę) do sieci domu? Bo chyba nie do gniazdka, które obejmuje potrzebne mi urządzenia?

U mnie w domu jest taki śmieszny przełącznik przy bezpiecznikach - włączając bezpieczniki przez które podłączone jest specjalne gniazdo do podłączania agregatu wyłączamy jednocześnie główne bezpieczniki przylaczajace dom do sieci energetycznej. Jedne i drugie sa 200A albo 240A, nie pamietam dokładnie.

Napisano

Idealnego sinusa zwykle nie generują - wszystko zależy ile schodków robią. Te najtańsze robią dwa schodki, lepsze 3 a czasem 4.

Chyba jednak generują :)

Napisano

Bez obciążenia jak maja filtry wygładzające to pewnie to ładnie wyglada. Ale pod obciążeniem wyjdzie

Napisano

Chyba przesadziłem z tą mocą. W takim razie chciałbym zasilać piec gazowy (ogrzewanie + cw) oraz lodówkę. Myśle że 3 KW wystarczą. Ile za taki UPS? Podłącza się to do gniazdka czy jest specjalna bramka? 

Do pieca mam podpięte coś takiego: http://allegro.pl/apc-smart-ups-1500va-usb-black-z-bateriami-fv-420-i5430360384.html

Lodówek nie zasilam dodatkowo.

Napisano

Lodówka tyle prądu bierze? U mnie jestem podobny problem z A/C. W czasie normalnej pracy ciągną kilkanaście amperow, ale przy starcie potrafią do 70. Wiec jak trzy jednocześnie rusza to agregat musiał by wytrzymać 210 amperow. A takie agregaty kosztują majątek.

W czasie pracy bierze niewiele, natomiast podczas rozruchu stwarza przez chwilę obciązenie, które zdusza agregat.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja tam mam agregat 7kVA jednofazowy wpinany do instalacji budynku po przez przełącznik (ręczny) agregat sieć. Jedyna cholera co nie chce z nim działać to płyta indukcyjna. Reszta śmiga aż miło (AC też).

Krawiec

Napisano

Ja tam mam agregat 7kVA jednofazowy wpinany do instalacji budynku po przez przełącznik (ręczny) agregat sieć. Jedyna cholera co nie chce z nim działać to płyta indukcyjna. Reszta śmiga aż miło (AC też).

Krawiec

Daj jakieś info co to za agregat bo po tym jak mnie po burzy uraczono brakiem prądu przez ponad 12h to musze się za czymś rozejrzeć.

U mnie będzie napędząl stale piec z pompą do cyrkulacji, lodówkę i zamrażarkę.

Reszta czyli jakies oświetlenie plus czajnik tylko chwilowo.

Napisano

U mnie będzie napędząl stale piec

No i to może być problem, zanim kupisz, to wypróbuj albo znajdź w sieci kogoś, kto potwierdzi, że Twój piec będzie działał z wybranym agregatem. Mój Vaillant jest kapryśny i z mojego agregatu nie pójdzie, mimo że daje całkiem niezłą sinusoidę. Nie jest też wyjaśnieniem "fazoczułość", bo agregat mam podłączany do instalacji, w której powrót jest uziemiony, więc nie powinien widzieć różnicy.

Napisano

No i to może być problem, zanim kupisz, to wypróbuj albo znajdź w sieci kogoś, kto potwierdzi, że Twój piec będzie działał z wybranym agregatem. Mój Vaillant jest kapryśny i z mojego agregatu nie pójdzie, mimo że daje całkiem niezłą sinusoidę. Nie jest też wyjaśnieniem "fazoczułość", bo agregat mam podłączany do instalacji, w której powrót jest uziemiony, więc nie powinien widzieć różnicy.

Akurat piec nie powinien być problemem. Prędzej UPS przez który ten piec aktualnie jest podpięty.

Napisano

Akurat piec nie powinien być problemem. Prędzej UPS przez który ten piec aktualnie jest podpięty.

Przez UPS mam podpięty komp i niezależnie od tego, czy był to APC, czy tani Trust z marketu, problemów z UPS przy generatorze nie miałem.

Napisano

Daj jakieś info co to za agregat bo po tym jak mnie po burzy uraczono brakiem prądu przez ponad 12h to musze się za czymś rozejrzeć.

U mnie będzie napędząl stale piec z pompą do cyrkulacji, lodówkę i zamrażarkę.

Reszta czyli jakies oświetlenie plus czajnik tylko chwilowo.

Agregat to Pramac Powermate PMV 7000. Piec i parę innych drobnych urządzeń mam podpięty dodatkowo przez inverter orvaldi. Nie próbowałem puszczać pieca z agregatu bezpośrednio. Lodówka, TV, ładowarki, mikrofala, piekarnik, czajnik, żelazko już z tego agregatu pracowały i działają doskonale. Płyta indukcyjna nie działa i koniec. Uruchamia się normalnie ale po chwili sygnalizuje brak działania pola indukcyjnego (jak przy braku garnka) i po sprawie. Sądząc po dźwięku agregatu to nawet go nie obciąża.

Krawiec