Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Schuco, Veka, Aluplast - co wybrać ??

Featured Replies

Napisano

Różnica w cenie niewielka ale pytanie jak się sprawdzają???

Napisano

NIe wiem czy znajdzie sie ktos kto bedzie w stanie porownac walory uzytkowe okien 3 roznych producentow :ok::no: Moze wybierz tego producenta, ktorego ma w ofercie najrozsadniejsza firma? 

Napisano
  • Autor

Raczej liczę na kogoś kto coś z tej listy ma. Może któryś wybór opluje??? :hehe:

Napisano

Ja mam Schuco - sprawiaja wrazenie solidnych i pancernych, ale na raporty z uzytkowania przyjdzie mi jeszcze poczekac ;)

Napisano

Raczej liczę na kogoś kto coś z tej listy ma. Może któryś wybór opluje??? :hehe:

Veka z tczewskiego Vetrexu - od 5 lat bez zarzutu.

A tak przy okazji - firma produkująca profil to jedno, a firma produkująca z niego okno - to inna sprawa.

Najlepszy profil można zepsuć przez kiepską produkcję.

Szukaj raczej wśród większych producentów.

Napisano

Ja mam Schuco - sprawiaja wrazenie solidnych i pancernych, ale na raporty z uzytkowania przyjdzie mi jeszcze poczekac ;)

Kiedyś jak robiłem w oknach szef mówił, że Schuco to królowa wśród okien, jak jest teraz nie wiem.

Napisano

Veka z tczewskiego Vetrexu - od 5 lat bez zarzutu.

A tak przy okazji - firma produkująca profil to jedno, a firma produkująca z niego okno - to inna sprawa.

Najlepszy profil można zepsuć przez kiepską produkcję.

Szukaj raczej wśród większych producentów.

a najlepsze okno z najlepszego profilu można zepsuć przez gówniany montaż :]

Napisano

16 lat w łazience veka i jest biała jak śnieg   ;)  W zeszłym roku zamontowana veka alphaline z pakietem trzy szybowym  ;]  Jest super cicha i ciepła. Mam też kilka okien na jakiś zwykłym profilu veki chyba softline tu już rewelacji nie ma. Nie żeby były jakieś problemy z nimi ale te na 90mm profilu wydają się pancerne przy softline  rotfl

Napisano

+1 dla Veka Alphaline - mamy je w kolorze RAL7035. Łatwe w czyszczeniu, rama sztywna Naprawdę solidna konstrukcja. Porządnie ocynkowane profile.

Napisano

Profile czy okucia?

Profili wzmacniających to chyba się nie zobaczy bez całkowitej  demolki okna ;)

Napisano

Analizowałem niedawno temat.Jeszcze godny polecenia jest Rehau. A tak naprawdę, to jakiś kosmicznych różnic pomiędzy profilami nie ma (porównując zbliżone modele). Profil, to taka listwa, która ktoś (zakład) musi odpowiednio przyciąć i posklejać, założyć okucia, wprawić szybę, a później ktoś inny musi to zamontować. Do tego różnica może być w akcesoriach (okucia, klamka) oraz szybach. Jak z samochodami - dlaczego Uniaki włoskiej produkcji (do 1995) mniej rdzewieją niż polskie, zwłaszcza te z ostatnich lat produkcji?

Dwóch znajomych ma VEKA Alphaline 90+ z Vetrex'u i nie narzekają, montaż też był w porządku, nie było się do czego przyczepić.

Tak zachwalali, że sami też zdecydowaliśmy się na Vetrex.

Napisano

Profile czy okucia?

Profili wzmacniających to chyba się nie zobaczy bez całkowitej  demolki okna ;)

Profile.

Miałem okazję jedno z naszych skrzydeł rozkładać na czynniki pierwsze z cięciem ramy włącznie i wybijaniem z niej profili. Mogę foty zrobić :)

Napisano

Jakom, żem z Tczewa :D to polecę veke, a konkretniej całe okna od vetrexu. Sam kupiłem 7 sztuk okien z łukami, poza kilkoma drobnymi wadami na zgrzewach (naprawdę tyci tyci, do poprawy nożykiem do tapet) na dwóch oknach nie mogę nic złego powiedzieć Wytrzymały już wichurę, kilka ulew, zimę i dają radę. Otwierają się ok, nic nie stuka nic nie puka :) Cenowo byli korzystni, nie widzieli problemów technicznych.

W mieszkaniu mamy w bloku mamy okna Rehau (Gdańsk) - te przeżyły już 15 lat, ze 3 remonty, działają bez zająknięcia. Jedyne co zrobiłem, to obróciłem te "bolce" przykręcane do profili, w które wchodzi rygiel zamka - wytarły się z tej strony, której pracowały. Pewnie można kupić jako część zamienną, ale skoro da się obrócić...

Napisano

Jakom, żem z Tczewa :D to polecę veke, a konkretniej całe okna od vetrexu. Sam kupiłem 7 sztuk okien z łukami, poza kilkoma drobnymi wadami na zgrzewach (naprawdę tyci tyci, do poprawy nożykiem do tapet) na dwóch oknach nie mogę nic złego powiedzieć Wytrzymały już wichurę, kilka ulew, zimę i dają radę. Otwierają się ok, nic nie stuka nic nie puka :) Cenowo byli korzystni, nie widzieli problemów technicznych.

W mieszkaniu mamy w bloku mamy okna Rehau (Gdańsk) - te przeżyły już 15 lat, ze 3 remonty, działają bez zająknięcia. Jedyne co zrobiłem, to obróciłem te "bolce" przykręcane do profili, w które wchodzi rygiel zamka - wytarły się z tej strony, której pracowały. Pewnie można kupić jako część zamienną, ale skoro da się obrócić...

A jaki masz profil tych okien z Vetrexu? V82, V90+, masz jakieś okno przesuwne?

Napisano

A jaki masz profil tych okien z Vetrexu? V82, V90+, masz jakieś okno przesuwne?

Nie pamiętam, ale brałem zwykłe, tylko zaokrągliłem sobie te listwy przy szybach ponad standard. Ale to dlatego, że budynek stary i zadne ciepłe montaże nie miały sensu, w bloku też nie mam żadnych cudów i nic nie wieje ani nie przecieka. No i finansowo korzystniej. Ale jak ktoś chce, to pewnie w nowym budynku jakaś tam oszczędność będzie.

Przesuwnych okien nie mam. Polecam z nimi kontakt tel/mail, obsługa dość ogarnięta i Ci wzystko powiedzą. No, chyba, że masz blisko, to w salonie mają jakieś tam próbki profili na żywo :)