Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwrot kosztów OC z tytułu zbycia pojazdu

Featured Replies

Napisano

Zakupiono pojazd oczywiście z ważną polisą OC. Fakt ten został zgłoszony do ubezpieczyciela. Ubezpieczyciel przesyła nową umowę OC z danymi nowego nabywcy.

Teraz, czy jeśli nowy nabywca zdecyduje się za jakiś czas na rozwiązanie umowy OC z tym ubepieczycielem, to i tak stosowne koszty polisy OC zostaną zwrócone poprzedniemu właścicielowi a nie nowemu nabywcy, zgadza się?

Napisano

Tak, do mnie samo PZU wysłało stosowny list z prośbą o podanie numeru konta do przelewu, sam się nie musiałem upominać.

Napisano

Tez ostatnio sprzedałem auto z wazną przez 2 m-ce polisą OC, po jakiś 3 tyg przyszło pismo o podanie nr konta za zwrot składki. Nawet nie oczekiwałem takiego faktu :)

Napisano

To ja zapytam jako nabywca. Kupiłem pojazd z OC ważnym i opłaconym do stycznia, auto jest z większego miasta (Katowice) a mimo to musiałem dopłacić. To normalna praktyka? Zniżki ja i poprzednik maksymalne

Napisano

@ Chyba zależy od ubezpieczyciela, w PZU się nic nie dopłaca. Dopiero jak się skończy polisa to kolejna kalkulacja jest już wykonana na właściciela 

Napisano

No ja dopłaciłem za samą zmiane danych 130zł, przynajmniej tak to widze

Napisano

Zakupiono pojazd oczywiście z ważną polisą OC. Fakt ten został zgłoszony do ubezpieczyciela. Ubezpieczyciel przesyła nową umowę OC z danymi nowego nabywcy.

Teraz, czy jeśli nowy nabywca zdecyduje się za jakiś czas na rozwiązanie umowy OC z tym ubepieczycielem, to i tak stosowne koszty polisy OC zostaną zwrócone poprzedniemu właścicielowi a nie nowemu nabywcy, zgadza się?

Tak, sprzedający dostanie zwrot jeżeli kupujący wykupi nową polisę OC.