Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż samochodu zarejestowanego za granica

Featured Replies

Napisano

Jak to wyglada od strony formalno/prawnej?

Mam auto zarejestrowane w Irlandii na siebie (moje nazwisko, moj Irlandzki adres).

Auto jest obecnie w Polsce i zalozmy, ze chcialbym go sprzedac.

1. Czy wolno mi sprzedac takie auto w Polsce bez oplacania akzyzy, itp?

2. Jaka papierologia bedzie potrzebna? Czy wystarczy umowa kupna-sprzedazy miedzy mna a kupcem i przekazanie mu dowodu rejestracyjnego?

3. Auto nie ma przegladu ani ubezpieczenia - czy to cos zmienia?

Napisano

Tak samo jak przy "umowie na Niemca"?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Mam auto zarejestrowane w Irlandii na siebie (moje nazwisko, moj Irlandzki adres).

2. Jaka papierologia bedzie potrzebna? Czy wystarczy umowa kupna-sprzedazy miedzy mna a kupcem i przekazanie mu dowodu rejestracyjnego?

1. Sprzedać Ci wolno, ale...podatek akcyzowy obowiązuje gdy jest:

3) pierwsza sprzedaż na terytorium kraju samochodu osobowego niezarejestrowanego na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym:

czyli z tego wynika, że musisz opłacić, idąc dalej...

Obowiązek podatkowy w podatku akcyzowym z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego niezarejestrowanego w Polsce powstaje z dniem:

1) przemieszczenia samochodu osobowego z terytorium państwa UE do Polski - jeżeli nabycie prawa rozporządzania samochodem jak właściciel nastąpiło przed przemieszczeniem tego samochodu do Polski,

2) nabycia prawa rozporządzania samochodem osobowym jak właściciel - jeżeli nabycie tego prawa nastąpiło po przemieszczeniu tego samochodu do Polski,

Tak więc jeśli masz kupca to najprościej zrobić tak, że spisujecie umowę na adres zagraniczny i wtedy on uiszcza opłaty, tak jakby go zaimportował.

Ad 2 Jeśli zrobisz tak jak napisałem to wystarczy umowa i papiery.

Ad 3 Nie zmienia jeśli auto się nie porusza. Nowy właściciel zrobi 1 badanie w kraju i opłaci OC.

Napisano

Bez problemu.

Jako podpowiedź ci dam że umowa, teoretycznie przygotowana na wyspach - jednocześnie w języku polskim i angielskim nie przejdzie. Głupia sprawa ale musi być TYLKO po angielsku z tłumaczeniem na polski bo kupujący nie zarejestruje.

Dziki kraj - żeby umowa spisana jednocześnie w dwóch językach, podpisana przez obie strony była nieważna w świetle prawa "polskiego"

Napisano

Bez problemu.

Jako podpowiedź ci dam że umowa, teoretycznie przygotowana na wyspach - jednocześnie w języku polskim i angielskim nie przejdzie. Głupia sprawa ale musi być TYLKO po angielsku z tłumaczeniem na polski bo kupujący nie zarejestruje.

Dziki kraj - żeby umowa spisana jednocześnie w dwóch językach, podpisana przez obie strony była nieważna w świetle prawa "polskiego"

Chyba dzikie WK w którym rejestrowałeś...Taka umowa dwujęzyczna w 99% WK przechodzi bez problemów.

Napisano
  • Autor

1. Sprzedać Ci wolno, ale...podatek akcyzowy obowiązuje gdy jest:

czyli z tego wynika, że musisz opłacić, idąc dalej...

Obowiązek podatkowy w podatku akcyzowym z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego niezarejestrowanego w Polsce powstaje z dniem:

1) przemieszczenia samochodu osobowego z terytorium państwa UE do Polski - jeżeli nabycie prawa rozporządzania samochodem jak właściciel nastąpiło przed przemieszczeniem tego samochodu do Polski,

2) nabycia prawa rozporządzania samochodem osobowym jak właściciel - jeżeli nabycie tego prawa nastąpiło po przemieszczeniu tego samochodu do Polski,

Dzieki za info.

Patrzac na ten przepis, musze przyznac ze nie rozumiem do konca.

Punkt 1 oznacza, ze jesli ktos kupi auto za granica, to obowiazek akcyzowy powstaje z momentem wjazdu auta do Polski. To w miare jasne jest.

Ale punkt 2 oznacza, ze jesli ktos kupi auto w Polsce, to obowiazek akcyzoway powstaje z momentem kupna.

O co wiec chodzi w punkcie 2 skoro punkt 1 nie powinien dopuscic wogole do mozliwosci z punktu 2?

Tak więc jeśli masz kupca to najprościej zrobić tak, że spisujecie umowę na adres zagraniczny i wtedy on uiszcza opłaty, tak jakby go zaimportował.

OK, to ma sens. Czyli w umowie wpisujemy tak jakbym mu to auto sprzedal w Irlandii. A czy nikt nie bedzie sie go pytal w jaki sposob auto sprowadzil do Polski bez ubezpieczenia i przegladu? 

Ad 2 Jeśli zrobisz tak jak napisałem to wystarczy umowa i papiery.

Jedyny papier jaki mam to dowod rejestracyjny. Czy cos wiecej moze byc potrzebne? (w Irlandii nic wiecej sie nie wydaje)

Ad 3 Nie zmienia jeśli auto się nie porusza. Nowy właściciel zrobi 1 badanie w kraju i opłaci OC.

OK, dzieki
Napisano
  • Autor

Bez problemu.

A moze glupie pytanie, ale dlaczego taka umowa nie moze byc spisana tylko i wylacznie po Polsku? Po co jakies kombinacje z dwoma jezykami?

Napisano

A moze glupie pytanie, ale dlaczego taka umowa nie moze byc spisana tylko i wylacznie po Polsku? Po co jakies kombinacje z dwoma jezykami?

też do końca tego nie rozumiem ... skoro Ty jesteś PL i kupujący PL ... chciałbym zobaczyć minę pani w WK ... i to latanie do "

kierownika" :D

Napisano

Ale punkt 2 oznacza, ze jesli ktos kupi auto w Polsce, to obowiazek akcyzoway powstaje z momentem kupna.
O co wiec chodzi w punkcie 2 skoro punkt 1 nie powinien dopuscic wogole do mozliwosci z punktu 2?

Przyjeżdża Irlandczyk do PL i postanawia polakowi sprzedać swoje auto-m.in o to chodzi. Czyli Irlandczyk nie miał obowiązku akcyzowego, polak nabył ale nie wprowadzał na teren RP, ale obowiązek powstał w momencie zakupu.

OK, to ma sens. Czyli w umowie wpisujemy tak jakbym mu to auto sprzedal w Irlandii. A czy nikt nie bedzie sie go pytal w jaki sposob auto sprowadzil do Polski bez ubezpieczenia i przegladu? 

Słowo "laweta" ucina wszelkie dywagacje.

Jedyny papier jaki mam to dowod rejestracyjny. Czy cos wiecej moze byc potrzebne? (w Irlandii nic wiecej sie nie wydaje)

Powinno być OK, w PL tłumaczenie dowodu, badanie techniczne, akcyza, recykling i do WK. Jak masz wątpliwości, najlepiej zadzwonić do WK kupującego, bo te wydziały różne mają wymagania czasami ta dowolność interpretacji jest denerwująca, więc lepiej sobie to ustalić, by nie tracić nerwów i czasu na pisanie pism (niektórzy z AK w tym się parają by na urzędasa napisać pismo i potem przepychać się pismami by udowodnić swoją rację, ja wolę załatwić temat za jednym podejściem, czasami kosztem swojej dumy).

Nie ma głupich pytań. Dowiedz się w WK. Nie będę wróżył z fusów bo nigdy tematu nie przerabiałem, zawsze kupowałem od zagranicznych właścicieli więc miałem 2 języczną.

Napisano
  • Autor

OK, dzieki serdeczne. Wszystko juz wlasciwie jasne.

Jednak dalej jedna rzecz jest niejasna dla mnie:

Przyjeżdża Irlandczyk do PL i postanawia polakowi sprzedać swoje auto-m.in o to chodzi. Czyli Irlandczyk nie miał obowiązku akcyzowego, polak nabył ale nie wprowadzał na teren RP, ale obowiązek powstał w momencie zakupu.

Skoro tak mozna, i na tym Irlandczyku ktory przyjechal do PL (jako turysta) nie ciazy obowiazek akcyzowy i moze on swoje zarejestrowane w Irlandii auto sprzedac w Polsce, to czym moja sytuacja sie od tego rozni?

Tez jestem mieszkancem Irlandii (rezydentem) - jedyna roznica, ze nie mam obywatelstwa. W Polsce nie mieszkam i nie jestem rezydentem w Polsce.

Wiec teoretycznie powinno to dzialac tak samo.

Jakis pomysl gdzie mozna by sie dowiedziec cos wiecej o tym?

Napisano

Jakis pomysl gdzie mozna by sie dowiedziec cos wiecej o tym?

Wydział komunikacji i to najlepiej ten co będzie auto rejestrował, bo nigdzie więcej umowy nie są potrzebne.

Napisano
  • Autor

Wydział komunikacji i to najlepiej ten co będzie auto rejestrował, bo nigdzie więcej umowy nie są potrzebne.

No ale chodzi o akcyze. Chodzi mi o to, czy jak bym sprzedal auto i zostawil obowiazek oplacenia akcyzy na kupujacym, to czy nie bede mial pozniej jakis problemow?
Napisano

UC interesuje czy uregulowana akcyza za auto, więc jedyne co sprawdzą to czy jest opłacona-problemów nie będzie.

Napisano

Chyba dzikie WK w którym rejestrowałeś...Taka umowa dwujęzyczna w 99% WK przechodzi bez problemów.

Nie ja rejestrowałem. Ja sprzedawałem.

Gość rejestrował w Wydziale Komunikacji w Słomnikach. A po angielsku bo ..... tu nie istnieje, dowodu osobistego nie mam ani adresu oficjalnie nie posiadam